Merlans

Het is begonnen in de Pyreneeën, de zuidelijke Franse Alpen en in Piemonte…. het zet nu door naar Aosta en Zermatt en trekt dan morgen verder naar het oosten van Zwitserland om donderdagavond en in de nacht op vrijdag verder te trekken ook langs de Oostenrijkse moordkant. Dat stukje is bekend. In het weekeinde klaart het fors op maar de Alpen houden langdurig neerslag en vanaf komende week op basis van thermische opwarming door de voorjaarszon.

Piau Engaly

Vannacht in de Franse Pyreneeën.

Candanchu

Spaanse Pyreneeën.

Destretto Laghi

En in Italië in Piemonte.

Toch ongekend als het in Zermatt vrijdag zonnetje is met anderhalve meter verse poeder boven in het skigebied! Dat gaan we nu afwachten en zien. Het lijkt een realistische waarde gezien de Föhnstorm die er komt te staan. In het dorp op 1608m zou het trouwens niets dan regen kunnen zijn. Dan zal Breuil-Cervinia aan de andere kant van de berg op 2000m meer opfrissen.

Aan de noordkant vanaf vandaag die Föhn. Hoge sluierbewolking onttrekt de zon aan het zicht hier in Die Tauplitz vanuit Hotel Sonnenuhr gezien.

We gaan naar de wat langere termijn kijken. De Alpen en dan vooral de zuidkant blijven neerslagrijk. En de Balkan. Je kunt je de bijbehorende draaiing van de luchtmassa voorstellen. De hoge druk zit duidelijk over Zweden waar het aanhoudend droog is.

Goede 1 april grap had Wetteronline trouwens dat door de verschuiving van de magnetische noordpool de depressies andersom zouden gaan draaien. Niet dus. Gewoon tegen de klok in. En hierboven zie je hoe thermisch de neerslag gaat worden. Geen duidelijke fronten. Isobaren ver uit elkaar. Niet te veel wind. Maar wel veel neerslag in de namiddag op diverse plekken.

Zermatt

Hier dan het ensemble voor het punt met de meeste neerslag. Opmerkelijk dat het Zermatt is en niet de Italiaanse kant. Duidelijk dat de stuwing van twee kanten is met de frontpassage. Dan een zonnig en droog weekeinde en vooral vanaf de 9e dagelijkse neerslag. Er is geen ontkomen aan. EN op 1600m blijven de sneeuwkansen hoog. Het warmt niet echt op.

Drielandenpunt Slovenië, Italië, Oostenrijk

Een hele vette neerslagpiek helemaal in het oosten aan de zuidkant. En daar ook die zaagtand van de lichte thermische neerslag in de namiddag.

Oostenrijk noordkant

Aan de noordkant is de piek in de nacht op vrijdag kleiner. En na de temperatuurdip warmt het niet snel meer op. Op 1000m zijn de sneeuwkansen gering. We praten over regenbuitjes.

Luchtdruk over het midden van de Alpen

En dan de luchtdruk waar het allemaal mee samenhangt. Het wordt waarschijnlijk een neutrale druk van rond 1013hPa. De kansen op hoge druk zijn gering.

En hier zie je hoe het spanningsveld tussen de aanhoudende winter en hogedruk over Scandinavië en de lage druk op de Middellandse Zee. Dit lijkt dus een aardig vast patroon voor de komende tijd. De Lage landen trekken niet eens aan het kortste einde daarbij.

Kijk maar eens… droog, droger en droogst ook over Nederland de komende twee weken. En het Europese model laat zondag nog een warmtepiek doorkomen vanaf de Föhn momenteel. Dat zit niet zo in het Amerikaanse model. Daarna gaan we met gematigde temperaturen verder.

Imposant is deze grafiek die ik ergens zag opduiken. Wat een bizarre sneeuwafwijking dit jaar. Een zeer opmerkelijke plus op het noordelijk halfrond in totale sneeuwmassa ten opzichte van alles wat we in de 30 jaar tussen 1982 en 2012 zagen. En maar blijven roepen dat de groei van die gletsjer in Groenland komt door kouder oceaanwater dóór de opwarming. Dat gaan we de komende winters volgen natuurlijk.

Deze update is ook weer binnen: maart een tikkie afgekoeld ten opzichte van februari. Een verdere scherpe duikeling van de temperatuur laat blijkbaar nog even op zich wachten.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

35 reacties

Gesloten voor reacties.