Ensemble wintersport Oostenrijk

Klik voor grotere afbeelding

De optimistische sneeuwverwachting die ik heb afgegeven voor de eerste week van december verder uitlopend naar 10 december lijkt kat in het bakkie. Kijk eens naar bovenstaand ensemble voor een punt rond de Oostenrijkse Arlberg (en klik zelf nog wat rond op andere punten). Hoe mooi wil je het hebben als weerman of beter gezegd als… wintersporter!

Let op die gestage temperatuurdaling van 1 december naar 6 december (de zigzag die je ziet is dag/nacht). Met een redelijk goede kans op verscherping van de kou tot 10 december. Verder dan dat kijken we niet. En dan vooral die markante “transitie” van de neerslaggrafiek van kurkdroog naar kletsnat. Met boven 1000m en later boven 600m dikke sneeuw. De meeste piekjes reiken tot een intensiteit van zeg 5cm sneeuw per 6 uur. Hou je dat een week vast dan heb je al gauw een halve tot een hele meter sneeuw.

Kou over de Alpen
Trouwe volger A.f.Koeling plaatste bovenstaande plaat op de wall.  Met als commentaar: “Glijbaan lijkt onvermijdelijk :-)”. En hij heeft gelijk! Alle 20 GFS-controleruns van de 18u GFS toonden voor 5 december – Sinterklaas dus – dezelfde optimistische drukverdeling. Dat is al best bijzonder: zo ver vooruit zo veel overeenstemming (consistentie) binnen het model. Op de 00u GFS zit iets meer spreiding maar ook daar legt de meerderheid de kou over de Alpen.

Wat mij betreft is het geen zuivere glijbaan en gaat het ook geen mega-dump opleveren. Een glijbaan is voor mij een situatie waarin het Azorenhoog kleiner is en meer richting Ierland ligt. En dan een serie kletsnatte depressies die vanaf New Foundland over dat hoog heen vervolgens met grote snelheid tegen de Alpen worden gekwakt. Nu zie ik meer een wat rustiger situatie met een groot Azorenhoog dan verbinding zoekt met het Groenland hoog waardoor vervolgens wat passiever de kou omlaag komt zetten. Positief hierbij is dat de Noordzee nog zo warm is: dan warmt de arctische lucht nog wat op en kan dan toch aardig wat waterdamp bevatten.

Kick 
Op 14 november (zie artikel) voorspelde ik voor het eerst aanhoudend zacht hogedrukweer tot eind november en dan de opbouw van een oceaanblokkade met uitzakken van vochtige polaire luchtmassa’s met veel neerslag in de Alpen en een dalende sneeuwgrens als gevolg. Is ook weer niet zo heel bijzonder natuurlijk omdat de Alpen bij “gemiddeld weer” begin december hartstikke wit zijn. Maar goed: gemiddeld weer bestaat niet en dan blijft het toch een kick als je ziet dat een voorspelling bewaarheid lijkt te worden.

Systeem
Zeker is dat ik er in de loop van het seizoen nog een paar keer flink naast zal zitten. Een kleine misser heb ik al gehad met deze korte termijn verwachting van 18 november. Mijn specialisme blijven de “boude voorspellingen” voor de periode 10 tot 20 dagen vooruit. Ik heb een systeempje verzonnen om mijn prestaties op dit gebied een beetje bij te houden en te evalueren. In de blogcategorie “boude voorspelling” zet ik voortaan telkens het eerste artikel waarin ik een nieuwe “grote prognose” waag. Artikelen die terugkomen op zo’n boude voorspelling markeer ik voortaan met de tag BVX waarbij de X het getal is van de hoeveelste boude voorspelling van het seizoen het betreft. Nu dus BV1.

Duim dat BV1 raak zal zijn!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

14 reacties

Gesloten voor reacties.