Het zou één namiddag en avond sneeuwen in Calgary op 1048m aan de voet van de Canadese Rockies. Het werden drie dagen met sneeuwbuien. Op Twitter verscheen gisteravond deze foto van een leger boze sneeuwmannen! Uiteindelijk zaten 30.000 mensen zonder stroom.

calgary_tree

Sneeuw op loofbomen nog vol in blad is natuurlijk drama. Bedenk wel dat het officieel nog zomer is! Inmiddels krijgen ook de Verenigde Staten te maken met de kougolf. In Great Falls in Montana sneeuwde het dinsdagavond en dat was de vroegste sneeuw in 22 jaar. Sinds 1892 heeft het maar in 6 andere jaren voor 9 september gesneeuwd. Hierrr meer over het barre weer in de Verenigde Staten.

etna1009

Onze trouwe reageerder Snowqueen verblijf in Sicilië momenteel. Ze kiekte gisteren deze plaat met sneeuw op de Etna. Ze schreef erbij: “Na de eerste regen op Sicilië sinds juni, die met een enorme onweersbui viel, zagen we vandaag 10 september tot onze verbazing sneeuw op de vulkaan Etna. Hij is natuurlijk meer dan 3000 meter hoog en in de winter kan je er skiën maar het blijft bijzonder, vooral als de tempertuur ‘beneden’ ondanks de regen hoog blijft. Skiën op de Etna lijkt me een speciale ervaring, volgens de gids valt er twee tot drie meter per seizoen. Kunstsneeuw kunnen ze er vanwege de droogte niet maken, en de liften zijn al eens verwoest door een lavastroom. Is er misschien eens iemand geweest met de latten onder?” 

pluim1109

Gelukkig ziet het er voor de Lage Landen nog steeds zo mooi uit als ik gisteren beschreef. De luchtdruk is aanhoudend hoog. Uiteindelijk wordt de stroming steeds uidelijker en neemt de kans op een buienfront toe. Je ziet dat mooi op de pluim hierboven. Hoe staat het trouwens met ieders kennis? Kan iedereen zo’n pluim interpreteren? Ik pleit bij deze voor het invoeren van het meteorologische begrip warmtegolf. Drie dagen 25°C op rij. Hittegolven zijn gewoon te zeldzaam (en zullen de komende decennia steeds zeldzamer worden). 


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

11 reacties

Gesloten voor reacties.