Plaat van Eric uit Brixen - SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental

Klik voor grotere foto

Het is veel te veel eer als jullie gaan zeggen “Hajo’s voorspelling voor Oostenrijk is uitgekomen”. Op die korte termijn zijn het gewoon de weermodellen die berekenen wat er gebeurt. Wel is het weer zo dat ik de berekening van meteoexploration.com niet helemaal vertrouwde: ik bleef volhouden dat er heus wel een paar decimeter zou vallen vandaag en de komende dagen.

Bijna had ik onderstaande webcam als webcam van de dag bovenaan geplaatst! Maar toen kwamen die foto’s van Eric binnen. Zijn bovenstaande plaatje won het met vlag en wimpel. Vet hè?

Sneeuwruimen in Vorarlberg Sibratsgfäll

Klik voor grotere afbeelding

Ooit ga ik nog logeren in Gasthof-Pension Nussbaumer in Sibratsgfäll in Vorarlberg. Vanwege die prachtige dorpsnaam, die mooie webcam van het huis en vanwege die enorme sneeuwzekerheid. Of je er ook skiliften hebt boeit me dan niet eens zo. Anyway: de cam mag er weer zijn vandaag!

Voor we de hele webcamcollectie en Eric’s foto’s gaan bekijken eerst nog een kort meteorologisch uitstapje.

Sneeuwdek Wintersport Europa 1e kerstdag

Klik voor grotere kaart

De 06u GFS toont nog net als vanochtend hoe spannend het wordt woensdag en donderdag voor Oostenrijk. Het duimen lijkt aan te slaan want de sneeuwgrens is al 200m gezakt in de berekening. De GFS hoofdrun van de 06u en ook van de 12u zie ik net blijft op extreem veel neerslag uitkomen. Dat vertaalt zich dan in die hogere sneeuwhoogte in Oostenrijk dan in de westelijke Alpen op 1e kerstdag op bovenstaande kaart. Tuurlijk: dat is accumulatie op hogere pistes en toppen.

20cm boven 500m
We praten nu over een sneeuwgrens van nu 1400m en ik denk op zijn best 1000m. Daaronder zal het een dag lang plenzen! Maar vooral dinsdag is er dan al zeker weer 20cm gevallen boven 500m dus het kan wat lijden. En ook zie ik het glijbaantje voor zaterdag 24 december (jawel dé aankomstdag) nu toch wat steviger uitpakken. Tenminste de landschappelijke schade van donderdag zal zaterdag weer hersteld zijn. Over cm’s sneeuwhoogte omhoog en omlaag laat ik me nu even niet uit.

Verzameling cams Oostenrijk
[fbphotos id=311212878912924]

Mooi hè?

Toegift: de foto’s van Eric
[fbphotos id=311222062245339]


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

32 reacties

Gesloten voor reacties.