Wat een beeld, deze had ik vanmorgen gemist maar mag nog wel vanavond. De supermaan over de Sassolungo in Val Gardena. Hier in Hopfgarten was de supermaan ook te zien alleen bij zo’n gebergte is het zelfs op een foto spectaculairder.

Het was vandaag weer topweer in de Alpen al trokken er wel wat wolkenvelden over en was het aanmerkelijk kouder. Hier in Obertauern is het terras nog wel gevuld maar iedereen houdt z’n jas lekker aan.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Wintersportweerman (@wintersportweerman) on

Ben je nou iets sportiever ga dan een keer supervroeg de piste op in Obertauern onder leiding van een oud skikampioene! Meer info vind je in dit artikel van Hajo.

Die paar wolkenvelden zorgden wel voor een mooie zonsondergang tussen Zell am See en Kitzbühel.

Deze webcam (zonder sneeuw) vond ik ook wel mooi, goed gevoel voor timing bij de paraglider, of zou het puur toeval zijn? Misschien dat hij vanavond WSWM leest en denkt, verdorie dat ben ik. Wil je lezen over mijn ervaringen met vliegen? Check dit bericht van vanmiddag.

Het is al even bekend maar de verschillen worden aanzienlijk tussen de westkant en de oostkant. Er zit tot het begin van maart ongeveer 5 graden verschil in de maxima tussen de 2 gebieden. We zien ook dat de dikke zwarte lijn van de hoofdrun standaard een aantal graden te hoog zit, Hans bevestigde dankzij waarnemingen dat dit een waarschijnlijke bug in het model is. Begin maart zien we wat verandering, kijken we zo naar!

Maar eerst nog een keer naar komende vrijdag, ook het ARPEGE ziet de halve meter neerdalen op de toppen. Als je goed kijkt op deze kaart kan je het Inntal onderscheiden, vanaf de grensovergang bij Kufstein tot aan Innsbruck zien we geen oranje maar blauw of groen wat mindere sneeuwhoeveelheden aanduidt. Dit geeft wel aan dat de sneeuwgrens een dingetje is, ik denk dat er in dit dal zelfs helemaal geen sneeuw valt. Wij op de Penningberg op 800m zien wellicht een enkele vlok maar hogerop kan er toch een leuke 10/20cm vallen. Ik probeer de modellen een beetje te temperen want ook het EC zit met 20 tot 30cm over een brede lijn van Wilder Kaiser tot aan Die Tauplitz denk ik wat hoog maar we gaan het zien. Vooral het uiterste oosten heeft kans op een mooie laag, ik duim vooral voor de lage sneeuwgrens!

Vooral in dit accumulatiekaartje van ICON laat mooi zien dat het slechts een uitsneeuwende pluk is. De meeste sneeuw valt bijna voor de Alpen. Dit betekent dat er maar amper stuwing op zit en het de bergen bij wijze van spreken niet op komt. Bij het minste beetje stuwing van de Vooralpen komt de pluk al tot stilstand en sneeuwt het daar uit. Aan de absolute hoofdkam zal het daarmee helemaal rustig blijven. De echte kou en neerslag verdwijnt naar de Balkan en Griekenland

Waar wel iets bijzonders kan gebeuren, sneeuwstorm over de Griekse eilanden! Zouden we in het nieuws kunnen zien bij de afwezigheid van een speciale maan 😉

Windstoten gaan namelijk tot 100km/u op grondniveau! Noemen we het een Bosporusrat? Geïnspireerd op de kanaalrat van de Lage Landen. Spectaculair hoor.

En laten we nog eens even lekker de meteofictie in gaan, vanaf de 27e afbraak van het Eurohoog en langzaam terug trekken. In de voorgaande runs zagen we nog wel eens een nieuwe impuls (rode pijl) maar die wordt nu afgesneden door opstomende lage druk. Niet echt de situatie die ik eerder zag aankomen maargoed, weg hoog, Jorne blij.

Want slechts 2 dagen later ligt het helemaal open en zijn er volop kansen! Wat gaat er sneller over de Alpen stromen, de hoge druk vanaf de Azoren of de lage druk vanaf Ierland. U kunt nu inzetten!

Als je op lage druk had ingezet heb je prijs! Blauwe kleuren over West-Europa, dat zou toch wel weer lekker zijn! Er wordt een stevige klap op de Alpen afgevuurd, veel wind en dwars op de noordwestkant. Moet wel een lekker neerslagkaartje worden dit:

Jahoor wat een knal, de warmte zo weer opgeruimd! Het Verenigd Koninkrijk in de winterse buien, Nederland volgt later. Ach diepe meteofictie maar nog steeds gaan we na het afbouwen op de 27e een heel kansrijke maartmaand in. Zoekt iedereen al hogere bestemmingen op of moet er iemand nog gaan billenknijpen?


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

14 reacties

Gesloten voor reacties.