Het heeft weer gesneeuwd in de Alpen en vandaag staat er een jaloersmakende dag op het programma! We openen met Chatel dorp waar het gister na de sneeuwval al opklaarde, geen dumphoeveelheden, wel een heerlijke dikke opfrisser.

Les Menuires kreeg voor de verandering gister iets minder sneeuw maar hier was de zon er alweer eerder bij, net als vanochtend. Een mooie dag op de pistes daar, wie is er op vakantie deze week?

We schuiven op naar Zwitserland, daar gister net als in Chatel al opklaringen ’s middags. Joke maakte ons wederom aan het kwijlen bij haar uitzicht. Ze heeft al een tijdje niet meer geschept, zo eens zien of dat weer gaat gebeuren.

Een uitstapje dichter bij huis in de Eifel waar Dirk liet weten dat het er daar nog mooi uit ziet. Beelden spreken boekdelen.

We blijven in Duitsland want Jeroen zat gisteren in Inzell in het zuid oostelijke deel van Duitsland, Alpen dus al. Hij wist 25 tot 30cm te meten daar en schepte alles bij elkaar voor deze grote sneeuwpop, mijn complimenten! Zo maken we er het beste van als je bij een grijze sneeuwdag niet de piste op gaat.

Nog eeeentje uit Duitsland, Beierse Woud, wat een heerlijke piste ligt daar klaar. En dat onder het toeziend oog van besneeuwde bomen, wintersport den top denk ik toch.

Maar dan richting Oostenrijk waar vandaag de mooiste beelden te vinden zijn. Schröcken in Vorarlberg altijd favoriet bij dit soort situaties, verse sneeuw en opklaringen. Waren we maar daar!

Kleinwalsertal daar om de hoek met natuurlijk ook grote hoeveelheden nog in het dal. 1 meter sneeuw in het dal geeft deze meetlat aan, geweldig voor deze drukke periode in de Alpen!

Verder oostelijk komen we in de bewokling terecht, hierboven Fieberbrunn wat natuurlijk verbonden is met Saalbach Hinterglemm. Alles wit en windstil, geniet ervan vandaag want ook daar zal het zonnetje zich laten zien.

Afsluitend Westendorf, een van de plekken die zeker overspoeld  zal worden door Nederlandse wintersporters. Het ligt er allemaal prima bij en ook hier doet de zon haar best al om de bewolking te breken.

Ja de radar bevestigt, in het wetselijk alpengebied al lange tijd opklaringen, het oosten nog in de nasleep van de sneeuw van gister. Een nieuw front lijkt alweer klaar te liggen in het westen, ook voor de Lage Landen, maar deze wordt als een soort dooi aanval afgeslagen. Alleen de Franse Alpen zullen wat mee krijgen van deze lichte sneeuwval, niet meer dan 10cm hoor.

Zo hebben Nederland en ook België vandaag een topdag voor de boeg met een heerlijk zuidelijk windje die niet al te koud zal aanvoelen. En morgen dan weer zo’n schitterende dag! Als je de kans hebt, ga even naar buiten. Lunch bijvoorbeeld buiten of loop ’s middags even een rondje door de natuur.

Tussen die 2 heerlijke dagen zit wel nog een koude nacht, niet zo gek natuurlijk met die opklaringen. Het kan zelfs even tot matige vorst komen aan de Nederlandse grenzen en tot -10 in de Ardennen. Straks kijken we naar de lange termijn kansen voor de Lage Landen, nu eerst naar de Alpen waar de grote vakanties wachten!

We trappen af op de donderdag waar velen zich al een tijdje druk over maken. Niet onterecht denk ik met deze setting zo vlak voor de voorjaarsvakantie. Op de bovenstaande kaart kan je mooi zien dat het front uit het westen komt maar de isobaren vrijwel gelijk liggen aan het front dus beweegt het amper, veroorzaakt door tegengas van Russische hoge druk. Deze soort dooi aanval slaagt echter wel en omdat het front zo langzaam beweegt zal het geen touch and go zijn maar meer een slepende neerslagband,

Eerst nog sneeuw omdat het koud is in de Alpen maar vervolgens de westelijke component erin die warmte met zich mee brengt.

