Plaat van Eric uit Brixen - SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental

Klik voor grotere foto

Het is veel te veel eer als jullie gaan zeggen “Hajo’s voorspelling voor Oostenrijk is uitgekomen”. Op die korte termijn zijn het gewoon de weermodellen die berekenen wat er gebeurt. Wel is het weer zo dat ik de berekening van meteoexploration.com niet helemaal vertrouwde: ik bleef volhouden dat er heus wel een paar decimeter zou vallen vandaag en de komende dagen.

Bijna had ik onderstaande webcam als webcam van de dag bovenaan geplaatst! Maar toen kwamen die foto’s van Eric binnen. Zijn bovenstaande plaatje won het met vlag en wimpel. Vet hè?

Sneeuwruimen in Vorarlberg Sibratsgfäll

Klik voor grotere afbeelding

Ooit ga ik nog logeren in Gasthof-Pension Nussbaumer in Sibratsgfäll in Vorarlberg. Vanwege die prachtige dorpsnaam, die mooie webcam van het huis en vanwege die enorme sneeuwzekerheid. Of je er ook skiliften hebt boeit me dan niet eens zo. Anyway: de cam mag er weer zijn vandaag!

Voor we de hele webcamcollectie en Eric’s foto’s gaan bekijken eerst nog een kort meteorologisch uitstapje.

Sneeuwdek Wintersport Europa 1e kerstdag

Klik voor grotere kaart

De 06u GFS toont nog net als vanochtend hoe spannend het wordt woensdag en donderdag voor Oostenrijk. Het duimen lijkt aan te slaan want de sneeuwgrens is al 200m gezakt in de berekening. De GFS hoofdrun van de 06u en ook van de 12u zie ik net blijft op extreem veel neerslag uitkomen. Dat vertaalt zich dan in die hogere sneeuwhoogte in Oostenrijk dan in de westelijke Alpen op 1e kerstdag op bovenstaande kaart. Tuurlijk: dat is accumulatie op hogere pistes en toppen.

20cm boven 500m
We praten nu over een sneeuwgrens van nu 1400m en ik denk op zijn best 1000m. Daaronder zal het een dag lang plenzen! Maar vooral dinsdag is er dan al zeker weer 20cm gevallen boven 500m dus het kan wat lijden. En ook zie ik het glijbaantje voor zaterdag 24 december (jawel dé aankomstdag) nu toch wat steviger uitpakken. Tenminste de landschappelijke schade van donderdag zal zaterdag weer hersteld zijn. Over cm’s sneeuwhoogte omhoog en omlaag laat ik me nu even niet uit.

Verzameling cams Oostenrijk
[fbphotos id=311212878912924]

Mooi hè?

Toegift: de foto’s van Eric
[fbphotos id=311222062245339]


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

32 reacties

Gesloten voor reacties.