teuflische-gesellen-in-st-martin-41-43707462

Bij de pietendiscussie in Nederland is vaak genoemd dat internationaal ook hele andere figuren met sinterklaas meelopen en dat daarom niet gezeurd moet worden over Piet. Met name de Oostenrijkse krampus is een schitterend voorbeeld van een heidens ritueel dat gekoppeld raakte aan een katholieke heiligenverering. Datzelfde heb je ook met Kerstmis en het heidense symbool van de kerstboom (om nog te zwijgen over de kerstman) en met Pasen en de heidense Paashaas. Nu vraag ik me af: welke bevolkingsgroep zou gekwetst moeten zijn over de krampussen? De liefhebbers van piercings misschien? Nee in de Zwarte Pieten discussie sta ik genuanceerd met begrip voor donkere mensen die met discriminatie worden geconfronteerd, zoals onlangs nog een stel topvoetballers. Dan moeten wij ons als samenleving echt kapotschamen en niet voorbarig reageren als mensen ons wijzen op de best wel gekke vorm van ons Sinterklaasfeest waarbij het oorspronkelijke heidense element is ingeruild door het beeld van de kindslaven die bij rijke dames “in de mode waren” in de zeventiende eeuw. Zie dit gezaghebbende artikel.

Snel terug naar Oostenrijk waar het oorspronkelijke heidense nog is behouden. In de Germaanse tijd waren die krampussen duivels die meisjes kwamen roven. En dat is natuurlijk een herinnering aan een barbaarse tijd waarin dit nog een normale praktijk was om stam A sterker en talrijker te maken en stam B zwakker en kleiner. Geloof me als die krampussen je komen jagen piep je wel even anders. In Oostenrijk pakken ze ook echt jonge meiden en tillen ze een paar meter mee. Gelukkig zetten ze ze dan braaf weer neer maar wel met trillende benen. St  Martin am Tennengebirge is met de jaarlijkse Krampuslauf de internationale hoofdstad van de krampussen. Bruno van Chalet-Basecamp heeft in geuren en kleuren verteld wat er jaarlijks door de straten trekt.

krampuslauf
Overmorgen is het weer zo ver. Ik zal Bruno vragen plaatjes te sturen. Die maskers worden internationaal gezien als topkunst. Uit heel heidens Europa komen ze nu naar St. Martin am Tennengebirge. Ik zou het mee willen maken want ik heb nooit meer krampussen bij elkaar gezien dan een handvol in Saalbach-Hinterglemm in mijn eerste seizoen als skileraar. Man wat was ik verbaasd toen ik die dingen met een sinterklaas zag lopen. Dat vloekt echt! En in Zwitserland lopen ze ook mee met het jaarlijkse Infernorennen in Mürren in januari, waar ik jarenlang aan heb deelgenomen en wat ik zeker weer ga oppikken als de kids wat ouder zijn. Maar dit terzijde.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

35 reacties

Gesloten voor reacties.