Kleinwalsertal
Lees verder >

Ga tot het uiterste in het Kleinwalsertal!

kleinwalsertal
Lees verder >

Bereidt u zich voor op 130 km Skipiste: brede familiepistes, uitdagende zwarte pistes, en vooral een zeer sneeuwzeker gebied.

Kleinwalsertal
Lees verder >

De meer dan 50 km aan wandelpaden, brengen jou op de prachtigste plaatsen.

Les menuires
Lees verder >

Toegang tot het grootste skigebied ter wereld voor een grandioze vakantie.

Kleinwalsertal
Lees verder >

In Oostenrijk in de gondel stappen en naar beneden skiën in Duitsland. Met één skipas brengen 47 gondels en liften u in de 2 landen op de berg.

les menuires
Lees verder >

WOW! Met sneeuwgarantie. Niet tevreden? Geld terug.

Renault Kadjar
Lees verder >

Samen op avontuur

Renault Kadjar
Lees verder >

Samen op avontuur

Val d'anniviers
Lees verder >

Ontdek de prachtige natuur en de cultuur in deze Zwitserse parel

Skiën, freeriden,wandelen, rodelen,... het kan allemaal in het prachtige Montafon.

Ontdek de Alpen in al hun facetten.

Val d'Anniviers
Lees verder >

Een prachtige bestemming in de Zwitserse Alpen!

Spannende sneeuwval op het programma voor de Alpen en nawinter voor de Lage Landen?

check ook eens

90 Reacties

 1. sneeuwfanaat(Ron) schreef:

  Heerlijk bericht Jorne!Spannend wat het gaat worden voor de ll.Op naar de gfs6

 2. Remko schreef:

  Complimenten voor weer een top bericht en een passende titel. Niets beloven, puur beschrijven wat er in het vat zit. Nu de deksel er nog af en eind volgende week weer gedoemover schaatsen uit het vet of niet. Leuke ontwikkelingen. Nee, schrijf de winter nog niet af.

 3. Filzmooser schreef:

  Heerlijk leesvoer, ondanks dat we pas volgende week donderdag vertrekken zijn de voortekenen prima, iets te koud misschien maar mij hoor je niet klagen!!

 4. Sjors schreef:

  @Jorne, wat een verademing zijn jouw weerpraatjes. Prachtig, helder geschreven en uit gelegd. Volgende keer maar weer eens een Genualaagje uit je hoed toveren , haha. Spanje heeft wel genoeg voorlopig. Is trouwens leuk skieen daar @Jorne, zeker voor arme studenten ! Cerler, Panticosa en vooral Formigal zijn erg aantrekkelijk en goedkoop.

  • Jorne schreef:

   Nog nooit geskied in die regio, zal het eens onthouden! Vanwaar je interesse in een Genualaag Sjors? Welke bestemming heb jij nog op de planning?

   • Sjors schreef:

    @ Jorne, wij gaan over 4 weken weer voor de 2e keer dit jaar naar Isola 2000. Nu ook weer voor 3 weken, gecombineerd met Nice. Doen we elk jaar. Tussendoor ook regelmatig naar Spanje/ Italie.
    Jij mag toch ook nog een keer ? Weer Frankrijk ?

 5. Tobias schreef:

  Heerlijk dit bericht, puik werk man!

 6. Hans schreef:

  EC pluim is JAMMIE

 7. Jorne schreef:


  Pluim zuid oost! Lekker hoor

  • Frederic schreef:

   Windrichtingpluim veel beter

   • Jan schreef:

    Windrichting zit inderdaad goed. Maar kan het zijn dat de voorraad echte koud in het oosten te beperkt is?

    • Asten (Harmelen) schreef:

     Ja, de stroming hoeft maar iets te draaien (kanteling hogedrukgebied) en de lucht komt uit een ander brongebied een stuk zuidelijker. Ook kan het brongebied dat nu best koud is opwarmen door instroom van warmere lucht. Dan kom je ondanks dat de lucht de LL binnenstroomt met een noordoosten wind toch in middagtemperaturen van tussen de 5 en 10 graden uit.. In dit jaargetijde heb ik altijd het idee dat zeker bij zonnige dagen de maximumtemperaturen midden op de dag vaak hoger uit pakken dan gedacht/berekend.

