Als je het nog niet wist: Laprun is niet langer een skidorp op een onhandige rijafstand van het bekende gletsjerskigebied. Nee, vanuit de hotels in het centrum loop je voortaan zo naar het dalstation van de Maiskogel en even later zit je al op de gletsjer. Ook hoef je aan het einde van de skidag niet lamlendig meer met de skilift naar beneden. Nee, je skiet gewoon terug naar het dorp, net zoals je het vanaf de Schmittenhöhe kunt naar Zell am See.

Op 30 november jl. werd de verbinding feestelijk geopend. En ’s avonds werd het allemaal nog eens mooi geaccentueerd met verlichting!

Maar het mooie is natuurlijk dat je op elke heldere avond voortaan de lichtslinger van het Kitzsteinhorn helemaal naar beneden ziet komen. In november was het ook 19 jaar geleden dat het met de oude tandradbaan door de tunnel helemaal mis ging. In het vervolg is dat oude treintje natuurlijk opgedoekt en waren bij de grote parkeerplaatsen van het gletsjerskigebied al nieuwe liften in gebruik genomen. Die parkeerplaatsen zijn altijd nog geweldig voor de vele dagjesmensen hier, maar al met al is Zell am See – Kaprun nu toch een “onherkenbaar” nieuw skigebied geworden. Want de verbinding met Saalbach moeten we ook niet vergeten.

De platen hierboven zijn van vanochtend. Dan zie je het contrast tussen een al schitterende situatie boven op de gletsjer en de nog karige toestand beneden op rond 750m. Op de onderste plaat heb je wel meteen twee activiteiten in beeld die altijd kunnen: de Maisflitzer op de voorgrond en de Tauern Spa op de achtergrond.

De verwachting is nog steeds dat het dalniveau van Zell am See Kaprun op 16 december ingesneeuwd zal zijn door moeder natuur. Vanaf 10 december kunnen de sneeuwkanonnen volop spuiten ook overdag. Maar het mooiste is toch als het lukt met moeder natuur en smul daarom ook nog even van de afsluitende mooie plaatjes van de eerste sneeuwval hier dit jaar in november.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

15 reacties

Gesloten voor reacties.