Foto: Patrick Säly

Het is een roes. Maar niet om uit te slapen. Een roes in de zin van adrenaline rush. In het Duits “Der Weisse Rausch“. En het witte spul dat die roes veroorzaakt heet “sneeuw”. Papsneeuw om precies te zijn, want de wedstrijd is extreem laat in het seizoen aan het einde van de middag. Op 21 april 2019 is het weer zo ver. De schrijver dezes zal aan de start staan. Jij ook? Laat het weten middels onderstaan formulier, dan gaan we samen.

Foto: Mallaun

Hopen dat er nog een plekje is dan want dit evenement heeft maximaal 555 startplaatsen. Zitten al een aantal Nederlanders en Vlamingen tussen weet ik van vorige editie. Dit jaar is het met Pasen. Op paaszondag. Voor de 22e keer gaat de cultrace van start. Hierboven een kiek van de massastart vorig jaar. Ergens links aan het einde van het hoefijzer ben ik gestart.

Foto: Mallaun

Meteen na de start kun je al zowat over de 100km/u komen en die vaart heb je ook echt nodig….

Foto: Patrick Säly

Want daarna komt de “berg van pijn”. Een tussenklim zoals je in meer amateurafdalingswedstrijden hebt. Ook het Inferno in Mürren kent dat. Je moet jezelf 37 hoogtemeters omhoog zeulen. Dat valt nog mee. Zeker als je fit genoeg bent om jezelf met lange langlaufstokken schaatsend omhoog te pushen. Alle toppers doen dat. Ik ben er nu op aan het trainen maar heb er een hard hoofd in of ik het ga redden tot boven. Het alternatief is ski’s uit en omhoog stiefelen.

Foto: Patrick Säly

Super sfeer beneden in het dorp na de finish. Een echte gezellige heksenketel. Je komt doodop over die finish omdat je ook nog over grote hopen sneeuw moet klauteren. Zie de foto bovenaan. De winnaar van vorig jaar is zo fit dat hij er fris als een hoentje over heen rent. Dat kun je dit jaar straks ook met een live stream gaan volgen op stantonamarlberg.com. De winnaar wordt na 9 minuten verwacht. Ik ging vorig jaar nog over de 14 minuten heen. Zou top zijn als ik dit jaar 13.59 haal.

Vul in als je nog bij zo’n top event wilt zijn aan het einde van het seizoen! Val Gardena, Obertauern, St. Anton am Arlberg zijn nog in de aanbieding. Laat weten waar je interesse ligt…  carpoolen etc wordt geregeld.

Fijne zondag! Nog 5 weken tot de Weisse Rausch!

Categorieën: Events

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.