12442793_10207881426866750_148473088_n

Reuzengebergte vanaf een top in Spindl

Na jaren op wintersport te zijn geweest in Oostenrijk en Frankrijk, waag ik me aan een avontuur in een nieuw wintersportland: Tsjechië. En wel naar een gebied dat zichzelf de parel van het Reuzengebergte noemt: Spindleruv Mlyn.
De voorpret mag er wezen: volgens sommigen ligt Tsjechië in het verre, verre oosten, is het een achtergesteld Oostblokland en mag ik blij zijn als ik er met iemand kan communiceren. Anderen loven het land om de prachtige natuur, vriendelijke bevolking en natuurlijk – natuurlijk – om het heerlijke, overvloedige en goedkope bier (in het Tsjechisch: pivo). Ik ben benieuwd!

IMG_20150309_121149

In de zomer wordt er ook veel gewandeld en gemountainbiked

Allereerst afrekenen met een paar vooroordelen en verkeerde verwachtingen:

  • Spindleruv Mlyn ligt op 930 kilometer van Nederland, ongeveer even ver als de dichtstbijzijnde skigebieden in Frankrijk en Oostenrijk. De meeste skigebieden in de Alpen liggen dus verder weg.
  • Al bij mijn vooronderzoek ondervind ik dat Spindl een modern en professioneel skigebied is. Het gebied is gericht op internationale wintersporters en personeel, liften, informatievoorziening en veiligheid ogen zeker zo modern en professioneel als in de Alpen. Het beeld van achtergesteld gebied kan dus direct in de prullenbak.
IMG_20160210_161128

Op pad!

Tijdens mijn reis en bij aankomst word ik verrast door de vriendelijkheid van de Tsjechen. Spindleruv Mlyn is een typisch skidorp, zoals je het ook kent uit Oostenrijk. Restaurantjes, winkels, skiverhuur, alles is er aanwezig en overal werken aardige, gastvrije Tsjechen die je zowel in het Engels als in het Duits te woord kunnen staan. Tijdens de schoolvakanties is er ook skiles in het Nederlands mogelijk. De sfeer is vrolijk en gemoedelijk. Hoewel ik hier natuurlijk kom om de pistes te verkennen heb ik ’s ochtends eigenlijk stiekem al best veel zin om op een terras neer te strijken en met een halve liter pivo (voor een euro) de vakantiesfeer op te snuiven.

IMG_20150309_150116

Uitzicht vanaf Medvedin

De brede, glooiende pistes lonken toch wel erg, dus het terrasbezoek stel ik nog even uit. De bergen in het Reuzengebergte lijken gemaakt te zijn voor skigebieden. Het gebergte is ouder dan de Alpen en de toppen zijn mooi afgevlakt, wat ze ideaal maakt voor terrassen met een prachtig uitzicht (en uiteraard ook voor liften). Verwacht dus niet de pieken van de Alpen, maar glooiende bergen, wijds uitzicht en brede pistes tussen de bossen door. De bergen zijn qua steilheid ideaal voor blauwe en rode pistes. Voor de geoefende wintersporter ligt de uitdaging dus niet in steile, zwarte pistes, maar zijn er wel veel leuke uitstapjes, crossjes en hindernissen langs de pistes georganiseerd. Je kan dezelfde piste dus op verschillende manieren nemen en hierin voor jezelf uitdaging creëren.

mapa-spindl-zima

Skigebied Spindl

Skigebied Spindl – zoals de Tsjechen het onuitspreekbare Spindleruv Mlyn noemen – bestaat uit een paar verbonden gebiedjes en liften. In totaal is er 25 kilometer piste en zijn er 14 liften. Hoewel het één van de grootste skigebieden van Tsjechië is, is het – als je de Alpen gewend bent – dus een relatief klein skigebied. Maar de pistes zijn fijn: breed, glooiend en rustig. Ideaal voor beginners en mensen die houden van een ontspannen wintersportvakantie!

IMG_20150309_135955

De brede, glooiende pistes van Spindl

Het gebied ligt tussen de 700 en 1300 meter boven zeeniveau. Hoewel er in de meeste winters genoeg sneeuw valt, is vrijwel het hele gebied voorzien van sneeuwkanonnen. Hierdoor kan je er ruim 4 maanden per jaar genieten van de wintersportmogelijkheden.

