teuflische-gesellen-in-st-martin-41-43707462

Bij de pietendiscussie in Nederland is vaak genoemd dat internationaal ook hele andere figuren met sinterklaas meelopen en dat daarom niet gezeurd moet worden over Piet. Met name de Oostenrijkse krampus is een schitterend voorbeeld van een heidens ritueel dat gekoppeld raakte aan een katholieke heiligenverering. Datzelfde heb je ook met Kerstmis en het heidense symbool van de kerstboom (om nog te zwijgen over de kerstman) en met Pasen en de heidense Paashaas. Nu vraag ik me af: welke bevolkingsgroep zou gekwetst moeten zijn over de krampussen? De liefhebbers van piercings misschien? Nee in de Zwarte Pieten discussie sta ik genuanceerd met begrip voor donkere mensen die met discriminatie worden geconfronteerd, zoals onlangs nog een stel topvoetballers. Dan moeten wij ons als samenleving echt kapotschamen en niet voorbarig reageren als mensen ons wijzen op de best wel gekke vorm van ons Sinterklaasfeest waarbij het oorspronkelijke heidense element is ingeruild door het beeld van de kindslaven die bij rijke dames “in de mode waren” in de zeventiende eeuw. Zie dit gezaghebbende artikel.

Snel terug naar Oostenrijk waar het oorspronkelijke heidense nog is behouden. In de Germaanse tijd waren die krampussen duivels die meisjes kwamen roven. En dat is natuurlijk een herinnering aan een barbaarse tijd waarin dit nog een normale praktijk was om stam A sterker en talrijker te maken en stam B zwakker en kleiner. Geloof me als die krampussen je komen jagen piep je wel even anders. In Oostenrijk pakken ze ook echt jonge meiden en tillen ze een paar meter mee. Gelukkig zetten ze ze dan braaf weer neer maar wel met trillende benen. St  Martin am Tennengebirge is met de jaarlijkse Krampuslauf de internationale hoofdstad van de krampussen. Bruno van Chalet-Basecamp heeft in geuren en kleuren verteld wat er jaarlijks door de straten trekt.

krampuslauf
Overmorgen is het weer zo ver. Ik zal Bruno vragen plaatjes te sturen. Die maskers worden internationaal gezien als topkunst. Uit heel heidens Europa komen ze nu naar St. Martin am Tennengebirge. Ik zou het mee willen maken want ik heb nooit meer krampussen bij elkaar gezien dan een handvol in Saalbach-Hinterglemm in mijn eerste seizoen als skileraar. Man wat was ik verbaasd toen ik die dingen met een sinterklaas zag lopen. Dat vloekt echt! En in Zwitserland lopen ze ook mee met het jaarlijkse Infernorennen in Mürren in januari, waar ik jarenlang aan heb deelgenomen en wat ik zeker weer ga oppikken als de kids wat ouder zijn. Maar dit terzijde.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

35 reacties

Gesloten voor reacties.