De meeste wintersporters worden gek bij de gedachte dat er geen sneeuw ligt op de bestemming wanneer zij daar aankomen.

Hierboven een foto van skigebied Wilderkaiser, (Hopfgarten), waar ik met mijn tweelingbroer in 2011 genoot van een prachtige wintersport. Wij zaten zelf in Scheffau wat meer aan de schaduwkant van de berg ligt. Toen we een grote ronde maakte zagen we dus deze pistes in Hopfgarten. Ja… balen!

Het gras wil niemand zien als hij/zij aankomt. Gelukkig kan ieder gebied tegenwoordig kunstsneeuw produceren, mits het daarvoor koud genoeg is. De kans dat je kunt skiën is aanzienlijk verhoogd door deze technologie. 

sneeuwzeker

Maar waar kun je een sneeuwzeker gebied nou aan herkennen en aan welke eisen moet het voldoen?

Ten eerste moet een gebied hoog liggen wat iedereen zal snappen. Een hooggelegen gebied kan goed sneeuw opvangen en ook veel langer vasthouden. De reden waarom er in de alpen altijd voldoende sneeuw ligt is omdat de pieken reiken tot wel 4000 meter. In Scandinavië zijn de toppen veel lager, maar dat werelddeel ligt weer een stuk noordelijker, en daar is het dus ook over het algemeen genomen kouder in de winter. Over het algemeen moet een sneeuwzeker gebied ook pistes hebben boven de 2000 meter. Mocht het in de wintermaanden beneden in het dal dan groen zijn, grote kans dat je boven de 2000 meter gewoon heerlijk kunt wintersporten.
sneeuwgrens

Aan de andere kant kan een gebied wel hoog liggen, maar als er geen sneeuw ligt kun je nog niets. Daarom is de ligging van een gebied ook belangrijk, om sneeuwzeker te worden.

De Geografische ligging is misschien nog wel belangrijker dan de hoogte, bergwanden kunnen namelijk fronten en wolken tegenhouden waardoor er aan de ene kant van de berg een hele dump valt, terwijl het aan de andere kant van de berg misschien wel volle bak zon is. Dit verklaart ook waarom er over een kleine afstand enorme verschillen in sneeuwhoogte kunnen ontstaan.

De Vorarlberg in Oostenrijk is een goed voorbeeld hiervan, deze berg pakt in de winter altijd een hoop sneeuwfronten mee, waardoor er altijd voldoende sneeuw ligt. Zelfs de gebieden die op en rond deze berg zoals Montafon, en die wat lager liggen gelden evengoed als sneeuwzeker. Ook de gehele alpenhoofdkam is een zeer belangrijke factor voor sneeuw aan de noordkant of zuidkant.
vorarlberg

Een combinatie van bovenstaande factoren maakt dat een gebied zich als sneeuwzeker bestempelt. er zijn zelfs gebieden die zich 100% sneeuwzeker noemen!
sneeuwzeker3

Like en Share dit bericht om andere wintersport liefhebbers te informeren;-) 

Volg ons op Twitter: @WintersportMM , @Weermanhajo


Marco

Marco: Geboren 14 november 1976. Fanatiek skiër en natuurliefhebber. Vader van 3 kids en sinds 2011 verbonden aan WSWM. Hierbuiten is Marco werkzaam bij het ministerie van veiligheid en justitie.

7 reacties

Gesloten voor reacties.