IMG_20160210_161639

Sneeuwpret voor jong en oud

Behalve de wintersportpret op de pistes ben ik ook verbaasd over alle mogelijkheden en vakantiepret eromheen: in het Reuzengebergte kan je je kapot vermaken met outdooractiviteiten en is het ook voor de innerlijke mens goed toeven! Tsjechen zijn geen kinderachtige mensen en in het Reuzengebergte hebben ze het side-vermaak dan ook groots aangepakt: een reuzenheuvel om van te sleeën en ook een reuzenschommel en -trampoline. Hotels met prachtig uitzicht, heerlijk eten voor een prikkie, ongedwongen gezelligheid, wellnessmogelijkheden; alles is er aanwezig, overvloedig en – komt ie weer, sorry – goedkoop.

IMG_20160210_163447

De reus van het Reuzengebergte

Kortom, een wintersportvakantie in Spindl is dus ten zeerste aan te raden om de volgende redenen:

  • Voor de prijs van een kopje koffie in Frankrijk kan je hier overnachten in een hotel in het dorp. Serieus. Voor gezinnen, beginners en mensen met veel vrije tijd is dit ideaal. Je kan één keer in de Alpen op vakantie gaan of vier keer in Tsjechië. Genieten van een heerlijke maaltijd is toch nog net iets lekkerder voor 4 euro dan voor 25 euro. Dit maakt dat het hier in Tsjechië nog iets gemakkelijker is om je direct bij aankomst, zonder na te denken, te voelen als een god in ……. eh Tsjechië.
  • Voor ontspannen wintersporters die gaan voor de ’totaalbeleving’ van een vakantie in de bergen is Spindl een erg leuk gebied. Behalve skiën of snowboarden kan je er erg mooi wandelen en langlaufen, heb je er erg lekker eten en drinken, leuke stadjes in de buurt en uitgebreid ander toeristisch vermaak. Spindleruv Mlyn is meer dan een skidorp door haar rijke, interessante omgeving. Je kan dus ook goed een week op vakantie gaan in de buurt van Spindl en voor enkele dagen een skipas nemen.
  • Misschien ligt het aan de prijs, misschien aan het vriendelijke karakter van de Tsjechen, misschien aan de ruime opzet en capaciteit van het gebied; de sfeer is vrolijk en gemoedelijk. Mensen hebben en nemen de tijd om je te helpen en een praatje met je te maken. In de weekenden kan het wat drukker zijn met dagjesmensen uit Praag. Doordeweeks heb je – zeker buiten de schoolvakanties – de pistes vaak voor jezelf.
  • En ja: lekker, veel en goedkoop bier. Tsjechen drinken vaak bier met een laag alcoholpercentage. Langzaam, maar gestaag. Dit maakt dat er al vroeg in de avond (oké, eigenlijk al vroeg in de middag) een ontspannen sfeer is, maar dat er weinig extreme, dronken uitspanningen zijn. Medvedin – een deelgebiedje van Spindl – is onder Russen een populaire vakantiebestemming. Hier weten ze dus – op het gebied van alcoholconsumptie – iets meer van doorpakken. Over het algemeen geldt dat het gebied zowel bij Tsjechische als bij Duitse, Nederlandse, Russische en Vlaamse toeristen vooral populair is bij gezinnen. De meeste wintersporters kunnen dus absoluut genieten van een flinke, goedkope pivo, maar komen om van de omgeving te genieten en een leuke vakantie met hun gezin te hebben.

Kortom: de ideale wintersportbestemming voor gezinnen, bourgondiërs en natuurliefhebbers!

IMG_20150309_104241

Boven op een vlakke Reuzengebergtetop. Wiehiew!


Floor

's Zomers campingbaas in Tsjechië, 's winters snowboardleraar, trainer en schrijver van vrolijke verhaaltjes over evenementen en vakantieavonturen. Na een tijdje als freelance trainer en tekstschrijver te hebben gewerkt was het in 2014 tijd voor een nieuw avontuur: een camping aan de voet van het Reuzengebergte. In de zomer adviseer ik kampeerders over mooie bergtochten, bak ik pizza's in de zelfgekleide oven en ben ik chef kampvuur. Ook boen ik plees, bouw ik speeltoestellen en maai ik het gras. Als een heuse campingbaas. In de winter pendel ik heen en weer tussen fraaie wintersportparadijsjes en mijn thuisbasis in Utrecht. Van jongs af aan ben ik geboeid door bergen en alle mogelijke buitensporten. Altijd op zoek naar actie, avontuur en gezelligheid! Ik heb geografie gestudeerd en me daarna verder ontwikkeld op het gebied van trainingen, communicatie en publiciteit. Door leuke recreatieve activiteiten te belichten hoop ik mensen te enthousiasmeren en activeren. Hup! Op avontuur!

6 reacties

Gesloten voor reacties.