ijsdag

Als het vanaf 1 december gaat vriezen in een deel van Nederland is dat niet alleen bijzonder vanwege de mooie timing exact aan het begin van de eerste echte wintermaand. Nee het is überhaupt best bijzonder om zo vroeg al een ijsdag te hebben. Zie dit overzicht voor Leeuwarden. 9 november 1985 is daar recordhouder op de voet gevolgd door 1 december 1989. Voor Leeuwarden valt op dat de top 10 koudste 1 decembers op 2 na allemaal na 1980 zijn! In De Bilt is dat minder geprononceerd. Laten we daarom eens naar de eerste decade kijken. Dagrecords zijn tenslotte in belangrijke mate een loterij.

top10eerstedecade

Geen trend in te ontdekken! Grappig is dat Leeuwarden lagere waarden heeft dan De Bilt. Zal wel door een nog warme Waddenzee komen. Zouden we een plekkie kunnen veroverein in deze top 10? Helemaal uitsluiten kunnen we het niet maar waarschijnlijk wordt het een kleine plus en geen min. Voor de Wintersport Arena Sauerland is het fantastisch allemaal. De kunstsneeuwkanonnen kunnen spoedig aan en dan zijn er snel ook wat pistes klaar.

ijsdagen1

In de pluim in het Amerikaanse model zie je het uiteindelijk weer flink opwarmen.. de Europese pluim is nog niet binnen…

gfspara251106

Ik memoreer nog even deze geweldige kaart uit de GFS parallel 06u (het nieuwe model dat het oude spoedig zal vervangen). Met zo’n berekening is mijn BV binnen en is de wintersport voor de kerst gered… Net even gecheckt: de GFS parallel 12u heeft een nog mooiere dagenlange stuwing uit het noordwesten (glijbaan) op de kaarten staan. Wie claimt nog het aanstaande vrije plekkie op de lijst met namen voor sneeuwdumps? Mail even naar info@…

saasfee2611

Willem stuurt weer een spetterende foto uit Saas-Fee. Het is je gegund! Geniet ervan!

 


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

40 reacties

Gesloten voor reacties.