24drop

Deze is echt spectaculair: de in Amerika waargenomen temperatuurcrash binnen 24 uur. Uitschieter is Jackson met 32F verschil. Dat is ongeveer 18ºC verschil.

glijbaan

Hebben we nog verrassingen vanavond? Frans stelt terecht dat je in bovenstaande laatste kaart van de EC12 met een beetje fantasie een mooie glijbaan naar de noordkant kunt zien. Het kwik op 1500m boven de lage landen duikelt hier bijvoorbeeld naar -2ºC. Kom je al gauw op een sneeuwgrens van 800m in de Alpen. Voor de Wintersport Arena Sauerland zal het nog niet genoeg zijn. Het is van groot belang om pessimisme voor een echt koude winter in de Lage Landen niet gelijk te stellen aan pessimisme voor de Alpen. Wij kunnen thuis wekenlang in de regen zitten terwijl de Alpen een droomwinter beleven. Pessimisme voor de Alpen is absoluut niet reëel momenteel.

In de reacties is veel gezegd over vorig jaar. Ik wilde wel even noemen dat vorig jaar 11 november de eerste vorstdag in Nederland was.  En dat op 14 november allerlei fraaie winterse toestanden op de weerkaarten te zien waren. daarbij ook deze van de GFS06u van toen.

Op 21 november was er een gouden kans rond 26 november een start te maken met een droomwinter maar we namen de verkeerde afslag. Lees nog eens hoe hoopvol het was op die dag.

clusterkoud

 

En dit is de pluim vanavond. Lang niet zo’n extreme bifurcatie als vorig jaar 21 november maar wel voor het eerst een cluster van lijnen die voor een koude oplossing gaan vanaf 26 november. Maar wel degelijk: de hoofdmoot gaat voor aanhoudend zacht. En ook wel relatief droog. Dus met wellicht nog meer fraaie herfstdagen.

Schermafdruk 2014-11-12 22.42.16

Dan nog maar even een winterse kiek van een andere plek op aarde. Dit is Afghanistan vorige week.

fataal

 

Erwin geeft ons deze. En inderdaad: de GFS 12 u is niet veel soeps. Wat doet de 18u?


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

7 reacties

Gesloten voor reacties.