24drop

Deze is echt spectaculair: de in Amerika waargenomen temperatuurcrash binnen 24 uur. Uitschieter is Jackson met 32F verschil. Dat is ongeveer 18ºC verschil.

glijbaan

Hebben we nog verrassingen vanavond? Frans stelt terecht dat je in bovenstaande laatste kaart van de EC12 met een beetje fantasie een mooie glijbaan naar de noordkant kunt zien. Het kwik op 1500m boven de lage landen duikelt hier bijvoorbeeld naar -2ºC. Kom je al gauw op een sneeuwgrens van 800m in de Alpen. Voor de Wintersport Arena Sauerland zal het nog niet genoeg zijn. Het is van groot belang om pessimisme voor een echt koude winter in de Lage Landen niet gelijk te stellen aan pessimisme voor de Alpen. Wij kunnen thuis wekenlang in de regen zitten terwijl de Alpen een droomwinter beleven. Pessimisme voor de Alpen is absoluut niet reëel momenteel.

In de reacties is veel gezegd over vorig jaar. Ik wilde wel even noemen dat vorig jaar 11 november de eerste vorstdag in Nederland was.  En dat op 14 november allerlei fraaie winterse toestanden op de weerkaarten te zien waren. daarbij ook deze van de GFS06u van toen.

Op 21 november was er een gouden kans rond 26 november een start te maken met een droomwinter maar we namen de verkeerde afslag. Lees nog eens hoe hoopvol het was op die dag.

clusterkoud

 

En dit is de pluim vanavond. Lang niet zo’n extreme bifurcatie als vorig jaar 21 november maar wel voor het eerst een cluster van lijnen die voor een koude oplossing gaan vanaf 26 november. Maar wel degelijk: de hoofdmoot gaat voor aanhoudend zacht. En ook wel relatief droog. Dus met wellicht nog meer fraaie herfstdagen.

Schermafdruk 2014-11-12 22.42.16

Dan nog maar even een winterse kiek van een andere plek op aarde. Dit is Afghanistan vorige week.

fataal

 

Erwin geeft ons deze. En inderdaad: de GFS 12 u is niet veel soeps. Wat doet de 18u?


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

7 reacties

Gesloten voor reacties.