  • Harm (Zutphen) schreef:

   Jeuhj! Prachtige pluim. Hopelijk blijft het zoals nu getoond.. 😉

   Mooi bericht trouwens Jorne, waarvoor dank..

  • Martijn sonnenberg schreef:

   mooie pluim inderdaad. Net te laat in het seizoen deze ontwikkeling omm echt nog een winter te geven. maar als dit het effect van een SSW is, dan gaan we vol verwachting de volgende winter in, waarin volgens @frederic dit een te verwachten fenomeen is. waarom weet men dit zo’n eind van te voren te voorspellen?

   • Frederic schreef:

    Optreden van een Ssw in de wintermaanden staat in verband met luchtstromingen in de stratosfeer boven de evenaar en de activiteit van de zon @martijn. De activiteit van de zon is ver vooruit voorspelbaar en ook die luchtstromingen biven de evenaar. Die volgen een bijna 2jaarlijkse cyclus. Daarmee

 8. Hans S schreef:

  Ha Frederic,

  Mocht je dit nog lezen: Eerder deze winter gaf je aan (als ik het goed heb) dat er geen major SSW meer te verwachten was deze winter behalve dan de laatste bij het uitblazen van de winter. Nu is er dus toch een SSW gaande die zorgt/heeft gezorgd voor een mooie SPV split ipv enkel verplaatsing. Komt deze SSW dan totaal onverwacht of beschouw je deze SSW nog niet als major en is het een toevalstreffer dat hij leidt tot een SPV split? Bij voorbaat dank voor je reactie.

  Groet,
  Hans

  • EKlop schreef:

   Ik ben ook benieuwd

  • Frederic schreef:

   Eerst en vooral, ook voor mij is het nog steeds learning in progress Hans S. De volledige waarheid heb ik dus zeker niet in pacht.
   Een major SSW is het nu sowieso. Maar die timing … is gewoon zo goed als einde seizoen en op het einde van het winterseizoen warmt de stratosfeer altijd plots en dramatisch op. Toch komt deze SSW wat vroeger dan normaal en pakt hij veel feller en mooier uit dan anders. In die zin is die voor mij dus wel onverwacht.
   Ik zou er graag een paar dingen over willen checken nu. Jammer genoeg ben ik niet thuis deze week. Ik blijf het in ieder geval opvolgen 😉

   • Frederic schreef:

    Nog iets: begin januari viel me al op dat er een verhoogde activiteit van planetaire golf #2 was in de stratosfeer. En het zijn net die planetaire golven#2 die tot een poolwervelsplit leiden. Planetaire golf#1 komt veel meer voor maar die leidt enkel tot een poolwervelverplaatsing, niet tot een split. En een verplaatsing is ongunstig voor winterweer in West-Europa.
    Over die activiteit van golf #2 begin januari heb ik niet gecommuniceerd omdat het tegen de theorie van de link tussen een SSW, de stromingen boven de evenaar en de activiteit van de zon zou pleiten (zie mijn reactie op bericht Martijn). Langs de andere kant verklaart het nu wel de split aan het einde van het seizoen.

   • Frederic schreef:

    Ik kijk iig hard uit naar volgende winter wat voor mij de grote test voor die theorie over de link tussen SSW, de QBO en de activiteit van de zon

 9. sneeuwfanaat(Ron) schreef:

  Gfs6 loopt en is op 168h vooruit al kouder voor de ll dan de 0h run

 10. nils schreef:

  @Jorne,
  GFS is wel heel negatief over de temperatuur in de franse alpen komend weekend, lijkt erop dat het tot 1800 meter alleen maar regen wordt of niet?? Geen idee wat andere modellen laten zien.

