Wintersportweerman.nl is het leukste en meest open weerplatform van de Lage Landen. Hier ontmoeten mensen elkaar, die het winter(sport)hart op de juiste plaats dragen. Reacties onder de berichten zijn een vitaal onderdeel van het suc6 van de website. Om te beginnen in deze spelregels dus een groot BEDANKT! Ga zo door! Heb je ergens een geniale website, foto of nieuwsbericht gezien? Gooi de link dan in de reacties. Plaatjes via de uploadknop rechtsboven of via Whatsapp +31 644123111. Iemand van het team zal die afbeelding daarna met veel plezier zichtbaar maken. Laat het dus duidelijk zijn: zonder jullie is deze site helemaal niets! Maar dat willen we graag zo houden. Daarom hieronder een lijst van spelregels om de variatie in de reacties en het gedeelde plezier maximaal te houden.

Helemaal bovenaan een simpele VOORWAARDE 1: reageren is uitsluitend toegestaan als je een werkend e-mailadres opgeeft. Constateren wij dat een e-mailadres fictief is, dan volgt – als we coulant zijn na een waarschuwing – direct een ban op dat e-mailadres, de gebruikte username en het IP adres. Er kan gewoon geen reden zijn geen werkend e-mailadres te gebruiken. Maak anders voor jezelf wintersportweerman373@hotmail.com aan en klaar is kees.

Afgeleid hiervan natuurlijk wel de VOORWAARDE 2 dat je de inbox van dat e-mailadres minstens 1 keer per week controleert. Wij moeten in staat zijn in het kader van moderatie een reageerder te bereiken. Hebben we na 1 week nog geen reactie terwijl de reageerder toch blijft reageren volgt weer – als we coulant zijn na een waarschuwing – direct een ban op dat e-mailadres, de gebruikte username en het IP adres.

Een iets lastiger te hanteren VOORWAARDE 3 is dat de eigen voornaam en/of achternaam of toch minstens een enigszins sympathieke username moet worden gebruikt. Usernames met zeer negatieve uitdrukkingen en scheldwoorden erin krijgen direct en meestal zonder waarschuwing een ban op die username. Reacties gepost met een absurdistische username kunnen zonder pardon worden verwijderd.

Keihard is VOORWAARDE 4: het is absoluut niet toegestaan om onder twee verschillende nicknames al dan niet vanaf verschillende useraccounts te reageren en ook niet om na verloop van tijd ineens onder een andere nickname terug te komen. Alle regelmatige reageerders zijn bekend bij de moderatie. Overstappen van een anonieme nickname naar je eigen naam kan altijd. Wil je van de ene anonieme nickname overstappen op een andere moet je eerst via een mail aan info@ kenbaar maken dat je dit van plan bent. Ook moet je een zinnige reden voor je overstap kunnen geven. Doe je dit niet riskeer je direct een ban op je e-mailadres, de gebruikte username en het IP adres.

Ook erg duidelijk VOORWAARDE 5: het is niet toegestaan om ZONDER OVERLEG je username te gebruiken of misbruiken om reclame te maken voor een eigen activiteit. De USERNAME mag dus alleen na overleg en toestemming via e-mail een commerciële naam bevatten. Wel mag iedereen een url invullen bij zijn reactie waardoor de username een hyperlink wordt naar die plek.

VOORWAARDE 6 is dan dat de reactietekst zelf niet gebruikt mag worden om een product of dienst te verkopen. Lezers informeren en attenderen mag natuurlijk wel. Iemand zoekt een goede skischool in een skidorp. Natuurlijk mag je er dan een noemen als je hem kent. Cruciaal hierbij is of je zelf een belang hebt bij de promotie. Adverteren kan natuurlijk altijd op ons platform. Neem gewoon contact op.

Zo nu dan verder naar de drie hoofdregels

Wat willen we absoluut niet in de reacties?

  1. We zijn allemaal beschaafde en positief ingestelde mensen met een open geest. Dus vloeken, schelden en beledigen van wie of om welke reden ook, hoort hier absoluut niet thuis.
  2. Uiteraard is ook het linken naar pornografisch en ander off topic schokkend materiaal niet toegestaan.
  3. Ten derde zijn spamming en stalking uit den boze.

