OSAG. Die afkorting ga je de komende periode vaak horen: Operation Save Alpine Glaciers. Het is een initiatief van de EU en de Verenigde Naties om door middel van een perfect Azorenhoog de gletsjers in de Alpen voor het begin van het voorjaar nog eens in een paar meter verse sneeuw te hullen. En zoals het zich laat aanzien profiteren de meeste skigebieden ook. Zelfs hier in Hopfgarten op 650m verwacht ik in het dal wel 30cm verse pow te zien neerdalen. En daarmee sluiten we een fantastische periode met nog fantastischer vliegweer af. Dag in dag uit hingen paragliders hoog boven de Hohe Salve in voor het winterseizoen onwaarschijnlijke thermiek. Vandaag heb ik met de hele familie Valstar gevlogen en nog twee vrienden waarbij Jorne steeds cameraman was vanaf de grond. Unieke plaatjes heb ik al gezien. Daar maken we spoedig een apart artikel mee.

Het eerste wat we even moeten noemen vandaag is de wind morgen. Dat zet een streep door de rekening van vluchten die ik ’s ochtends met volgers van WSWM in Wagrain had willen maken. Alleen de laatste prognose is dat er ’s ochtends al harde windstoten zijn. Uiteindelijk gaan die pieken naar 100km/u morgen terwijl het de warmste dag van de week is met dikke dubbele cijfers.

Gewoon Kaiserwetter nog dus…. en kijk eens rond of je insecten ziet vliegen. Die kunnen met deze temperaturen al weer uit de voeten. Alleen de bergmarmotten komen niet uit hun slaap en dat is maar goed ook want er komt toch een kentering! OSAG noemen we dat voortaan hier.

Kijk ik laat van de hele serie maar 1 kaart zien. Omdat de rest meer van hetzelfde is. Soms wat meer zuidkant, soms wat meer noordkant, soms wat meer west (Les Menuires en Région Dents du Midi). Maar grosso modo is het koud vanaf 5 maart en komt de sneeuwgrens vaak genoeg tot in de lagere dalen. En ook tot in de Lage Landen zoals je ziet!!! Maart roert zijn staart.

Vrijdag is dat nog anders. Dan sneeuw met een sneeuwgrens die met moeite onder de 1500m zakt. Dat moeten we nowcasten die dag samen. Een vieze dag. Mensen vragen me of ze kunnen uitwijken naar de gletsjers. Ik zeg: ga lekker dagje zwembad. Hoewel? Een dagje zonder papsneeuw is ook wel wat. En de wind valt mee vrijdag. Dus misschien goed idee. Een gletsjer.

Oostenrijk noordkant

Zijn we weer terug bij de gletsjers en OSAG. OSAG begint dus op 6 maart. Dan gaan de Alpen een fase in met aanhoudend vriezend weer boven 1000m. Met aanhoudende sneeuw ook. Eindeloze stuwing. Heel weinig zon. Zon moeten we straks gaan nowcasten samen.

Franse hoofdkam

En zie hoe de westkant het gaat doen…. nog pittiger maar dan kijken we ook op 2000m. Bakkie sneeuw daar! Niet te zuinig.

Zuidkant

En de zuidkant doet het op zijn vertrouwde manier: korte pittige sneeuw en flink herstel tussendoor.

De hoogste accumulaties zijn in het westen. Jorne had het wel eens over 3 meter sneeuw. Deel dat door 2 en dan heb je een realistisch beeld. Dat zou echt kunnen gaan gebeuren. En lokaal ook de 2 meter wel. En dan praat je over Galtür-achtige toestanden met dito lawines.

20 en 21 maart wordt het Poederbaas NK freeride geskied in Kappl. Ik doe daaraan mee. Als dat zo doorgaaat hebben we perfecte condities. Behalve dat in zulke freeride hotspots de sneeuw offpiste veel sneller afgeragd wordt dan in gezapiger skigebieden als de SkiWelt. Juist hier kun je als freerider uit je dak. Omdat je een van de weinigen bent. Maar goed: Kleinwalsertal en Montafon kunnen anderhalve meter sneeuw tegemoet zien.

Dat betekent dat de sneeuwmeter op het Furkajoch in Vorarlberg weer kopje onder gaat.

Wat ik beestachtig vindt zijn de berekende temperaturen voor 9 maart! Mag best hoor. Niet extreem uitzonderlijk. Voor koude-extremen moet je in de VS zijn de komende periode.

Hierboven de temperaturen in Chicago de komende periode. Dat is toch wel weer bizar! Fijne avond. Morgenochtend Jorne weer!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

20 reacties

Gesloten voor reacties.