 11. Franklyn schreef:

  Top weerbericht Jorne ! Wordt het donderdag toch nog even billenknijpen voor @Skiwi. Al lijkt nu de schade van de voorspelde regen voor met name Oostenrijk mee te vallen. Bij het instromen van de warme lucht ( WC ) van west naar oost heeft het nu alle schijn dat met name het Salzburgerland ( waar zit je Skiwi ? ) net aan de goede kant koude kant komt te liggen en de neerslag al redelijk is uitgedoofd als deze door de WC van west naar oost over de alpen wordt gedrukt. Echter Voralberg en het grootste gedeelte van Tirol zullen toch met regen te maken gaan krijgen onder de 1400/1500 meter. Even duimen dat ook hier de grootste neerslagintensiteit er dan inmiddels uit is en dat d ekou lucht nog enigszins zal tegenspartelen waardoor de sneeuwgrens nog wat lager kan uitvallen. Maar vooral de westalpen ( met name Zwitserland ) krijgen echt donderdag tot 2100/2200 m te maken met regen en ook hier hopen dat de pistekwaliteit hier niet teveel onder zal lijden. Belangrijk zal ook de cosmetische opfrisser 10 cm die nu voor zondag op de kaarten staan zijn. Gelukkig gevolgd door een dalende temperatuur waardoor het met name in de dalen en laaggelegen dorpen het er toch weer meer winters uit komt te zien. ( blijft toch altijd leuker om aan te komen in het dal met een winterse setting i.p.v. regen en plus 7/8 graden ). De pistekwaliteit zal door de lagere temp vanaf zondag weer snel verbeteren zodat de eerste krokusweekgangers ( zuid ned 17 t/m 24 ) toch nog goede condities zullen aantreffen op de pistes. Ook lijkt het er nu op dat ook in de 2e krokusweek ( midden en noord nederland ) 24 t/m 3 maart de alpen weer in de koude zone zullen liggen waardoor de pistekwaliteit ook gewoon goed zal zijn boven de circa 1000m.

 12. Roland Bodegraven schreef:

  Het is frisjes in Lech onder een stralende zon. In het dal is het -10 en op de berg is het -11. Kaiserwetter.

 13. Paul A Club 1989 schreef:

  Fantastische beelden van de piste op Glencoe Mountain, gewoon druk daar!

  http://www.glencoemountain.co.uk/webcams/

 14. Joke, Riederalp schreef:

  https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/04433C65-11D9-4C95-90C1-C8BDC52E1443.jpeg
  We hebben de tunnelafdaling in Bettmeralp die even steil is als “de muur” alleen korter. Maar de afdaling van de Eggishorn is met name een beetje stressvol met die netten aan beide kanten! Haha
  Prachtige dag, windstil maar bitterkoud.

 15. Maarten schreef:

  Gfs12 tot 165 minder dan de gfs6

  • Maarten schreef:

   Duidelijk minderenrun van gfs. Later in meteofictie wel goed, maar dat is weer uitstel en eigenlijk echt te laat. Het moet op 168 gebeuren.

   • Asten (Harmelen) schreef:

    Uitstekende run maar dan bezien vanuit de mensen die de komende weken op wintersport gaan.
    Voor schaatsen in de LL lijkt het me te laat. Een opbollend soms kogelrond hogedrukgebied brengt de wind weliswaar in de (noord)oosthoek daar waar we moeten hopen op horizontale hogedruk tot diep in Rusland.
    Maar wel kansen van af en toe wat sneeuw om dat hogedrukgebied heen tegen de noordkant…

 16. Remko schreef:

  Onzekerheid neemt al toe met de kaarten voor het weekend. Hogedrukgordel over ons heen naar oosten of toch hogedruk Scandinavië. Ik denk dat het vrijdag wel duidelijk wordt. Maar echt warm of koud zit er nog niet in.

 17. Thijs p schreef:

  Las ergens anders net dat in de nacht na donderdag sneeuw kan vallen in het binnenland. zijn daar nog updates over weermannen ?

  @ Frederique, Johann is koningssw Schrijft er altijd zeer leerzame stukken over.

