Vandaag wordt het genieten van een spectaculaire dag, zeker voor weerfotografen, dus plaats je plaatjes zeker hier in de reacties. Eerst een mooie zonsopgang en een prachtige voormiddag (al hangt er op vele plaatsen al hoge sluierbewolking) waarbij de temperaturen snel tot boven de 20°C zullen klimmen. Maar na de middag gaat het mis. Waar? Zoals altijd met buien is dat moeilijk op voorhand te zeggen, maar de kansen zijn momenteel het grootst in het (zuid)oosten van land. Op het eerste zicht onschuldige cumuluswolken groeien door het kouder worden van de bovenluchten (passage hoogtetrog) snel uit tot wolkentorens tot 10km hoog. Vanaf de middag nadert een wolkenband vanuit het zuidoosten, met daarin enkele echte buienwolken verscholen. En daar kunnen een paar stevige knapen bij zitten. Wil je ook een onweer spotten, dan kan je best richting het zuidoosten van Nederland of België trekken. In het zuiden van België heeft het trouwens al de hele voorbije nacht geonweerd.

 

Woensdag trekken er 2 koufronten over die de lentewarmte bij ons zullen wegspoelen. Niet dat het daarna echt koud wordt, maar het wordt toch weer even wennen aan het wisselvallige weer met temperaturen van om en bij de 15°C. Om van de wind nog maar te zwijgen. Roland Zwammerdam maakt van donderdag tot zondag de overtocht naar Engeland en weer terug. Maar bij een zeer krachtige wind op zee van 6 tot soms 7 Beaufort wordt dat absoluut geen pretje. De Amerikaanse weercomputer laat de wind wel luwen tijdens het weekend, maar zijn Europese broer ziet dat anders. Die doet er komende zaterdag zelfs nog een schepje bovenop. Dat laatste lijkt me niet echt waarschijnlijk. Zoals dikwijls zal de uitkomst ergens in het midden liggen. Nog even afwachten Roland en morgen terug naar deze site komen 😉 . Boven land zal er trouwens veel minder wind staan, dus geen paniek dames en heren.

 

Voor wie de regen van de komende dagen sowieso wel goed nieuws is, zijn de land- en tuinbouwers. De natuur staat er redelijk droog bij en kan een paar emmers water goed gebruiken. Het neerslagtekort in Nederland staat momenteel op 50mm. Dat is bijna evenveel als wat er normaal in een hele lentemaand bij ons naar beneden valt.

 

Kunnen we nog ergens sneeuw spotten in Europa de komende week? Wel, momenteel zitten grote delen van Europa in een zuidelijke luchtstroming en sneeuwt het enkel in het noorden van Lapland. Maar komend weekend kan er weer zo’n 30cm vallen in Fjord Norway bij een sneeuwgrens van om de 600 meter. Verder wordt het wachten tot midden volgende week, wanneer een depressie vanuit het noorden naar het zuiden komt afgezakt. De exacte ligging van die depressie zal bepalen waar het dan gaat sneeuwen en hoe warm het in de Lage Landen wordt. Grootste kanshebber momenteel: het Cantabrisch gebergte in het noordwesten van Spanje. Jawel, alweer Spanje. Hadden ze daar geen polair klimaat?

In de vroege namiddag nog een update over de ontwikkelingen van de (zware) buien in de reacties!


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

29 reacties

Gesloten voor reacties.