Foto: Patrick Säly

Het is een roes. Maar niet om uit te slapen. Een roes in de zin van adrenaline rush. In het Duits “Der Weisse Rausch”. En het witte spul dat die roes veroorzaakt heet “sneeuw”. Papsneeuw om precies te zijn, want de wedstrijd is extreem laat in het seizoen aan het einde van de middag. Op 21 april 2019 is het weer zo ver. De schrijver dezes zal aan de start staan. Jij ook? Laat het weten middels onderstaan formulier, dan gaan we samen.

Foto: Mallaun

Hopen dat er nog een plekje is dan want dit evenement heeft maximaal 555 startplaatsen. Zitten al een aantal Nederlanders en Vlamingen tussen weet ik van vorige editie. Dit jaar is het met Pasen. Op paaszondag. Voor de 22e keer gaat de cultrace van start. Hierboven een kiek van de massastart vorig jaar. Ergens links aan het einde van het hoefijzer ben ik gestart.

Foto: Mallaun

Meteen na de start kun je al zowat over de 100km/u komen en die vaart heb je ook echt nodig….

Foto: Patrick Säly

Want daarna komt de “berg van pijn”. Een tussenklim zoals je in meer amateurafdalingswedstrijden hebt. Ook het Inferno in Mürren kent dat. Je moet jezelf 37 hoogtemeters omhoog zeulen. Dat valt nog mee. Zeker als je fit genoeg bent om jezelf met lange langlaufstokken schaatsend omhoog te pushen. Alle toppers doen dat. Ik ben er nu op aan het trainen maar heb er een hard hoofd in of ik het ga redden tot boven. Het alternatief is ski’s uit en omhoog stiefelen.

Foto: Patrick Säly

Super sfeer beneden in het dorp na de finish. Een echte gezellige heksenketel. Je komt doodop over die finish omdat je ook nog over grote hopen sneeuw moet klauteren. Zie de foto bovenaan. De winnaar van vorig jaar is zo fit dat hij er fris als een hoentje over heen rent. Dat kun je dit jaar straks ook met een live stream gaan volgen op stantonamarlberg.com. De winnaar wordt na 9 minuten verwacht. Ik ging vorig jaar nog over de 14 minuten heen. Zou top zijn als ik dit jaar 13.59 haal.

Vul in als je nog bij zo’n top event wilt zijn aan het einde van het seizoen! Val Gardena, Obertauern, St. Anton am Arlberg zijn nog in de aanbieding. Laat weten waar je interesse ligt…  carpoolen etc wordt geregeld.

Fijne zondag! Nog 5 weken tot de Weisse Rausch!

Categorieën: Events

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.