Gisteren had ik het nog over mogelijke sneeuwverrassingen in de Alpen komende week. En mijn God. Waar GFS deze ochtend mee afkomt, is werkelijk hallucinant. Een one way ticket voor een witte Pasen!

neerslag acc

Kijk eens naar deze neerslagaccumulatiekaart voor de komende week. Tot 200mm in het Zwitserse Wallis? Nu ja, eigenlijk moet je daar de helft van aftrekken, want maandag zou de andere helft daar al kunnen vallen door een kleine, maar veneinige bovenluchttrog. Maar net omdat die zo kleinschalig is, is het onwaarschijnlijk dat die zo precies vier dagen van te voren berekend kan worden.

ens Z wallis

Die neerslagpiek staat dan ook helemaal alleen binnen het ensemble (deze is die van Wallis, Zwitserland). Maar een aantal dagen verder gaat het voor een lange tijd los. En daar is flink wat meer ondersteuning voor binnen het ensemble.

gfs-0-108

Hoe gaat alles precies in zijn werk? Dit is de kaart voor komende maandag. En eigenlijk lopen de modellen vanaf deze datum al serieus uiteen. Dus alsjeblieft, neem in wat volgt alles met een korreltje zout, want de onzekerheid is heel groot. Geniet gewoon van deze kaarten! Boven Zwitserland zie je die kleine bovenluchttrog hangen waaruit dan al een pak neerslag kan vallen. Boven de oceaan hangt een groot hoog. Azorenhoog, al is de term Bermudahoog die de Amerikanen er aan geven deze keer beter gekozen. Tegelijkertijd zie je dat een uitloper hiervan uitbreidingsplannen heeft richting W-Europa, en dat er tussen Groenland en IJsland een koude depressie ligt. Net door die uitbreidingsplannen van die hogedrukrug, ziet het arctisch laag zijn kans schoon om tussen beide hogen door veel kou naar het zuiden te brengen.

gfs-0-180

Dit is dan het resultaat voor volgende week donderdag. Koude, pal op de neus van de Alpen.

[metaslider id=42696]

Het begin van dagenlange sneeuwval in de Alpen met een kelderende sneeuwgrens, tot en met Pasen dus.

ens Portes

En dat is zo in Frankrijk, …

ens Z livigno

… de zuidkant, …

ens Oost

… en in Oostenrijk. Het ensemble van Frankrijk is duidelijk de koudste, want het is heel goed mogelijk dat die koude ten westen van de Alpen richting Spanje duikt, zoals in eerdere runs te zien was, en eigenlijk al heel deze winter een constante is. Met de oostelijke Alpen dan in een warme zuidföhn.

graphe4_1000_465_170___Bruxelles

Hoe realistisch is dit nu allemaal? Die uitbreiding van de hogedrukrug zie ik perfect gebeuren. Daar komen de andere modellen in een of andere vorm ook mee trouwens. Wanneer we naar het luchtdrukensemble voor de Lage Landen kijken, zien we aan de luchtdrukval vanaf dinsdag dat de komst van die koude depressie door alle ensembleleden ondersteund wordt. Maar of die depressie ook de Alpen gaat bereiken, laat staan de koude ervan …? Hmmm, laten we eerst vooral genieten van deze wel erg mooie winterse run, en er morgen nog eens naar kijken.
Zo meteen  nog een kort apart bericht over het weerbeeld in de Alpen voor de komende dagen. Stay tuned!


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

3 reacties

Reacties zijn gesloten.