In Riederalp was de grens mooi zichtbaar, de nadering van een nieuw front. Ja het is onstuimig deze dagen in de Alpen. Aan de noordkant was het nog overwegend zonnig terwijl uit het zuidwesten de bewolking binnentrok.

Bij vooruitgeschoven post Superdevoluy sneeuwde het al aan het einde van de middag nadat er de hele dag al dreigende wolkenpakken over de kammen dreven. Hier ook wat regen waarschijnlijk.

Aan de noordkant zogezegd nog een geweldige skidag, de See van Zell am is inmiddels dicht gevroren. Nog geen schaatsers te bekennen. De temperatuur was vandaag perfect om op de piste te staan, iets te koud voor op een terras helaas. Althans ik was wat laat in de middag, misschien dat het daarvoor beter te doen was.

Deze viel me ook nog op uit het Beierse Woud, het doet me een beetje denken aan het Terracotta Leger. Nee dat heeft niks te maken met een toetje.

In Nederland pakten we vandaag bijna een landelijke ijsdag, het bleef echter bij een lokale. Het moet ijzig koud aangevoeld hebben vandaag. Goeie opmaat voor de nacht!

Zonet koelde het even binnen no-time af naar -9 in het uiterlijke noordoosten, weinig wind, een opklaring en sneeuwdek waren de oorzaken. Die -5 in het zuiden was vanochtend vroeg. Actueel ligt de temperatuur in het hele land tussen 0 en -2, voor de mooi moet er nog een graadje af voor de sneeuw arriveert.

Hoe staat het met dat front? Op weg naar de Lage Landen lijkt het al wat te breken, geen goed nieuws maar vanaf nu is het nowcasten. Ik ga me niet meer wagen aan de last-minute kaarten, neemt ook wat van de spanning weg. Ook tijdens een dump in de Alpen laat ik het meestal los als het begint, dan is het gewoon genieten van alles wat er valt. Referentiepunt van de voorspelling loslaten en iedere centimeter vieren.

Het EC loopt op het moment van schrijven en ziet er minder rooskleurig uit dan vanochtend. Onze Scandihoog aspiraties even in de ijskast. Is er nog een model dat wel mee wil doen? Natuurlijk worden we voorzien in onze vraag naar winter! ICON houdt onze verslaving in leven:

Wel dezelfde ontwikkeling als het EC vanmorgen maar het hoog later in de run iets te noordelijk. Het is tenminste iets.

Begin nu niet direct huilend je schaatsen op te bergen, de onzekerheid blijft enorm! Kijk eens naar dit luchtdruk ensemble voor ergens centraal Zweden, vanaf 5 februari is er eigenlijk geen 1 betrouwbaar lijntje. Laat die 5 februari nou precies het punt zijn welke ik net aanhaalde bij het bespreken van het EC, kijk maar terug. Dat ene laagje gaat nog heel veel uitmaken voor de periode daarna. Ik hou dus bovengemiddeld hoop op nog wat meer winter in de Lage Landen. Bovendien lijken we in een Postma Doctrine te zitten waar het toch elke keer kouder blijft dan eerder verwacht. Het probleem is dat dat alleen maar op koukwakkelniveau blijft. De echte uithaal van koning winter aka Siberische beer aka Frau Holle aka beast from the east laat nog op zich wachten.

We laten het even rusten. Nog even kijken naar de noordkantsneeuw na de zuidkantdump. Poeh krijgen jullie toch de mogelijke totalen voor de zuidkant te zien. 2 meter sneeuw?! Nouja ik had gezegd er niet meer naar te kijken dus zal me inhouden over deze fabuleuze hoeveelheid sneeuw. Vooral even de blik dus even op de vooralsnog onzekere noordkant sneeuw. Vanmorgen een mooie 30cm, vanavond zit het GFS tussen de 10 en 40cm, EC gaat daarin mee, nog steeds erg goeie vooruitzichten dus!

Daarna dus een hoog wat (waarschijnlijk) geen Scandihoog gaat vormen. Met een soort Eurohoog stijgen wel de kansen op achtereenvolgende dagen Kaiserwetter en dat is natuurlijk ieders wens na verse sneeuwval. Verder durf en wil ik dus nog even niet kijken.

Tot slot dit (aan het einde van het bericht want dan blijft het bewezen langer in je hoofd hangen): Het lawinegevaar gaat in bijna de hele Franse Alpen naar 5 morgen!!! Dat betekent gesloten skigebieden en een absolute no-go om je op gevaarlijke plekken te begeven. Vooral in het zuidwesten vrees ik omdat de zware verse sneeuw gaat vallen op een zeer oude laag sneeuw die slecht of niet bindt. Ik denk dat het lawinegevaar in dit gebied lang hoog zal blijven, ook wel altschnee. Pas op maar vergeet vooral niet te genieten.

Ohja en een laatste update van de sneeuw, het is zojuist het zuidwesten van de Benelux ge-entert. Laat weten of het bij jou sneeuwt en hoeveel! Oftewel het SNOWcasten is weer begonnen.


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

58 reacties

Gesloten voor reacties.