Merlans

Het is begonnen in de Pyreneeën, de zuidelijke Franse Alpen en in Piemonte…. het zet nu door naar Aosta en Zermatt en trekt dan morgen verder naar het oosten van Zwitserland om donderdagavond en in de nacht op vrijdag verder te trekken ook langs de Oostenrijkse moordkant. Dat stukje is bekend. In het weekeinde klaart het fors op maar de Alpen houden langdurig neerslag en vanaf komende week op basis van thermische opwarming door de voorjaarszon.

Piau Engaly

Vannacht in de Franse Pyreneeën.

Candanchu

Spaanse Pyreneeën.

Destretto Laghi

En in Italië in Piemonte.

Toch ongekend als het in Zermatt vrijdag zonnetje is met anderhalve meter verse poeder boven in het skigebied! Dat gaan we nu afwachten en zien. Het lijkt een realistische waarde gezien de Föhnstorm die er komt te staan. In het dorp op 1608m zou het trouwens niets dan regen kunnen zijn. Dan zal Breuil-Cervinia aan de andere kant van de berg op 2000m meer opfrissen.

Aan de noordkant vanaf vandaag die Föhn. Hoge sluierbewolking onttrekt de zon aan het zicht hier in Die Tauplitz vanuit Hotel Sonnenuhr gezien.

We gaan naar de wat langere termijn kijken. De Alpen en dan vooral de zuidkant blijven neerslagrijk. En de Balkan. Je kunt je de bijbehorende draaiing van de luchtmassa voorstellen. De hoge druk zit duidelijk over Zweden waar het aanhoudend droog is.

Goede 1 april grap had Wetteronline trouwens dat door de verschuiving van de magnetische noordpool de depressies andersom zouden gaan draaien. Niet dus. Gewoon tegen de klok in. En hierboven zie je hoe thermisch de neerslag gaat worden. Geen duidelijke fronten. Isobaren ver uit elkaar. Niet te veel wind. Maar wel veel neerslag in de namiddag op diverse plekken.

Zermatt

Hier dan het ensemble voor het punt met de meeste neerslag. Opmerkelijk dat het Zermatt is en niet de Italiaanse kant. Duidelijk dat de stuwing van twee kanten is met de frontpassage. Dan een zonnig en droog weekeinde en vooral vanaf de 9e dagelijkse neerslag. Er is geen ontkomen aan. EN op 1600m blijven de sneeuwkansen hoog. Het warmt niet echt op.

Drielandenpunt Slovenië, Italië, Oostenrijk

Een hele vette neerslagpiek helemaal in het oosten aan de zuidkant. En daar ook die zaagtand van de lichte thermische neerslag in de namiddag.

Oostenrijk noordkant

Aan de noordkant is de piek in de nacht op vrijdag kleiner. En na de temperatuurdip warmt het niet snel meer op. Op 1000m zijn de sneeuwkansen gering. We praten over regenbuitjes.

Luchtdruk over het midden van de Alpen

En dan de luchtdruk waar het allemaal mee samenhangt. Het wordt waarschijnlijk een neutrale druk van rond 1013hPa. De kansen op hoge druk zijn gering.

En hier zie je hoe het spanningsveld tussen de aanhoudende winter en hogedruk over Scandinavië en de lage druk op de Middellandse Zee. Dit lijkt dus een aardig vast patroon voor de komende tijd. De Lage landen trekken niet eens aan het kortste einde daarbij.

Kijk maar eens… droog, droger en droogst ook over Nederland de komende twee weken. En het Europese model laat zondag nog een warmtepiek doorkomen vanaf de Föhn momenteel. Dat zit niet zo in het Amerikaanse model. Daarna gaan we met gematigde temperaturen verder.

Imposant is deze grafiek die ik ergens zag opduiken. Wat een bizarre sneeuwafwijking dit jaar. Een zeer opmerkelijke plus op het noordelijk halfrond in totale sneeuwmassa ten opzichte van alles wat we in de 30 jaar tussen 1982 en 2012 zagen. En maar blijven roepen dat de groei van die gletsjer in Groenland komt door kouder oceaanwater dóór de opwarming. Dat gaan we de komende winters volgen natuurlijk.

Deze update is ook weer binnen: maart een tikkie afgekoeld ten opzichte van februari. Een verdere scherpe duikeling van de temperatuur laat blijkbaar nog even op zich wachten.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

35 reacties

Gesloten voor reacties.