Wat is het smullen de laatste dagen met de weerkaarten. De winterse prik -of wordt het meer?- staat met ups en downs en soms grote extremen alweer een week op de kaarten en nadert zijn aanvang. Ouderwets tijd om te gaan “snowcasten” zei Erwin eerder deze week terecht. Helemaal spannend vind ik het altijd worden wanneer één en ander binnen de termijn van de hoge-resolutie modellen komt; 48 uur van te voren. En wat blijft het lastig! Hierboven het eerste serieuze sneeuwmoment voor de lage landen. Vanaf vanavond overigens al wat licht gevlok in de Ardennen maar dat mag geen naam hebben. Maar morgenochtend wordt het serieus. En weer anders. Vanmorgen zag het er naar uit dat de Ardennen eerst ook natte sneeuw kregen; de nieuwste verwachting is één tot twee graden kouder. Net genoeg denk ik.
En dan kan het snel gaan. Met 2 tot 3 centimeter per uur kan er in korte tijd al een sneeuwlaagje van zo’n 5 centimeter gaan ontstaan. Maar in de loop van de middag gaat de sneeuw daar waarschijnlijk kortdurend over in regen.
Morgenavond nadert een nieuw neerslaggebied wat in zuidelijk België en opmerkelijk genoeg ook Noord-Frankrijk op steeds meer plaatsen zal overgaan in droge sneeuw. Vrij langdurig; tot vrijdagmiddag kan er in de Ardennen dan zo’n 10 centimeter bijgevallen zijn. In Nederland volgens mij zeer waarschijnlijk geen droge sneeuw maar het KNMI sluit het voor vrijdagochtend niet uit; dat zou kunnen gebeuren in de Limburgse heuvels en Groningen.
Terwijl het HARMONIE en GFS model het laagje net wat noordelijker laten koersen en daardoor vrijwel geheel alleen maar regen doen, ook in het ECMWF zowel morgenochtend als morgenavond -zelfs vrij veel- natte sneeuw. En inderdaad: in het noordoosten zelfs even droge sneeuw. Maar daar in de loop van vrijdagochtend weer in natte sneeuw en later regen overgaand. Maar waarom dan hier net niet en wel in België en Frankrijk? Want aan de zuidkant van een lagedrukgebied toch westenwinden?
Het is een combinatie van factoren. Net wat zuidelijk een aanvoer over een kleiner gedeelte warm zeewater, gunstigere timing (in de nacht komt de zwaarste neerslag daar door), en de bovenlucht (hierboven op zo’n 1300 meter) net koud genoeg. Duitsland overigens wel vol in de prijzen, inclusief natuurlijk alle middelgebergtes. Maar blijven nowcasten dus. Meteorologen bedoelen met de term doorgaans: zien wat er in de actuele situatie gebeurt ten opzichte van de verwachtingen. Wat mij betreft doen we het hier in vier fasen. De eerste is dus het volgen van met name de genoemde modellen.
Fase twee: de radar in de gaten houden. Zelf kijk ik meestal naar de sneeuwradar van buienradar.nl en deze Duitse op niederschlagsradar.de. Er zijn er nog veel meer te vinden, allemaal met eigen specifieke voor- en nadelen bij bepaalde situaties. Wie heeft er ervaring met andere weergave’s?
Fase drie. Hoef ik niet toe te lichten toch? Fase vier is natuurlijk naar buiten allemaal. Maar wordt het genoeg om wat te sleeën met de kinderen of misschien zelfs van een duinpan af te skiën? Of het liefst wat mij betreft: gaan we schaatsen?
Gisterenavond kwam ik op basis van de ECMWF hoofdrun tot zo’n 10 centimeter zwart ijs in het (noord)oosten zoals ik het hier even vlug voorrekende. Vanmorgen was daar al erg weinig van over. Omdat.. de run te winters was. Nu ja dat is wat overdreven maar zoals gebruikelijk zit het witte goud ons in de weg: 5 centimeter sneeuw. Met de fragiele vorstsituatie die het vooralsnog lijkt te worden niet fijn voor ons schaatsliefhebbers.
Snel door met de verwachtingen. Komt het in de avondruns goed? De verwachtingen zijn erg springerig. Zowel de hoofdrunnen als de ensembles. Oorzaak: het omvangrijke lagedrukgebied hoger in de atmosfeer boven Scandinavië met zijn aan de grond steeds weer al dan niet kleine afsplitsende lagedrukgebiedjes. We zien in ieder geval dat de koude lucht op hoogte voorlopig nog wel even blijft uitzakken. Maar de details..
Zo zorgt een apart laagje dat al wat langer in het GFS model zat nu ook in het ECMWF voor een vrij stevige tijdelijk west- tot noordwestenwind op zaterdag; de sneeuw die we vanmorgen beloofden wordt regen. Maar ook dat is nog lang niet zeker. En dan op zondag weer pal noordelijke aanvoer: temperaturen onder nul en plaatselijk veel sneeuw? Afwachten maar weer.
Net als het vervolg van de details. Zondagochtend kan al een plaatselijke 8 graden vorst opleveren maar evengoed is het met 2 of 3 gebeurd.
De hele volgende week komen er regen- en sneeuwbuien voorbij, en zeer lage temperaturen. De trend is dat het noordwesten gevoelig blijft voor de invloed vanaf zee en de zuidoostelijke helft van de Benelux vol in de winter duikt. Vanavond in het Europese model tot vrijdag, in het Amerikaanse zelfs tot zondag. Weer genoeg voorpret zo. En bedenkend dat het nooit allemaal precies gaat uitkomen zegt mijn gevoel dat er nog plaatselijke verassingen op stapel staan. Nog meer sneeuw, of nog kouder. De -20 die ik gisteren voorzag is op het ogenblik wat verder uit beeld maar niet kansloos. Verder vind ik het lastiger dan gisteren om te stellen dat we kunnen gaan schaatsen (in met name de oostelijke helft van Nederland); sneeuw is de onzekere risico-factor.
Wat zegt de pluim? Dit is die van vanmorgen. Hiermee ben ik er niet gerust op. De hoofdrun zit, anders dan gisteravond, vrij ver onderin. Maar dit is voor midden-Nederland; het oosten maakt zeker vanavond meer kans.
Voor de verandering de GFS pluim van vanavond maar eens. Let op: voor Oost-Nederland. Waarom? Heel interessant. Ik had eerlijk gezegd dat de hoofdrun een koude uitbijter zou zijn. Niets daarvan! Hij loopt van begin tot eind netjes door het midden. In het meteo-fictie gebied voor het eerst sinds tijden weer een behoorlijk aantal dreamliners!
Meer nog Hajo kijk ik heel kort naar de Alpen. Wat gaat er de komende 5 dagen vallen (bij zeer lage sneeuwgrenzen)? Hierboven voor Oostenrijk volgens het Europese model.
En hier aldus de Amerikanen. Min of meer bij toeval vrij goed overeenkomend. Duidelijk zijn de stuwingszones te herkennen! Zoek je plekje zou ik zeggen. Voor Zwitserland vergelijkbare hoeveelheden. Zuidkant is net als vanmorgen duidelijk verhaal: zonnig! Frankrijk hoef ik even niet eens naar te kijken toch?
Toch wel. Vreselijk nieuws vanuit Les Deux Alpes. Hajo wijdt er een apart bericht aan.
Ik sluit vrolijk af. Wat een plaat zeg. La Norma heden ten dage, met 50 centimeter in het dal en 80 centimeter op de top. De huiskamervraag: welke piste zien we hier?
69 reacties
Gesloten voor reacties.