Reacties die een van de bovenstaande kenmerken hebben, worden zonder pardon verwijderd. Bij herhaaldelijke inbreuken komt er – als we coulant zijn na een waarschuwing – direct een ban op dat e-mailadres, de gebruikte username en het IP adres.

5 criteria

Verder zijn er nog een enkele andere criteria. Subtieler, maar elk halen ze de positieve sfeer en vibe van de site naar beneden, en zijn ze dus not done. Want het is van groot belang dat wintersporters en weerliefhebbers zich hier net thuis voelen op de site.

  1. Op deze website worden weermannen aangemoedigd hun gevoel maximaal te laten spelen. Daarbij is er altijd wel een puntje te vinden waar een van de weermannen ‘op te pakken’ is. Waardevol is het aandragen van aanvullende informatie en bronnen. Zeer flauw is een weerman keer op keer op dingetjes willen betrappen, of ze uit hun tent lokken puur om ze nerveus te maken.
  2. Graag zien we dus enige bescheidenheid en terughoudendheid in de reacties. Het is absoluut top als je een superwinterse situatie of trend in de weerkaarten ontdekt. Meld dit dan ook in de reacties! Maar hang niet zelf de smart-ass weerman uit, waarbij je op een zeer assertieve manier herhaaldelijk reacties plaatst om je eigen grote gelijk te halen, want dat komt heel arrogant over. Als je een beetje kan schrijven, kan je hier als hobbymeteoroloog ook zelf aan de bak met weerberichten. Interesse? Stuur dan een mail naar info@.
  3. Uit bovenstaande puntjes blijkt dat kritiek dus meer dan welkom is. Voorwaarde is wel dat de kritiek opbouwend moet zijn. En dat diegene die kritiek heeft, ook wat handvatten geeft waar de blogger die de kritiek treft iets mee aankan. De meest foute vorm van kritiek is trouwens mensen dingen voor de voeten te werpen die ze niet gezegd of zo niet bedoeld hebben. Dan heb je de berichten en reacties of slecht gelezen, of ben je aan het sarren.
  4. Deze site is geen chatroom. Het is dus niet de bedoeling off-topic-reacties te plaatsen, tenzij enigszins ‘weer-’ of ‘wintersport-’ gerelateerd. Wil je toch in contact komen met reageerder X, stuur dan een mail naar info@ en dan doen we bij die andere reageerder een verzoek.
  5. Last, but not least. Hou het aantal geplaatste reacties onder controle. Het is niet de bedoeling dat meer dan 50% van de reacties onder een bericht van jouw hand zijn. Anders wordt de reactiestroom eenzijdig en zelfs saai. Als groep mogen de weermannen natuurlijk best meer dan 50% van de reacties doen. Zeker als er veel vragen worden gesteld waarop wij antwoord geven. Anderzijds is het ook niet de bedoeling dat WIJ de reacties gaan domineren. Het is juist JULLIE speeltuin!

Als je een van de bovenstaande punten herhaaldelijk overtreedt, krijg je een mailtje van ons met de vraag een beetje normaal te doen. Wie daar geen gevolg aan geeft, zal voor een bepaalde periode van deze site worden geschorst. Alle weermannen op de website zijn tevens ook moderator van de reacties. Daarnaast zijn als zodanig Marco en Keida actief.

Afsluitend: de moderators houden zich natuurlijk het recht voor om welke reactie dan ook naar believen te wijzigen. Het kan zijn dat een reactie op basis van bovenstaande regels zou moeten worden verwijderd maar dat een moderator de bezwaarlijke passages eruit haalt en de rest laat staan. Wij willen dit zo min mogelijk doen. En zullen aanpassingen markeren met (*reactie gemodereerd).

In één situatie gaan we zelfs een lolletje maken van het wijzigen van reacties: als een reageerder zelfs na een oproep via e-mail niet bereikbaar is. In dat geval zeggen wij: jij speelt flauw dan kunnen wij het ook. We zullen een trol die van een niet werkend e-mail adres gebruik maakt of een adres waarop niet wordt gereageerd gewoon dwarsbomen door vrijelijk in zijn reacties te editen. Van iets zuurs maken we dan iets leuks. 😉

2 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *