netti

We weten wat we hebben deze dagen: droomweer. Weinig over te zeggen behalve dat het hoog Netti heet. Weinig te melden daarbij behalve misschien dat we weer top 10 koude nachten hebben momenteel.

koudminimum

Met name de ochtend van 2 oktober kan koud uitpakken in het zuidoosten van het land. Top 10, top 5 of zelfs een datumrecord zijn denkbaar. In de Wintersport-Arena Sauerland waar al op echte sneeuw (van vorige winter) is geskied kan al flinke nachtvorst optreden.

Snel door naar iets wat wél spectaculair is om te melden vandaag. Ik bedoel: wat is er nog spannend op aarde na de vondst van water op Mars? De uitbarstiong van de Ubinas vulkaan gisteren. Wat een knal zeg! Ik denk dat je echt heel bang wordt als je dat live mag aanschouwen. Slogans als “Red de aarde” zijn zo … vanuit dit perspectief. Zie ook deze geniale conference van wijlen George Carlin. Goed de rook- en aspluim is nog niet stratosferisch gegaan en dus hoeven we geen effect op onze winter te verwachten. Maar een grotere knal kan eigenlijk op elke dag ergens op aarde optreden. Hebben we geen macht over natuurlijk.

groenlandsneeuw

Op Groenland waar het eeuwen geleden een fijn klimaat was om landbouw te bedrijven, is men ook van een koude kermis thuisgekomen toen de Kleine IJstijd begon rond 1350. Het is nu een vakantiebestemming voor mensen zoals wij die echt winterfanaat zijn. De eerste sneeuw aan de kust is gevallen. Daar gaat de komende 10 dagen nog een halve meter bijkomen. Zullen we hier volgen. Ik zet dat trouwens meteen ff op mijn bucket list. Jij ook?

september2015

Het is de laatste dag van september en dus kunnen we gevoeglijk naar het maandgemiddelde kijken dat 1,1ºC te koud heeft uitgepakt. Bij het KNMI zullen ze dat “koel” noemen en dat is prima zo. Zie artikel en goede discussie laatst. En inderdaad:

September 2015: Koel, normale hoeveelheid neerslag en aantal uren zon
Warm nazomerweer ontbrak in verder rustige maand. Met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 13,4 °C tegen 14,5 °C normaal was september sinds 2001 niet meer zo koel. Het temperatuurverloop gedurende de maand was opvallend ‘vlak’, waarbij vooral het gebrek aan warmte opviel. Lees verder…

Sinds 2001. Eens zien…

Schermafdruk 2015-09-30 11.06.43

… tja 2001 was tijdens solar max van cyclus 23 dus verklaar het maar eens anders. Kom hierrr trouwens de Shiveluch vulkaan in Kamtsjatka tegen die sinds 1999 actief is en die… afgelopen februari nog as naar 10km hoogte heeft geblazen. Wie wil daar eens meer over lezen en of die uitbarsting sterk genoeg was voor invloed op de komende winter? Maar laten we zeggen dat de korte staafjes in 1952, 1965, 1972, 1986 en 1996 wel door een solar min beïnvloed zijn en dat het korte staafje in 2001 mogelijk gewoon uit de toevalsmarge kwam. Kijk maar… 1952, 1972 én 2015 zitten niet strak in het minimum maar in de laatste jaren voor het minimum als de zonneactiviteit snel naar het minimum daalt.

Extreme19352015

Meer solar grafieken hierrr en de staafjes hierrr. Trek geen harde conclusies maar houd wel je ogen open en zie wat je ziet! Of om met Ronald Reagan te spreken:

Don’t be afraid to see what you see!

Snel door…

mazzelfactor

De twee grote modellen zijn het vandaag niet eens. Het Amerikaanse model belooft ons ineens droog weer tot 10 oktober! Terwijl het Europese model nog steeds ons komende weekeinde verpest met bewolking en spatjes regen en maandag en dinsdag….

europeesmodelnat

Van dittum. En kijk toch eens die sneeuw op Groenland. Die zit ook in het Amerikaanse model die echter net als afgelopen zomer de regen beperkt tot Groot-Brittannië.

gfseinderegen

Dit is in het Amerikaanse model dan het eerste moment met regen in de Lage Landen. Een hele mooie drukverdeling met sneeuw in Noorwegen en Nederland precies op de regenachtige grens tussen een polaire uitbraak en een zuidelijke aanvoer uit Spanje. Pure meteofiction natuurlijk. Ik moet nog zien dat het Europese weermodel voor komend weekeinde ook om gaat terug naar kurkdroog en zonnig. Ik hoop het voor jullie. Zelf zit ik het weekeinde in het Berner Oberland vliegend met SkyWork Airlines op Bern. Zaterdag wordt een mooie dag met alleen wat regen aan de zuidkant van de Alpen. Zondagochtend wordt het in het hele westelijk Alpengebied erg nat! Een nieuwe dump is niet in zicht en dat is voorlopig goed zo!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

4 reacties

Gesloten voor reacties.