Tuxertal

Opklaringen Oostenrijkse Noordkant en nog veel wolken Zuidkant

Deze webcam is zonder twijfel een van mijn persoonlijke favorieten. In Penken zitten we hier waar je een mooi uitzicht hebt op het Tuxertal, met in de verte de Alpenhoofdkam bij Hintertux. Momenteel zijn er nog brede opklaringen aan de Oostenrijkse Noordkant en veel wolken aan de andere kant van de hoofdkam. Geniet van die opklaringen zou ik zo zeggen moest je in die omgeving van de Alpen zitten momenteel, want de zon krijgen we deze week absoluut niet veel meer te zien. De bovenluchten zijn  gewoon koud in grote delen van West-Europa en dat houdt het weerbeeld grijs, winderig, en uitermate wisselvallig met wel elke dag buien, soms in de vorm van regen, soms onvervalste sneeuwbuien tot in de laagste dalen. En he, ook de Lage Landen kunnen wat sneeuwvlokken te zien krijgen komende week.

lienz_zettersfeld

nog wat lichte sneeuw in Lienz

Snel de overstap maken naar de Zuidkant. Daar heeft het gisteren en vannacht flink gesneeuwd. En ja, ook nu nog vallen er een paar sneeuwbuien. Eindelijk ziet het er mooi wit, maar als je het dal bekijkt lijkt het met de accumulaties wat tegen te vallen. Tsja onder de 1500 meter is veel gewoon als regen gevallen.

dreiländereck

Ook nog wat sneeuw op drielandenpunt

Nog wat meer naar het oosten op het drielandenpunt tussen Oostenrijk, Italië en Slovenië zijn er momenteel nog wat buien actief. Sneeuw hogerop, regen onderin. Een vriend van me zit momenteel in Nassfeld. Hij laat me weten dat het er heel de nacht geregend heeft. Maar ja, hij zit dan ook maar 610 meter hoog. Later vandaag gaat hij me nog wat foto’s doorsturen van hoe het er boven op de berg uitziet. Die krijg je hier vanavond in de avondupdate te zien.

sneeuwhoogte zuidkantdump

hoeveel sneeuw is er uiteindelijk gevallen aan Zuidkant?

Hoe zit het nu met Hajo’s BV? Heeft hij het gehaald? Ergens aan de Zuidkant moest er 50cm sneeuw vallen op 1500 meter de voorbije dagen. Als je het overzicht van skiinfo.de bekijkt, kan je niet anders dan zeggen dat het heel nipt is. Nergens is er uiteindelijk zoveel gevallen. Dikwijls blijven we op 35 tot 40 cm steken. Behalve in 1 plaatsje … Prato Nevoso. Daar wel nipt die 50cm.

Prato Nevoso

waar in godsnaam ligt Prato Nevoso?

Ik moet zeggen dat ik het zelf heb moeten opzoeken op de kaart. Een opmerking die ik vaak krijg is dat ik als geograaf toch elk plaatsje in de wereld uit mijn hoofd moet weten liggen. Niet dus. Maar dokter Google schiet te hulp. Prato Nevoso ligt op 1480m hoogte en is het tweede meest zuidelijke skigebied van de hele Alpenboog. Enkel Isola 2000 aan de Franse kant doet beter. Het is dus een perfect stuwingsgebied voor neerslag die uit het zuiden komt opzetten.

Prato Nevoso januari

Prato Nevoso een paar weken geleden

Een paar weken geleden zag het er nog zo uit. Witte pistelinten tussen een verder groen landschap.

Prato Nevoso

white-out in Prato Nevoso gisteren

Gisteren was het er een totale white-out. Als je al op webcambeelden geen hand meer voor je ogen ziet door de dikke sneeuwvlokken, dan weet je dat het er echt zwaar moet hebben gesneeuwd. Jammer genoeg kan ik momenteel geen beter actueel beeld vinden van dit gebied. Alle andere webcambeelden zijn te wazig. Zouden de locals een en ander gemanipuleerd hebben? Mopje hoor. Maar goed, zeggen jullie maar in de reacties of Hajo zijn BV heeft gehaald. Of misschien ben je daar gewoon ter plaatse en kan je ons zelf een live-update geven.

Les Gets

ondertussen nieuwe buien op komst Noordelijke Franse Alpen

Goed, genoeg over het verleden. Tijd om naar de toekomst te kijken, want as we speak zijn er vanuit het westen alweer nieuwe buien op komt. In Les Gets in Savoie Mont Blanc neemt de bewolking momenteel flink toe en spoedig komen de eerste vlokken naar beneden gedwarreld. Eerst nog licht, vanaf de late namiddag steeds intenser.

rart_16020821_16020800

vandaag buien Noordkant

En in de loop van de avond breiden die buien zich verder uit naar de hele Alpenboog. Jammer genoeg zitten de Alpen vandaag en morgen in een brede warme sector tussen een warmte- en koufront in. Onder de 1500 meter gaat het dus sowieso om regenbuien. Gelukkig voor de lager gelegen gebieden in Oostenrijk gaat het daar om vrij kleine hoeveelheden. Geen paniek dus, de sneeuw gaat niet weggespoeld worden zoals bij het Touch & Go front van een dikke week geleden.

