aletsch-arena

Aletsch Arena

We weten dat het op flinke hoogte sneeuwt in de Zwitserse en Franse Alpen. In Italië, en met name Piëmonte is het kommer en kwel onder de 2200 meter. Dikke regen. Toch zien we ook mooie witte plaatjes zoals bij de Aletsch Arena….

chauw-des-mont

Chaux Des Monte

…of Chaux des Monte. Dit is op zo’n 2100 meter. Vanwege een verdere afkoeling door de intense neerslag zie je dat de sneeuwvalgrens wat lager kan liggen. Je ziet ook waar de sneeuwgrens ongeveer loopt. Groen in de dalen.

nendaz

Nendaz

In Nendaz Zwitserland op 2200 meter is het gewoon wit. Precies zoals we geschreven hebben.

fohnnnn

Kou richting Spanje en Föhn richting Duitsland

Die hoge sneeuwgrens hebben we de laatste dagen veelvuldig besproken. Wat we echter gemist hebben is de kou die aan de westflank van de diverse lagedrukgebieden naar het zuiden stroomt en in Spanje ook sneeuw brengt. Jawel, tot in zuid Spanje aan toe, zoals de Sierra Nevada. Niet alleen in de USA is het nu winter, ook zuid-west Europa is veel kouder dan normaal. Je kunt zien aan de pijlen waar de kou heen stroomt en waar de warmte heen stroomt.

nieve

Vandaag in Sierra Nevada

Dit is zuid Spanje op zo’n 1800 meter. De sneeuwgrens ligt lager dan in de Alpen.

cx2fyemxaaahhgy

Sneeuw in Sierra Nevada

cx3auzixeaa49e4

Nog 1 uit Sierra Nevada Zuid Spanje (Andalusië)

Het is bizar en eigenlijk de omgekeerde wereld. Wel een beetje jammer dat nu net de drukverdeling wederom voor ons, en voor de Alpen verkeerd is.

woe-t850_16112300_16112212

De kou op 1500 meter zie je het Iberisch Schiereiland op schieten terwijl de oostkant van dit systeem in de zachte lucht zit. Een tollend laag, wat de komende dagen het weer daar zal beïnvloeden zuigt koude lucht aan richting Portugal en Spanje en stuwt warme lucht richting het noorden, over de Alpen, richting Duitsland. De cirkel geeft de warmte aan die ontstaat door condensatie wanneer de vele neerslag tegen de zuidelijke Alpen gestuwd wordt. Aan de lijzijde van het massief stroomt de lucht naar beneden, droogt uit en warmt verder op.

uwz-ch_foehn_de

Föhndiagramm Zwitserland

In het föhndiagram voor de Zwitserse Alpen is de drukgradient ook opmerkelijk. Gisteren was het drukverschil 16 HPA en dat geeft windstoten op de toppen van de bergen van +/- 180 kmh. Dat is natuurlijk niet te vergelijken met de zwaarste windstoot die wij in de Lage Landen te verwerken hebben gekregen van 134 kmh aan de kust van Holland. Da’s dan eigenlijk peanuts.  Wat fijn is om te zien, is dat de zuidelijke stuwing er langzamerhand uit gaat. Vrijdag is alles weer geneutraliseerd.

donderdag-t850_16112421_16112212

temperaturen donderdag op 1500 meter

Toch zweept het lagedrukgebied boven Spanje nog een portie koude lucht richting de Alpen. Maar door de drukverdeling zal de meeste koude lucht net ten zuiden van de Alpen doortrekken. De wind gaat voor heel Europa naar de oosthoek. Koudere lucht zal de komende dagen binnenstromen. Maar ons “voorland” is niet koud genoeg om het te laten vriezen, geen transportkou voorraadig voorlopig. En dat alles door die verrekte föhn.

piemonte

Lagere sneeuwgrens bij neerslag afname

Op het moment dat de koudere lucht binnen trekt aan de zuidkant, neemt de neerslag ook af. Dus het is met zekerheid te zeggen dat alle gebieden onder de 2100 meter groen blijven. Jammer.

ec-maandag-pslv_16112812_16112212

Hogedruk invloeden tot na dit weekend

De trend is duidelijk en hier ook veelvuldig besproken. Hogedruk invloeden vanaf morgen met een oostelijk stromingspatroon waardoor het koeler wordt. Koeler maar niet koud. Er kan van maandag op dinsdag en van dinsdag op woensdag wat vorst optreden. Dit komt doordat het vrij helder is die nachten en de uitstraling vrij groot zal zijn.

[metaslider id=83404]

Het vervolg is echter geen pijl op te trekken. Daarom kijken we niet verder dan volgende week woensdag. We komen dan ook al dicht bij de meteofictie afgrond. Na woensdag zijn de grote modellen het uitermate oneens. E.e.a. heeft te maken met de drukverdeling die tot stand komt boven Groenland en de Atlantische Oceaan. GFS berekent een knaller van een thermisch hoog van 1065 hpa (zoals de Russische Beer) met een uitloper die de Atlantische opkoerst vanaf New Foundland en drukt daardoor de lagedrukgebieden de oceaan op. Een beetje van een oceaanblokkade die overigens geen stand houdt. Het Europese model doet daar niet aan mee en houdt het op een gemiddelde druk van 1030 hpa. Hierdoor blijft de hoge druk boven het Europese Continent in tact terwijl in de GFS lage drukgebieden het hogedrukgebied doorklieven. Ik geloof wel in de EC maar morgen weten we daaromtrent wel wat meer.

eps_pluim_tt_06260

De pluim is duidelijk. Belachelijk veel spreiding na volgende week woensdag.

 

Dit weerbericht is mede mogelijk gemaakt door de Renault Captur en de Renault Kadjar


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

39 reacties

Gesloten voor reacties.