 18. Eduard schreef:

  [img]http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/precip/CWlink/daily_ao_index/ao.sprd2.gif[/img]

  Interesting!

 19. Tim/hochkonig schreef:

  Erg droge fase voor noordoostelijke Alpen komende 10 dagen. Van mij mag het wat wisselvalliger!

 20. Yaseen schreef:

  Wat een heerlijke pluim van EC. “Winter” komt eraan ipv lente. Donderdagochtend tijdelijk wat sneeuw?

  • Yaseen schreef:

   KNMI Guidance modelbeoordeling:

   Neerslag:
   De storing van woensdag lijkt in alle modellen ten westen van ons op te lossen. Woensdagavond laat de eerste neerslag van de volgende frontaal systeem in het westen. Dit is regen in het westen. De neerslagsoort verder landinwaarts wordt waarschijnlijk tijdelijk (natte) sneeuw zijn, het oosten maakt daar de grootste kans op. Hirlam geeft uiteindelijk alleen voor het uiterste noordoosten een sneeuwdek van 1-2 cm. Andere modellen zijn enthousiaster hiermee. Zo komt EC met 3-5 cm voor het noordoosten en beide Harmonies rond de 5 cm voor het noorden en oosten. Verder zie je in dit soort situaties (binnenkomen van zachte lucht, eerst op geringe hoogte) dat er kortdurend ook andere neerslagvormen voorkomen, bv ijsregen. In sommige progtemps zien we dat dat even mogelijk is. Waarschijnlijk allemaal te kortdurend en te lokaal om daar iets mee te doen in de verwachting.

 21. Roland Bodegraven schreef:

  Wat is het onwaarschijnlijk rustig zo voor de krokus en met schijnbaar mooie kaarten. Raar

 22. Ab schreef:

  GFS 00z run komt voor begin derde decade februari met een aardige blokkade van hogedruk ten noorden van de LL. Met dan ook een kou uitbraak op hoogte vanuit het NO richting de LL en daarmee koude noordoosten winden vanaf 22/23 februari aldus GFS 00z run.

  • Ab schreef:

   Bovenluchten dalen tot -14gr op, 1500m hoogte. Met dan aan de grond overdag iets boven nul en nachten lichte tot matige vorst.
   Leuke setting hoor van GFS 00z run dat met een noordelijke blokkade van hogedruk komt en dat dankzij die major SSW van een paar dagen terug en nu het effect steeds mee zichtbaar wordt aan de grond qua drukverdeling 😉
   Tot laterss wintervrienden

   • Maarten schreef:

    Eerst zou het maandag zijn. Nu is het alweer donderdag. Uitstel, uitstel en uiteindelijk afstel of het is echt te laat. Ec doet ook niet mee trouwens tot 168.

    • Ab schreef:

     Nee hoor dan heb je het niet goed gevolgd.
     Want dat ging over de vorming van het hogedruk vanaf 18/19 februari omtrent uitbreiding naar het noorden toe en toen was er nog geen echte hoogtekou voor winterweer beste @Maarten haha… 😛 En die staat er nog steeds op die vorming van het hoog. Pas in derde decade bij een goed setting zou er eventueel hoogtekou binnen sijpelen zoals nu de GFS hoofdrun van 00z suggereert. Nee onzekerheid omtrent blokkade nog steeds groot waar hij plaats gaat vinden op welke plek

  • sneeuwfanaat(Ron) schreef:

   Gem doet ook wederom iets soortgelijks. De kaartenblijven prachtig zo voor begin derde decade februari

 23. Mark (breda) schreef:

  Spannend.
  En eens met @Roland Bodegraven dat het zo rustig is hier. Raar.
  Niemand updates uit Alpen?

 24. Bas schreef:

  Wie gelooft er nog in? Komen we nog op de schaats in de voorjaarsvakantie (eind februari)? Dat zou wat zijn zeg. Ik hoop het!