rart_16020918_16020800

morgen nieuwe sneeuw Zuidkant

En morgen doet ook de zuidkant weer mee. Behoorlijk wat neerslag daar dan, maar met een sneeuwgrens tussen de 1500 en 1900 meter. Pas in de loop van de avond schuift het koufront binnen en zakt de sneeuwgrens, spectaculair zelfs.

rsum_16021015_16020800

vooral in het Oostenrijks – Italiaans – Sloveens drielandenpunt grotere hoeveelheden

Uiteindelijk kan er weer zo’n 20 tot 30 cm bijvallen. En ook nu weer worden er voor het Oostenrijks, Italiaans, Sloveens drielandenpunt weer de grootste hoeveelheden berekend. Laat je niet door de 121mm misleiden die hier op de kaart staat, 50mm ervan is afgelopen nacht al gevallen (volgens het computermodel dan toch). Maar op de hogere pistes moet 50cm nieuwe sneeuw er toch mogelijk zijn.

ECM1-48

bovenluchten steeds kouder

Na de passage van het koufront in de nacht op woensdag wordt het in heel de Alpen weer flink kouder. Niet alleen in de Alpen hoor. Grote delen van West-Europa komen onder die blauwe kleuren te liggen. Koude bovenluchten dus, en die houden de buienmolen aan de gang. Als je goed kijkt zie je op de Noordzee vlak bij de Waddeneilanden zelfs een paars vlekje liggen. En ook de oorsprong van de lucht komt vanaf woensdag niet meer vanuit Amerika, maar komt meer vanaf de Noordpool. Ja, we komen dan tot ten minste begin volgende week in merkelijk koudere lucht terecht.

rart_16021006_16020800

Noordkantsneeuw en ook in Lage Landen winterse neerslag mogelijk

Woensdag gaat er dan heel in golven verse sneeuw naar de Noordkant gestuwd worden. Sneeuw tot in de lagere dalen. Daar zo’n 10 cm, maar hogerop gerust wat meer. En kijk, ook in de Lage Landen wordt de neerslag wat meer winters van karakter. Natte sneeuw in de nacht op woensdag is perfect mogelijk. Tijdelijk maar, overdag gaat het weer eerder om regenbuien. De toppen van het Sauerland zitten vanaf dan sowieso voor een langere periode in de sneeuw.

tcdc_16021112_16020800

donderdag even wat gaten in de bewolking

Donderdag krijgen we dan een kleine adempauze en komt de zon zowaar tussen de wolken piepen. Daar moet je dan optimaal van genieten als je in de Alpen zit …

rart_16021218_16020800

vanaf vrijdagmiddag schuift nieuwe depressie binnen

… want vanaf vrijdagmiddag is het weer over en komt een nieuwe depressie langs. Voor de depressie uit wordt eerst nog zachte lucht over de Alpen gestuwd. Eerst weer een hoge sneeuwgrens dus, maar later weer dalend. Wanneer juist is nu nog niet te zeggen, want de situatie is dan uitermate complex. Je ziet op deze kaart dat het wel degelijk een hele depressie is die dan over de Lage Landen schuift en niet zomaar een front, verbonden aan een depressiekern ergens in het hoge noorden, …

gfs-0-114

bescheiden luchtdrukstijgingen Noordelijke Atlantische Oceaan duwt depressies wat meer naar het zuiden

… een gevolg van bescheiden luchtdrukstijgingen boven de Noordelijke Atlantische Oceaan, en dat zowel op grondniveau als in de hogere luchtlagen.

graphe4_1000___-2.169811320754718_64.0080971659919_

luchtdrukstijgingen komen er voor minstens een paar dagen

Denk nu alsjeblieft niet meteen aan een oceaanblokkade of Scandihoog, want dat zit er absoluut niet in. Maar het luchtdrukensemble is duidelijk. Die stijgende luchtdruk komt er, toch al minstens voor een paar dagen. En net dat laat oceaandepressies een meer zuidelijke koers nemen.

ECM1-192

luchtstroming kantelt even door naar het noorden

Begin volgende week zou de stroming zelfs even helemaal naar het noorden kunnen doordraaien. Waarschijnlijk maar voor een paar dagen, maar toch. Wie het kleine niet eert … .

rart_16021412_16020800

nieuwe kans op winterse neerslag in Lage Landen komend weekend

Er is hoe dan ook nog erg veel onzekerheid voor komend weekend. Waar komen de depressiekernen exact te liggen? Net ten noorden, pal over of net ten zuiden van de Lage Landen? Absoluut nog niet te zeggen momenteel, maar wel allesbepalend voor het weerbeeld en het vervolg. Dat er serieuze kansen zijn op natte en zelfs droge sneeuw in de Lage Landen hoef ik je niet te vertellen. Maar het kan evengoed dat die depressiekernen net ten noorden van ons doortrekken waardoor dan enkel de Ardennen sneeuw gaan zien. Afwachten nog voorlopig.

rart_16021606_16020800

Afsluitend nog snel deze kaart. Het is mogelijk dat begin volgende week zo’n depressie ten zuiden van de Alpen doortrekt, met dan sneeuw tot bijna onder het zeeniveau. Iets om even bij weg te dromen de rest van de middag.


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

46 reacties

Gesloten voor reacties.