Vanochtend om 9 uur is er in Brixen im Thale op 800m hoogte 10cm sneeuw gevallen beneden in het dal (zie actuele foto). Nu om 10.00uur kan ik melden dat de 15cm ook bijna gehaald is en dat er dikke droge vlokken vallen. Met een beetje geluk blijft zo ver oostelijk in Oostenrijk de overgang naar (mot)regen uit. Voor zover de webcams niet bedreigen is er in de Franse en Zwitserse Alpen maar heel weinig gevallen en zou Oostenrijk wel eens de winnaar kunnen worden. Graag in de reacties wat jullie zien. Morgen dan zon en tja dan gaat het op zondag plenzen in de Franse Alpen tot 2000/2300m en in Oostenrijk boven 1400 tot 2000m.

Gisterenochtend ben ik dit toestel in Salzburg geland op misschien wel de mooiste skidag van het seizoen tot dusver: -5°C in het dal en een blauwe hemel. Niet strak blauw want de tekenen van de neerslag van vandaag stonden natuurlijk in de lucht. Grappig is dat op dezelfde vlucht ook een groep zat die 1 dag gingen skiën in Flachau. Namens Wintersportweerman.nl zat Wijnand Reumer aan boord. Hij schrijft nog een verslagje en je ziet hem later in het seizoen ook terug als ik eens een snipperdag neem.[dc_slider slider=”8013″ captions=”true”]Wat zien we vandaag in de ensembles? We zien bij Les Menuires dat de neerslagpiek vanaf morgenmiddag inderdaad minder heftig is dan eergisteren nog werd berekend. En het allermooiste is dat overduidelijk de warmste fase de 100% droge fase is. Dat geldt voor het hele Alpengebied. Maandag en in Oostenrijk ook dinsdagochtend is dus gewoon zoals gisteren al gezegd bikiniski. Dinsdagavond bereikt de sneeuw ook Oostenrijk. De sneeuwgrens is sowieso weer terug op 1000m dan en met een beetje geluk woensdag nog een stuk lager. De Franse Alpen lijken vervolgens helemaal niet meer uit de wolken en de sneeuw te komen terwijl in Oostenrijk donderdag weer een zonnige dag lijkt te worden. Aan de zuidkant bij Livigno zien we precies met de kerstdag een neerslagpiek doorkomen terwijl daar de zon verder veel meer aan bod komt. En voor Fjord Norway lijkt de eindeloze droogte nu ten einde te lopen, hoewel het zo blijft dat de sneeuw eerder uit het zuiden komt dan uit het voor de fjorden zo sneeuwrijke noordwesten.

Afsluitend kijken we nog even naar het ensemble voor de Wintersport-Arena Sauerland op 2m hoogte omdat we daar het meeste zien hoe het met de echte winterkansen is gesteld. Pakken we de rode lijn van het ensemblegemiddelde dan zitten we vanaf 27 december prima in Sauerland met elke nacht kunstsneeuw en zeker ook voldoende verse sneeuw van moeder natuur. De zwarte hoofdrun heeft rond de 29e nog eens een korte zachte piek maar ook die gaat daarna terug naar de nulgradenlijn. Als het allemaal nog ietsje kouder uitpakt dan zou het zelfs een positieve uitslag voor mijn derde boude voorspelling zijn. We gaan het zien. Vanaf de 26e zit er volop onzekerheid in het model.

Afsluitend: een tip uit de reacties van gisteren. Op de nieuwe weersite noodweercentrale.nl heb je hierrrrr een stromingsfilm waarop je schitterend ziet hoe de winter in de LL het verliest van het aanrukkende warmtefront. 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

28 reacties

Gesloten voor reacties.