Deze van eergisteravond heb ik op foto-webcam.eu onder de “Best shots” geparkeerd. Schitterend hoe het maanlicht breekt in wat stukjes ijs op het kijkvenster waarachter de spiegelreflexcamera is verstopt. Een soort holografische kerstboom ontstaat die de hier geplaatste sneeuwhoogtemeter verhult. Al jaren dé meetlat van het sneeuwrijke Vorarlberg.

Hoeveel jaren? Sinds 2015. En nooit lag er zo veel sneeuw als nu. Over het algemeen hor je zetten dat het 10 jaar terig is dat het seizoen ooit zo mooi begon. Maar zeg nu zelf 10 december 2016 helemaal groen heeft ook wel weer wat! Lekker mountain biken. Ideaal voor een beginnerscursus paragliden.

Met meer sneeuw in de Alpen op komst duiken we meteen maar de meteofiction in voor de Lage Landen. De run van het Amerikaanse model die vannacht binnen liep was de mooiste natuurlijk! Het ensemble staat hierboven.

En dit zijn welleicht de eerste kaarten van het seizoen met transportkou. Kneiterkoud op tweede kerstdag. Nog pure meteofiction maar wel al in het stadium van: we zien het regelmatig terug in de berekeningen.

Terwijl het Amerikaanse model vanochtend alweer minder gunstig uitpakte, ziet het Europese model er prachtig uit. De laatste kaart is voor 20 december. Maar wel met een polair front dat op het punt van binnen vallen staat. Met dit scenario is Nederland op 22 december wit.

Behorend bij bovenstaande kaarten is voor het eerst deze winter het gemiddelde van de pluim van het Europese model echt winters. Een heel dik cluster gaat vanaf 20 december vriezen. Enkel de losse lijntjes bovenin trekken het gemiddelde terug naar kwakkelen. Je ziet het: dit weekeinde is het afscheid van alles wat op winter lijkt met zondag helaas ook wat regen. Vervolgens stijgt de luchtdruk flink en krijgen we een fenomeen wat we andere winters ook wel eens hebben aangeduid….

Nederland in het hart van een prachtig hoog op 16 december met ochtendmist of vorst aan de grond of allebei. Krabben dus. Maar overdag dik boven de 5ºC. Wat we nodig hebben voor winterweer is een …. Barbapapa! Ken je hem nog? Dit hoog kan namelijk alle kanten op en daarmee totaal verschillende scenario’s beloven. Alles kan tussen superzacht en bitter koud. Misschien helpt een donatie om het laatste te bewerkstelligen.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

5 reacties

Nynke · 11 december 2021 op 13:06

Ik hoop echt dat we een witte kerst gaan krijgen.

Bianca · 11 december 2021 op 13:22

Volgens mij heb ik nog nooit een witte kerst gezien hier aan de kust… Net als ik ook nog nooit een pandemie had mee gemaakt. Dus ik geloof wel in die witte kerst 🙂 Fingers crossed!

Gerrit · 11 december 2021 op 14:44

Gedoneerd laat de beer maar komen

Koen · 11 december 2021 op 18:18

Narcisme

kirsten_dl · 12 december 2021 op 10:56

Heb het nou weer helemaal gehad met de LL winter, inmiddels alweer warm water @ Puurs.
Na een ietwat fatsoenlijke dag gisteren met een streep zon is het alweer huilen met de pet op.
Koud en nat, bah!
En surtout wanneer je vanuit bijna heel Europa de meest prachtige winterbeelden ziet voorbijkomen op bv. Instagram.
Ik ga verder inpakken, verhuisdozen sjouwen en meubelen demonteren voor mijn verhuizing. Toedeloe.

Gesloten voor reacties.