Het plaatje hierboven heeft niets met de titel van doen. Het is Bejing op 20 maart jl.. China heeft de koudste winter sinds 30 jaar beleefd en daar had ik nog wat plaatjes van gemist. Hier de hele fotoserie. Ook gisteren sneeuwde het hevig in China. Dit maal in de stad Khorgos. Tien centimeter bleef liggen en inwoners hadden dit nog nooit meegemaakt in het voorjaar (bron).

lech0404

Het meest opvallende vandaag is het prachtige weer in grote delen van Oostenrijk terwijl de westkant van de Alpen alweer in wolken is gehuld. Hierboven Lech dat nog open is tot 21 april.

krippenstein0404

Mooier blauw dan op deze flank van de Dachstein kan het niet. Yummie!

Vanavond op het journaal zouden we wellicht wat horen over de sneeuwstorm die nu woedt in Polen en in het Balticum. Twintig centimeter sneeuw is nog wel te behappen maar met een snijdende noordoostenwind is het geen pretje. Het goede nieuws voor de Polen is dat ze binnen tien dagen de sneeuw weer helemaal kwijt zijn. Wat er nu precies in Normandië – de departementen Orne en Calvados – gaat gebeuren vannacht en morgenochtend? De Franse media meden dat er 5cm kan blijven liggen. Het Amerikaanse model zit al 6 runs op rij op meer dan 20cm. Sowieso opmerkelijk op 5 april. De sneeuw die Nederland nadert is voor komende zaterdag op zondag, maar ook vandaag zijn er weer meldingen van sneeuw in ons kikkerlandje.

Voor de Franse Alpen is de prognose vandaag duidelijk lager dan gisteren. De meter poeder is uit zicht. Wel is het zo dat komende zaterdag als Nederland ook nog bar koud is, de Alpen ook nog een neergang in temperatuur zien met sneeuw in Oostenrijk tot in de lagere dalen. daarna gaat het ook in de Alpen zeker omhoog met het kwik.

temp2m1604

In zicht is een aangenaam warme fase zo rond de 15e en 16e april. Zelfs de 20°C komt nu in beeld. Wel met waarschijnlijk meteen daarna een afkoeling naar normale waarden. Laten we samen duimen voor die plus twintig. Voor het zover is gaan we eerst vanaf 10 april een bewolkte en regenachtige fase in waarbij het kwik nu ook niet al te ver stijgt. Ook de Alpen krijgen die bewolking, lichte neerslag en verzachting vanaf de 10e. Vervolgens kan het pas in een groot deel van Europa fraai voorjaarsweer worden met als yang bij dit ying een nieuwe kortdurende koudegolf voor Moskou zoals je rechtsboven op de kaart ziet.

zeewater0404

Tja, met westenwind komen we de komende periode onder invloed van een ijskoude Noordzee. De eerste decade van april gaat vrijwel zeker top  10 koud eindigen en misschien wel top 5. Op dat moment zitten we met een Noordzee die zich amper meer naar normale zomerwaarden kan herstellen als je de maximale opwarmingssteilheid in bovenstaande grafiek erbij pakt. Het goede nieuws is dat we op deze site gewoon de hele zomer doorgaan en dat we het dus samen zullen volgen.  

UPDATE: ECMWF pluim

pluimTEMPEC0404_00

Het Europese model heeft een kleine bundel lijntjes die ook voor de 20°C gaan. Het ensemblegemiddelde komt nauwelijks boven de 12°C uit. en wat die controlerun doet samen met nog een handvol lijntjes dat willen we eigenlijk niet zien.

pluimNSEC0404_00

Zelfs een paar centimeter sneeuw in de nacht van zaterdag de 13e op zondag de 14e. Zeer onwaarschijnlijk dunkt me. De tendens gaat helemaal de andere kant op. Maar zeg nooit nooit! Hier een artikel over sneeuw in april. We hopen dus echt niet dat het deze kant op gaat. Maar als het gebeurt kun je het altijd nog door een roze bril zien:

21graden

H/T Ronaldo.

Hieronder nog twee mooie toegiften:

Vrouw overleeft 6 dagen op Mt. Hood
Zie hierrr want video verwijderd ivm foutmeldingen.

Zeldzame waarneming van sneeuwluipaard


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

50 reacties

Gesloten voor reacties.