Niet leuk als je van alpine racen houdt: 50cm verse poeder verkloot de reuzenslalom bij de heren vandaag. Niet te doen om dan nog een wedstrijd te skiën. Liever nog op het blanke ijs van de gletsjer dan dat. Maar voor ons wintersporttoeristen en freeriders is het niets dan goed nieuws. Terwijl het momenteel aan de zuidkant al plenst als twintig gieters moeten we aan de noordkant toch nog de balans opmaken. Zou het net zijn gelukt met mijn eerste BV?

Mooi zo’n bulldozer aan het werk. Ooit wil ik nog eens achter het stuur van zo’n machine en dan sneeuw scheppen. Het feest gaat trouwens wel door in Sölden. Daar diep in zo’n zijdal tegen de hoofdkam is verder niets te beleven. Dus gaat het feestje gewoon door.

En de dames hebben sowieso een feestje. Hun wedstrijd ging – zij het ingekort – gewoon door. Prachtige vrouwen altijd die wedstrijdskiesters. Je zou je hele leven single blijven omdat je niet kunt kiezen haha. Voor we inzoomen op de eerste boude voorspelling eerst even de wereld rond….

Turkije sneeuwt nog steeds in zoals netjes hier voorspeld.

En aan de andere kant van de plas waar de vlag halfstok hangt vandaag, is wel een skigebied in Vermont op de vroegste datum in haar 64-jarige geschiedenis open gegaan. Weliswaar met kunstsneeuw maar toch met kou van moeder natuur. Kleine tekentjes aan de wand van hoe het staat om het verhaal van global warming.

Je ziet het: kunstsneeuw in Vermont. Alleen Oost-Canada heeft een plus. Maar zie Scandinavië eens. Dat begint significant te worden. In Noorwegen is 50cm sneeuw gevallen boven 1200m. Zie hierrr.

Vorig jaar was het zo. Je kunt er nog niet te veel aan ophangen. Het is de tijd dat 1 warmtegolf of koude-uitbraak de kaarten opnieuw kan schudden.

Dit is nu dus aan de hand aan de zuidkant.Als je ooit wilde weten waar de hoofdkam van de Alpen loopt. Dan zie je het nu. OK. We lezen even terug wat ik op 15 oktober en dus bijna 2 weken terug voorspelde….

Ik voorspel dat er nog voor de maand om is en specifiek kijkend naar het laatste weekeinde van oktober dikke sneeuw komt naar de noordkant van de Alpen mogelijk intensiverend aan de zuidkant. De sneeuw zal tijdelijk blijven liggen boven 750m en op 1250m zullen we een accumulatie zien van 20cm of meer in een zone van tenminste 200km breed aan de noordkant.

Is dat uitgekomen? Nou waar ik vooral trots op ben is dat eerste bijzinnetje: “mogelijk intensiverend aan de zuidkant”. Tijdelijk blijven liggen boven 750m is ook kat in bakie zij het niet hier bij mij in Oostenrijk maar in Zwitserland. En ruim!

Schwanden 700m

Fläsch 550m

Sneeuw blijven liggen vanaf 550m. Dat is toch verrassend. Nou dan maar op zoek naar de 20cm op 1250m!

Andermatt 1400m

Disentis 1150m

Vals 1250m

Davos 1560m

Gargellen 1450m

Ischgl Paznauner Taja

Zillertal Arena Hochkrimml – foto bij splinternieuwe chalets van Edelweisshaus.nl

Nou als ik het zo overzie is het niet gelukt. Op de lijn Andermatt – Ischgl – Zillertal Arena is het meeste gevallen. In Disentis zeker 20cm onder 1250m. Maar pas rond 1500m kunnen we de 20cm waarmaken over een hemelsbrede afstand van 200km. En dan is het ook meer inneralpin geworden dan noordkant. Dus ik zeg: BV mislukt. Als er 10 reacties komen van mensen die vinden dat het er net mee door kan herzie ik eventueel mijn mening. Ach het is een spelletje. Als je ernaast zit zit je ernaast. Gelukkig ga ik wél langs start en niet naar de gevangenis. Als weerman heb je altijd nieuwe ronden en nieuwe kansen.

Dat was nog even de heftigste sneeuw vandaag in het Engadin. De sneeuwgrens stijgt ook aan de noordkant naar 2000m vanmiddag. Dus gaat het niet meer goedkomen met de BV. En nu pijlsnel verder naar weerkaarten….

Dit zijn de belangrijkste kaarten nu.

Dit moet nog vallen! Ik heb het zo op deze korte termijn nog niet eerder gezien. Er gaan ongelukken gebeuren. We weten alleen nog niet waar.

De Alpen dus Föhn. En de Lage Landen? Dinsdag een plens regen met sneeuw in de Ardennen en Sauerland. Daarna weer kurkdroog herfstweer. Omdat alle neerslag naar de Alpen blijft gaan.

Erg bijzonder is dat de regen dinsdag komt van het Genualaag dat over de Alpen naar de Lage Landen springt. Je zou met de auto mee kunnen rijden. Het laag vertrekt morgenavond in Genua en arriveert maandagochtend aan de Noordzee! Ja er zou een flats sneeuw kunnen zijn of hagel. Lokaal zeker ook een klap onweer. Maar vooral toch veel regen. Denk aan 25mm.

Uiteindelijk slaan beide modellen weer om in de richting van een glijbaan. Het Europese model is er 6 november klaar voor…

In het Amerikaanse model zie je dan op 12 november weer een kwak kou tegen de Alpen slaan met wat sneeuw. Het is herfst en maar heel geleidelijk wordt het winter. Het kruit wordt zeker niet te vroeg verschoten dit jaar. En we hebben alvast de wintertijd. Die pakken ze ons voorlopig niet meer af!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

22 reacties

Gesloten voor reacties.