Saalbach Hinterglemm

Marco stuurde me gisteren deze plaat uit Saalbach Hinterglemm Leogang. Een schitterend beeld van de situatie in de Alpen momenteel. Bovenin goed te doen, onderin groene dalen. En qua drukte lijkt het me nog goed te doen daar. En verder is het warm in de Alpen momenteel. Ik heb hem toen niet in mijn avondbericht bewust niet gebruikt omdat ik het toen absoluut even over de Lage Landen wilde hebben. Terecht, zo blijkt deze ochtend.

gfs-0-132

Toen ik deze ochtend eerst naar de oude GFS-run keek, dacht ik: ‘Yep, het meest waarschijnlijke scenario dat ik gisteren beschreef gaat zoals te verwachten uitkomen.’ Het sturend laag dat ten noorden van ons voorbij trekt, ritssluiting te laat dicht, en de Lage Landen komende zondag in een noordwestelijke stroming waardoor enkel de eerste en de laatste neerslag winters gaat zijn in het laagland.

ECM1-120

Maar een blik op de GFS Parallel, en daarna UKMO en GEM, en nu ook de nieuwe EC leert anders. Deze ochtend is het Europese scenario van gisterenavond aan de winnende hand. Depressie die voorlangs naar het zuiden trekt.

rart_14122718_14122300

Met dan sneeuw tot in het Nederlandstalige laagland!

gfs-0-180

En op termijn wordt zo ook de weg vrijgemaakt voor het gele hoog op de oceaan om een winterse positie op het Europese vasteland uit te kiezen. Wat gaan we hier allemaal meemaken dames en heren? Zeer onzeker nog steeds waar dat hoog gaat komen te liggen. En dat is net zeer belangrijk om te weten of we terug in de zachte lucht terecht komen ofwel in de koude lucht blijven.

graphe3_1000_465_170___Bruxelles

Snel het GFS-ensemble erbij gehaald. Het was zeer terecht dat ik gisteren de warme opties voor komend weekend naar de prullenbak verwees, blijkt nu. Sorry Mitchell, maar that’s just the way it is. Je ziet heel mooi de ritssluiting op zaterdag de 27e. Het is nog steeds niet helemaal zeker wat de exacte trekrichting van die depressie gaat zijn, en dus in welke mate die ritssluiting nog open staat wanneer die over de Lage Landen trekt. Maar ik ben een stuk hoopvoller dan gisteren dat het Europese en dus koude scenario deze keer aan het langste eind trekt. Het heeft er in ieder geval alle schijn van nu steeds meer modellen voor deze oplossing kiezen. Blijf het hier in ieder geval volgen, in de reacties en vanavond met een nieuw bericht.

rsum_14122700_14122300

Wat wil een en ander zeggen voor de Alpen? Wel, eerst en vooral, de witte Kerst dankzij sneeuwdumpje Channel in de noordelijke Oostenrijkse Alpen staat er nog steeds mooi op. Tot 20mm berekenen de modellen er nog steeds. Lokaal kan dat dus tot 30cm sneeuw oplopen bij een sneeuwgrens die donderdagavond tot in de laagste dalen zakt. En ook de iets meer inneralpien gelegen gebieden kunnen zo’n 10 tot 15cm vangen. Mooi zo.

rart_14122806_14122300

Sneeuwdump Estelle dan voor komend weekend. Zoals ik gisteren al zei, gaan het deze keer vooral de Franse Alpen zijn die ervan gaan profiteren. En als het Europese koude laagland-scenario uitkomt, gaan zij zelfs de enige zijn die er iets van gaan zien. Sorry Oostenrijkgangers, maar de Westkant van de Alpen hebben echt nog niets gehad. In de meeste Franse gebieden is 20 cm zeker haalbaar. Afhankelijk van de exacte trekrichting van de depressie kan dat nog een stuk meer worden. Ik denk zelfs dat de gebieden ten zuiden van de Mauriennevallei deze keer de winnaar gaan zijn. Denk aan Alpe d’Huez, Risoul, … . En waarschijnlijk wordt het Isola 2000 die wel eens met een halve meter zou kunnen gaan lopen. Nog even afwachten hier, onzeker nog.

graphe3_1000___12_871698343528891_47_280972747184975_

En hoe gaat het dan verder? Wel, zoals het er nu voor staat, schuift het hoog het Europese vasteland op in plaats van naar het zuiden weg te zakken. Heel goede kans dus dat de nieuwjaarsweek droog verloopt in de Alpen. Maar wel koud genoeg om een massa kunstsneeuw te produceren. Mja, dit zou wel eens de winter van de kunstsneeuw kunnen worden. Tot vanavond voor de update!


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

122 reacties

Gesloten voor reacties.