 25. Breunis (Nature Trail) schreef:

  EC 00 uur berekent rustig winterweer vanaf 21 februari.
  https://www.meteociel.fr/modeles/ecmwf/runs/2018021400/ECM1-168.GIF?14-12

  • sneeuwfanaat(Ron) schreef:

   Ik vind de hoofdrun van Ec0 tegenvallen!Het hoog kan zich slecht noordwaarts uitbreiden en zo is het vlees noch vis .Hopen op een warme uitbijter

   • sneeuwfanaat(Ron) schreef:

    Op 240h ontstaat er wel iets moois.Achbij gfs beginnen de mooie kaarten ook pas rond 216h vooruit en Ec kijkt niet verder dan 240h.Het blijft dus fictie, spannend blijft het wel

   • Martijn sonnenberg schreef:

    voor de alpen is dit hoog helemaal prima, komen in de koude sector te liggen met naar ik aanneem met enige regelmaat wat kleine sneeuwbuitjes. Kan dit in EC niet zien, maar met uitzakkende kou moet dat toch lukken.
    In de verre meteofictie ligt het hoog voor de alpen in GFS zelfs iets te noordelijk, met een hap warme lucht + neerslag die er onderlangs glipt, met een stijgende sneeuwgrens tot gevolg. ach, dat is nog ver weg, dus daar gaan we ons nog maar niet druk om maken

 26. Breunis (Nature Trail) schreef:

  Veel zon en mooie droge lucht op 23 februari. Zo ziet de nieuwste berekening van EC eruit.
  https://www.meteociel.fr/modeles/ecmwf/runs/2018021400/ECM1-216.GIF?14-12

 27. nils schreef:

  Het weer ziet er goed uit aan het begin van onze week vanaf de 23e
  Moet ik mij schaatsen meenemen naar Les PDS of zullen de pistes na die bak regen nog te doen zijn qua ijsplaten?
  Experts: van donderdag t/m zaterdag is toch een groot waterballet tot 2000 meter in de Franse Alpen of niet?

  Ik ben het eens met commentaren hierboven dat er maar weinig updates e.d. zijn in de drukste wintersportweken van het jaar.

  • Harm (Zutphen) schreef:

   Dat waterballet lijkt toch wel mee te vallen? Ja er gaat wat regen vallen, maar de hoeveelheden zijn volgens mij niet schrikbarend..

   • nils schreef:

    Volgens GFS is het wel veel in regio haute savoie.

    • Breunis (Nature Trail) schreef:

     EC berekent 20–38 mm regen.

     • Harm (Zutphen) schreef:

      We gaan het zien, je doet er in ieder geval niets aan en er is nog ruim voldoende tijd om te herstellen voor jouw vertrek nils.. 😉

      Wij gaan 10 maart pas dus ik maak mij nog geen enkele zorgen. Ik hoop voor een ieder die in de voorjaarsvakantie gaat dat ze een mooie week zullen hebben..

    • nils schreef:

     We gaan het zien inderdaad. Hoeveelheden sneeuw vallen ook vaak tegen dus laat nu de regen ook maar tegen (dus mee) vallen

  • Asten (Harmelen) schreef:

   Maar op zich is wat Jorne heeft geschreven nog steeds van toepassing toch ?
   Het zal voor wat betreft de neerslag (regen) voor jou even de andere op kijken zijn maar wellicht staat er wel weer sneeuwval op het programma op het moment dat jullie die kant uit rijden. De pistenbully’s kunnen heel veel met een dik pakket sneeuw op de piste waar het op heeft geregend maar van die regen merk je met een beetje geluk helemaal niets meer …

   Ben jaloers op degenen die de komende twee weken gaan..

 28. Jeroen schreef:

  Prachtige condities gisteren na de sneeuwval van zondag en maandag. Na wat lichte sneeuw gisteren ochtend en voornamelijk grijze luchten een fraaie zonnige afsluiting. Pistes lagen er prachtig bij in waidring. Zoals eerder in dit bericht genoemd de sneeuwschepperij voor de sneeuwman in inzell nu wat beelden van de piste.

  https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/IMG_20180213_155237.jpg

  https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/IMG_20180213_162331.jpg

  https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/IMG_20180213_141949.jpg

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.