Zo ziet dat er dan uit, een kilometers lang front is opgesloten in de hoge druk en wordt ook uitgeperst boven de Alpen. Afgelopen dagen sprak ook ik al af en toe over details met sneeuwgrens en dergelijke, echter is het in zo’n situatie allemaal erg onzeker.

Hoe ver komt die warme hap over de Alpen te liggen? Vooral voor Oostenrijk is dat nog erg onzeker. Zwitserland lijkt nu de grootste verliezer te worden met en de stuwing en de hoge temperaturen, Frankrijk wel in de warmte maar minder neerslag. Nog geen paniek hoor, Er ligt zoals we zagen hierboven genoeg dus die dikke laag is perfect in staat de eventuele regen te absorberen dus de pistes zullen niet direct heel ijzig zijn.

Bovendien komt er volgens beide modellen zaterdag op zondag wel koude sneeuwval langs, 10cm berekenen ze beide, dat zou een top begin van de eerste hollandse voorjaarsvakantie zijn! Ik hou hier nog  wel een beetje een slag om de arm want vind het een vrij nipte situatie, let op: een achterblijver van het front van donderdag moet precies tussen de noordelijke Alpenboog en de hoge druk gepropt worden om daar uitgeperst te worden. Is wellicht ook interessant voor het reisweer zaterdag. Maar ik vind het allemaal vrij avontuurlijk dus steek m’n hand er nog niet voor in het vuur.

Tot hier zitten de modellen op 1 lijn, zondag en maandag lijken vooral aan de noordkant mooie zonnige dagen tot worden door een uitloper van het hoog terwijl de zuid en westkant misschien nog wat napruttelt door de invloed van Spaanse lage druk. Dat zou toch een lekkere start zijn voor alle vakantiegangers. Daarna gaan de modellen iets uit elkaar maar de richting is wel duidelijk, de depressie die hierboven bij Scandinavië ligt zakt naar beneden en de hoge druk neemt haar plek in.

GFS laat die Scandinavische depressie de Alpen net missen terwijl EC een mooie full hit maakt voor de noordkant. Zou wederom een lekkere laag sneeuw zijn voor de Alpen. De belangrijkste ontwikkeling gebeurt hier echter boven Scandinavië, kijk eens wat een mooi hoog zich daar nestelt in beide modellen!

Vooral het EC kot vandaag met een mooie setting terwijl juist dit model deze vooruitzichten afgelopen dagen niet echt op de radar had staan. Wisselvalligheid en kou in dit geval voor de Alpen.

Gem op hetzelfde spoor met dus ook voor de Lage Landen winterkansen! We hebben het er al een tijdje over met vooral Frederic en Ab die dicht op de actuele SSW zaten, deze ontwikkelingen op de kaarten passen wel precies in het straatje van de SSW. Wie weet en krijgen we nog een nawinter.

GFS doet het wel iets anders en laat de hoge druk niet direct naar het noorden schuiven maar komt iets later met dit pareltje, ik teken er ook voor!

En het GFS heeft van dit soort mooie kaarten, deze geeft de kans weer op waar de luchtdruk meer dan 1030 hPa zou zijn op de genoemde datum van 22 februari. Lijkt me duidelijke dat de kansen niet alleen in de hoofdruns zitten!

Duidelijk het tipping point op de 19e en de hoofdrun ietwat hoog in het ensemble, het gemiddelde wel mooi laag. Prikpunt Limburg. 1 lijntje zelfs direct de 20e al op avontuur, die zoek ik nog even op om het bericht mee af te sluiten…..

Weliswaar een beetje een andere ontwikkeling maar lid 17 van het GFS zet ons in de diepvries, verrassingen kunnen altijd! Bespreek de nieuwe kaarten zeker weer in de reacties.

De echte afsluiter is live van Joke, -17 brrr…


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

90 reacties

Gesloten voor reacties.