Een van de leukste dingen van winter in de skigebieden is het thema “Waar is mijn auto?”. Het plaatsje Cebollo in Toledo 50km zuidwestelijk van Madrid heeft een nieuwe variant daarop bedacht: je maakt ergens een soort afvoerput, dan jaag je een kolkende stroom water door de straten en dan kijk je vol ongeloof hoe het halve wagenpark in dat putje stroomt.

Ik ga hierbij even iets met jullie delen wat je nooit bij dit soort situaties hoort: dat onze huidige vorm van landbouw debet is aan dit soort situaties. We ploegen akkers, onderhouden monoculturen, laten grond ‘s winters braak liggen en spuiten gif en strooien kunstmest dat het een lieve lust is. Doe je dat allemaal niet en kies je voor permacultuur geïntegreerde landbouw en veeteelt en/of holistische begrazing van weides en steppes dan creëer je in luttele jaren een levende bodem die gigantische hoeveelheden organisch materiaal (CO2) opslaat en heel veel vocht kan vasthouden.

OK iedereen gezien? Als alleen de Verenigde Staten grootschalig zouden overstappen van traditionele landbouw (met ploegen) naar permacultuur dan zou je op dat beperkte areaal in 10 jaar tijd alle CO2 opslaan die de mens ooit heeft uitgestoten sinds het begin van de industriële revolutie. Nu ben ik voor meer CO2 in de atmosfeer en dus voor clean coal totdat we de CO2 concentratie in de atmosfeer naar dezelfde concentratie hebben opgekrikt die ook in onze kassen wordt aangehouden. Dus daar gaat het me helemaal niet om. Het gaat er om dat al dat kolkende water in een stad als Cebolla gisteren gewoon mooi in de spons van de bodem zou zijn geabsorbeerd en dat je er water voor een heel extra groeiseizoen mee zou hebben vastgelegd. Vraag jezelf af waarom we in het klimaatdebat weinig tot niets over deze allermooiste “oplossing” horen? Inderdaad… je voelde hem al komen… we worden door belangengroeperingen zoals de olieindustrie (tegen steenkool), de windindustrie (aka windhandel) en de milieubeweging (door de olieindustrie en andere lobby’s gefinancierd) en onze slapende overheden ongenadig hard in onze k… geneukt. Ik heb dat al eerder geschreven en vind dat niet te hard uitgedrukt. Het is ten hemel schreiend.

In de weermodellen heb ik niets gezien dat Cebolla had kunnen voorspellen. Als we de komende week bekijken zou het zich in Spanje kunnen herhalen. Zie hierboven. Uniek op die berekende kaart is de scherpe lijn in het noorden. Zo lang ik weerman ben, zo mooi nog nooit gezien. Als dat geen teflon meer is weet ik het niet. Scandinavië wordt al flink kouder en vooral natter. Zij zitten in de WC.

De Lage Landen gaan voor een periode mét klimaatverandering (want dat verandert altijd, maar je merkt het niet omdat het zo langzaam gaat) maar zonder weersverandering. Wie weet 10 dagen constant weer. Ook weer leuk om te zien. Soms motregen. Soms droog. En de Alpen in dezelfde tijd midden onder een hoog van 1025hPa en dus Kaiserwetter met nevelmeren.

Verder naar voren kijkend kan de Scandinavische WC ook gaan afzakken naar onze contreien. Dat zien we nog even aan. Ik doe zo voor de zoveelste keer de zeer smerige polderprutrace van Krommeniedijk. Wat doe jij vandaag? Fijne zondag.


Hajo

Hajo Smit is wintersport- en sneeuwgoeroe en bovenal de nationale wintersportweerman. Op deze blog vind je tijdens de wintermaanden dagelijks nieuwe berichten!

11 reacties

Gesloten voor reacties.