OK, we weten het onderhand wel. Mijn vrouw en ik hebben dit jaar de verkeerde zomermaand gekozen voor ons groot verlof. Vorig jaar was het bakken en braden in juli. Dit jaar bij momenten ook in de laatste 2 weken ervan, alleen hebben we dit jaar pas in augustus vakantie. Jammer, maar er zijn nog genoeg andere leuke dingen te doen. Gelukkig maar, want ook deze week wordt het niet je dat.
Ronduit koel weer met regelmatig buien, vooral in de noordelijke helft van de Lage Landen. Enerzijds omdat de bovenluchten daar nog net iets kouder zijn. Anderzijds door de langere fetch boven het warme Noordzeewater. Het zuidelijk deel, met België in het bijzonder, houdt het merkelijk droger omdat ze daar meer in de regenschaduw van Groot-Brittannië zitten. De aangevoerde lucht heeft al wat van zijn vochtigheid verloren boven het Britse eiland.
De neerslagtotalen tot volgend weekend bevestigen dit verhaal. Ook het Amerikaanse model komt met gelijkaardige waarden. Op zich niet zo slecht, want het noorden van Nederland heeft tot nu toe het minste regen gehad deze zomer. Verder is het verhaal gekend. In de nacht en ochtend is de buienactiviteit groter aan de kust om wille van het warmere zeewater. Overdag trekken de buien het binnenland in naarmate het land opwarmt. En dat herhaalt zich elke dag van de werkweek.
In de loop van de week zakt de hogedruk boven de Atlantische Oceaan weg naar het zuiden. Dit opent de weg voor een laag dat dan nog boven Newfoundland ligt. Groot verschil met de depressie die nu boven Europa hangt, is dat deze van oorsprong minder koud is. De vooruitzichten op lange termijn ogen dus sowieso minder koel.
Misschien zit er richting begin september zelfs een heuse nazomerperiode in. Het Europese ECMWF gelooft in ieder geval in dat scenario. Gisteren maar een klein beetje, vanmorgen al wat meer. Maar laat je hoofd niet gek maken. De termijn is nog ver weg, en de onzekerheden zijn groot.
Zelfde verhaal voor wie nog een late zomertrip naar de Alpen plant. Richting volgend weekend gaat de buienkans er meer uit, zeker in de westelijke Alpen. En na volgend weekend komt ECMWF met mooi nazomerweer. Enkel ECMWF voorlopig, dus nog even afwachten. Het gaat maar om speuren naar lichtpuntjes. Maar ze zijn er wel.
Afsluitend nog even naar vorige maand kijken. Deze kaart geeft de afwijking van de temperatuur aan de grond en in de lagere troposfeer weer. Veel zaken wisten we al. Kouder dan normaal in het oosten van de VS en het westelijke deel van de Middellandse Zee, warmer in de andere delen van Europa, en Scandinavië in het bijzonder. Opvallend is de koude afwijking in het noordwesten van Siberië …
Misschien verklaart dit wel waarom de ijsafsmelt in dat deel van de Noordelijke IJszee dit jaar minder erg is. Op deze kaart zie je de ijsbedekking van gisteren. De oranje lijn geeft het gemiddelde van de jaren 2000 weer. De gele lijn die van de jaren ’80. Voor mij zeer opvallend is dat de ijskap nog steeds aan de noordoostkant van Spitsbergen vastzit. En dat is iets wat ik sinds de eerste helft van de jaren 2000 niet meer gezien heb. Is er een verandering in de exacte ligging van de Golfstroom en gaat de AMO stilaan toch naar negatief flippen? Wie het weet mag het zeggen. Maar het is echt iets wat ik de komende maanden en jaren in gaten ga houden.
43 reacties
Gesloten voor reacties.