De meeste wintersporters worden gek bij de gedachte dat er geen sneeuw ligt op de bestemming wanneer zij daar aankomen.

Hierboven een foto van skigebied Wilderkaiser, (Hopfgarten), waar ik met mijn tweelingbroer in 2011 genoot van een prachtige wintersport. Wij zaten zelf in Scheffau wat meer aan de schaduwkant van de berg ligt. Toen we een grote ronde maakte zagen we dus deze pistes in Hopfgarten. Ja… balen!

Het gras wil niemand zien als hij/zij aankomt. Gelukkig kan ieder gebied tegenwoordig kunstsneeuw produceren, mits het daarvoor koud genoeg is. De kans dat je kunt skiën is aanzienlijk verhoogd door deze technologie. 

sneeuwzeker

Maar waar kun je een sneeuwzeker gebied nou aan herkennen en aan welke eisen moet het voldoen?

Ten eerste moet een gebied hoog liggen wat iedereen zal snappen. Een hooggelegen gebied kan goed sneeuw opvangen en ook veel langer vasthouden. De reden waarom er in de alpen altijd voldoende sneeuw ligt is omdat de pieken reiken tot wel 4000 meter. In Scandinavië zijn de toppen veel lager, maar dat werelddeel ligt weer een stuk noordelijker, en daar is het dus ook over het algemeen genomen kouder in de winter. Over het algemeen moet een sneeuwzeker gebied ook pistes hebben boven de 2000 meter. Mocht het in de wintermaanden beneden in het dal dan groen zijn, grote kans dat je boven de 2000 meter gewoon heerlijk kunt wintersporten.
sneeuwgrens

Aan de andere kant kan een gebied wel hoog liggen, maar als er geen sneeuw ligt kun je nog niets. Daarom is de ligging van een gebied ook belangrijk, om sneeuwzeker te worden.

De Geografische ligging is misschien nog wel belangrijker dan de hoogte, bergwanden kunnen namelijk fronten en wolken tegenhouden waardoor er aan de ene kant van de berg een hele dump valt, terwijl het aan de andere kant van de berg misschien wel volle bak zon is. Dit verklaart ook waarom er over een kleine afstand enorme verschillen in sneeuwhoogte kunnen ontstaan.

De Vorarlberg in Oostenrijk is een goed voorbeeld hiervan, deze berg pakt in de winter altijd een hoop sneeuwfronten mee, waardoor er altijd voldoende sneeuw ligt. Zelfs de gebieden die op en rond deze berg zoals Montafon, en die wat lager liggen gelden evengoed als sneeuwzeker. Ook de gehele alpenhoofdkam is een zeer belangrijke factor voor sneeuw aan de noordkant of zuidkant.
vorarlberg

Een combinatie van bovenstaande factoren maakt dat een gebied zich als sneeuwzeker bestempelt. er zijn zelfs gebieden die zich 100% sneeuwzeker noemen!
sneeuwzeker3

Like en Share dit bericht om andere wintersport liefhebbers te informeren;-) 

Volg ons op Twitter: @WintersportMM , @Weermanhajo


Marco

Marco: Geboren 14 november 1976. Fanatiek skiër en natuurliefhebber. Vader van 3 kids en sinds 2011 verbonden aan WSWM. Hierbuiten is Marco werkzaam bij het ministerie van veiligheid en justitie.

7 reacties

Jeroen Elferink · 21 september 2013 op 11:35

Interessant om te lezen ! 🙂

Maar de bovenste foto is niet afkomstig uit Soll (is ook schaduwkant in het gebied!) maar uit Hopfgarten. Soll is na Westendorf juist het sneeuwszekerste stuk in Skiwelt, pas als dat groen wordt is het goed mis haha. Hopfgarten is vaak al groen na 1 dagje zon ondanks dagenlange dumpen. Bodem aan die zijde van de berg blijft altijd warm door haar zuidelijke en lage ligging.

Marco · 21 september 2013 op 11:58

Jeroen, Bedankt voor je reply. En je bent zeer scherp op deze zaterdag. Je hebt helemaal gelijk. Ik ga het direct aanpassen. 🙂

www.101administraties.nl Sydney · 21 september 2013 op 23:57

Beste Marco,

Ik kom al jaren in Hopfgarten. Het kan niet anders dan dat die foto in maart zo niet eind maart gemaakt is van Hopfgarten. Dan liggen er meerdere skipistes zo bij. Logisch dat je dan baalt als je de piste er zo bij ziet liggen maar dan moet je ook eerder in het seizoen gaan.

Ook klopt het niet helemaal wat Jeroen Elferink zegt Söll is niet het sneeuwzekerste stuk in Skiwelt gebied. Dat is normaal gesproken Schaffau. Zijn opmerking dat Hopfgarten vaak na 1 dag groen is na dagenlange dumpen larioekoek. Dat heeft alles te maken met de stand en de kracht van de zon. Verder heeft het in Maart daar ook met de afwatering te maken die daar niet helemaal perfect is en daardoor krijg je sneller kristalvorming van de sneeuw. In december en januari en ook begin februari heb je daar helemaal geen last van.

Marco · 22 september 2013 op 00:26

Sydney, Ik kan je precies vertellen wanneer deze foto gemaakt is en dan is op 7 feb 2011. Het was toen een ontzettende warme week.
In de zon kwamen de temperaturen op de berg boven de 22 graden uit. Extremen heb je altijd.
Ik ben met je eens dat Scheffau het meest sneeuwzekere gedeelte is.
Het plaatje boven in bericht is ook maar ter illustratie he;-)
Maar geloof me dat het begin februari was.

michel · 22 september 2013 op 11:18

Leuk onderwerp zeer interessant om te lezen.

Marco is een laatbloeier wat betreft wintersport. Pas op zijn 23e…..

Laatbloeier was ik bijna bejaard toen ik voor het eerst op wintersport ging, op mijn 29e 🙂

www.101administraties.nl Sydney · 23 september 2013 op 23:11

Marco, ik snap dat die foto ter Illustratie is. Ik ken het skigebied meer dan goed nl. Kom er al van kinds af aan nl. Ik heb ook even in de geschiedenis van weersvoorspelligen gekeken en zag dat het die dag idd 7 graden boven nul kwam. Dus in de zon wat warmer. Mij stoind niet bij dat het die periode in 2011 zo slecht was. Ik kon het me niet herinneren. Maar ik kan je alleen maar adviseren er nogmaals naar toe te gaan want zulke lange tochten kan je alleen maar daar maken. Het is de grootste aaneengesloten skigebied. en er zijn plannen om dit nog groter te maken.

Marco · 24 september 2013 op 20:21

Sydney,
Ben nu 2 keer in Soll geweest en 1 keer Scheffau, en ik vind het skigebied geweldig.. De laatste keer was dus 2011. maar ga er zeker weer een keer heen. zeker als je zegt dat er plannen zijn om het nog groter te maken… keep em comming:-) wil naar nog zoveel gebieden:-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *