Gisteren plaatste Arjan bovenstaande foto in de reacties. Het plaatje is niet getrokken vanuit het hoge Noorden of zo, maar wel vanuit de Sierra Santa Ana, in het noordwesten van Spanje. Waanzinnige beelden waarover de tv-journaals gisteren ook berichtten, zie hier! Moet het daar geen 25°C zijn in deze tijd van het jaar? Dat is wat overdreven, maar meer dan 10cm sneeuw op 29 april is wel uitzonderlijk. Ook vandaag nog, en deels ook morgen, gaat er in het noordwesten van Spanje nog sneeuw bijvallen.[dc_slider slider=”15047″ captions=”true”]De Spaanse sneeuwzone hangt vast aan het grote langgerekte front boven Europa waarover we hier al enkele dagen berichten, de scheidingslijn tussen de koelere lucht in het Noordwesten en de warmere in het Zuidoosten. Ook de hoge en middelhoge bewolking die vandaag over het zuidoostelijk deel van Nederland hangt, is de voorste begrenzing van datzelfde front. Let ook op de grote wolkenpluk die de Alpen vandaag nog moeten zien te verwerken. Het zal daar nog tot laat in de namiddag duren eer de zon daar tevoorschijn komt, met regelmatig regenbuien. 

valtho3004

Tja en zo troosteloos ziet Val Tho er dan uit!

valtho3004b

Sneeuwgrens vanochtend ligt in elk geval hoog boven het dorpsniveau van 2350m. Zou het echt nog gaan opklaren vandaag?

noorwegen3004

Ter contrast even een plaatje uit de Noorse Fjorden waar het boven 500m nog volop wintert.

De komende dagen gaat de situatie in Europa normaliseren. Op grote hoogte wordt de koudetong, die zich de afgelopen dagen over heel Zuidwest-Europa heeft uitgestrekt, stilaan vervangen door warmere Afrikaanse lucht. Stijgende drukinvloeden en de sterke meizon doen de rest. De temperatuurcontrasten tussen het zuiden en het midden van het continent gaan de komende week vervagen, waardoor ook dat langgerekte front  begint op te lossen, al zal dat nog enige dagen duren. Donderdag liggen ook de Lage Landen pal onder de bewolking waaruit wat regen gaat vallen. Het westen maakt hierop de meeste kans, terwijl het noorden van Nederland het waarschijnlijk wel droog houdt.

 

Ook zaterdag kan er bij ons misschien wat regen vallen omdat er dan een hoogtelaag voorbijtrekt. De exacte ligging van dat laag heeft een grote invloed op de temperaturen en de neerslagkansen in onze omgeving. De temperatuurpluim van ECMWF van gisterenavond loopt uiteen van zo’n +9°C tot +18°C. Nog even afwachten dus. Straks nog even kijken wat de pluim van de nieuwe ECMWF-run zegt. De dagen daarna komen grote delen van Europa steeds meer onder hogedrukinvloed te liggen, ook de Lage Landen. Met dan ook bij ons een toenemende kans op zonniger en warmer weer. Maar de weermodellen zijn zeer springerig met het berekenen van de exacte locatie en de standvastigheid van dat hoog. Het zou me dus niet verbazen als het maar om een korte warmere periode gaat. We zullen zien.
Geniet van deze feestdag, en tot later!

UPDATE ECMWF00h-pluim:

De nieuwe EC-pluim is nog steeds wat onzeker over de omstandigheden nu zaterdag in Nederland. Maar mij lijkt het het meest waarschijnlijk dat we dan toch zo’n +16°C gaan halen, en niet die +12°C van de huidige berekening. Laat staan die +9°C van gisterenavond. Ook GFS gaat hierin met me mee. Wel passeert er in de loop van de middag een zwakke storing, met dus tijdelijk meer wolken en hier en daar een buitje. Begin volgende week staan ons een paar heerlijk zonnige dagen te wachten. Maar voorlopig ga ik er van uit dat het maar voor een vrij korte periode van zo’n 3 dagen gaat duren.


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

14 reacties

Gesloten voor reacties.