flood-met-images5-rainfall

Is het toeval of is de staat South Carolina precies daar gevestigd waar in 2015 een neerslaggebeurtenis zou optreden die hoogstens elke 1000 jaar gebeurt? De staat is net Als Nederland een delta met veel meren en meanderende rivieren. Met meer dan 600mm regen is het dan pompen én verzuipen.

East Coast Rainstorm South Carolina

Voor ons Nederlanders is zo’n plaatje natuurlijk een schrikbeeld. Gelukkig beschermt ons deltaplan ons tegen een 1 in 10.000 jaar situatie. Hierrr meer angstaanjagende weerkaarten die laten zien hoe tropische storm Joaquin zonder landfall toch gigantische massa’s vocht over deze Amerikaanse staat kon laten neerdalen.  Een heldere uitleg over hoe het unieke meteorologische event heeft kunnen gebeuren hierrr.

4782824_6_6758_bilan-des-intemperies-dans-les-alpes-maritimes_07b7fd359af4f5a54efddfc6e86e7b34

Waarbij we de Côte d’Azur ook niet mogen vergeten want daar zijn intussen 19 slachtoffers bevestigd terwijl meer vermisten zien zijn uitgesloten.. Zie hierrr. Het is natuurlijk veel dichter bij huis en je moet hier ook bedenken dat de Côte d’Azur echt aan de voet van de Alpen ligt waardoor hier de overstromingen vanuit de bergen alles recht de zee in spoelden.

weerbeeldoktober

Maar even heel kort vanuit deze rampsituaties een blik op de verwachting voor de komende periode. Kort samen te vatten:

  • fors Scandihoog
  • Moskou aan de oostflank in de sneeuw
  • Sneeuwstorm op IJsland na eerder op Groenland
  • Lage Landen oostenwind en koud
  • Alpen minder koud en geen sneeuw
  • Italië en Balkan gevarenzone overstromingen

runevenniet

In de middagrun van gisteren waren we de zeer lage minima voor de Lage Landen even krijt gisteravond. Maar…  kouddd

In de ochtendrun (pluim nog niet beschikbaar) zijn ze weer terug. Niet recordkoud. Maar wel top 10 als het uitkomt. Een mooie opmaat voor de winter. Als die zijn kruit maar niet te vroeg verschiet. Want met dit weerbeeld in december of januari komen we binnen 3 nachten op de schaats.


Hajo

Hajo Smit is wintersport- en sneeuwgoeroe en bovenal de nationale wintersportweerman. Op deze blog vind je tijdens de wintermaanden dagelijks nieuwe berichten!

6 reacties

mhilberts · 6 oktober 2015 op 10:10

Interessant om te zien wat Joaquin later in de week/weekend in de alpen gaat doen. Als je de huidige lijn doortrekt komt hij zo bij bordeaux binnen. Al hij verder bij genua de warme middelandse zee induikt zou er wel eens wat neerslag kunnen vallen….

Joke, Riederalp · 6 oktober 2015 op 10:27

http://m.imgur.com/i7J82tj Deze kreeg ik net toegestuurd….geen extreem weer maar extreem mooi!

Winterfreak · 6 oktober 2015 op 10:46

Is er een verband tussen hoeveelheid neerslag in Amerika (nu) en een winter hier in Europa?

Remko · 6 oktober 2015 op 15:18

Waar blijven die verwachte buien vanmiddag? Alles lijkt opgelost of uitgeweken naar Duitsland.

Spyfromthesky · 6 oktober 2015 op 18:00

Een langere tijd geleden gaf ik aan dat GFS in een bepaalde run het droog zou houden tot het gaatje. En dat terwijl GFS eerder een diepere depressie rond 07-10-2015 op de LL had voorzien.

Het is allemaal kantje boord want anders hadden we het inderdaad gewoon droog gehouden. We kunnen nu niets anders zeggen dat we een verfrissend buitje hebben gehad onder lekkerder, hogere temperaturen.

En ach, ik trek de lijn door als we al 3 maanden verder zaten. Dan was dit duidelijk een voorbode van een mislukte dooiaanval!

Want ook in een mogelijk koudere winter komen er dooiaanvallen. Dus wie weet van de winter is dit de oefeningsvoorbode voor van wat nog hopelijk gaat komen.

Daarom is vanaf morgen avond al weer bijna dat Oost of Noordoost zal regeren.
Kijk en dit dat bijna iedere weersite tot erg kort voor vandaag heel veel regen had opgegeven.

Feit is dat dit al op korte termijn dus niet is uitgekomen. En dat pleit soms om romantisch naar meteo fictie gebied te kijken waarbij ik wil opmerken dat die mogelijk betrouwbaarder (kunnen) zijn met grotere complexen van hogen en lagen. Het is even een eigen theorie, dus geeft er pas waarde als dit zo zou kunnen zijn.

Komende 1½ week zal het weer relatief droog zijn in de LL.

Spyfromthesky (Arnold.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *