bella-chicago

Deze foto uit Chicago vandaag had evengoed in een breed Alpendal genomen kunnen zijn. Daarginds was het echt een bijzondere! Kijk maar…

Schermafdruk 2015-11-21 21.37.05 Een absoluut maandrecord. Dat is niet niks! Lees en kijk meer op weather.com.

IMG_9352

In de Alpen is de kou echt gearriveerd nu (foto Morzine) en de sneeuwgrens ligt ergens rond 700m. Morgen zakt dat verder naar 500m en dan komt de bitterkoude maandag. Het zag er steeds naar uit dat een van de volgende aanstormende depressies met open ritssluiting over zou komen en dat het dan in de Alpen opnieuw zou regenen. Voor het midden van de week is dat allang afgeblazen. Het blijft koud en er gaat nog eens een paar decimeter vallen. Intussen lijkt ook volgend weekeinde er steeds gunstiger op te staan. Een derde dump is waarschijnlijk.

maandag-europa

Het lijkt me leuk om vanavond eens dat verband met Amerika helder te maken. Daarvoor kijken we eerst naar de koude situatie maandag als de kunstsneeuwkanonnen van 5 kuub per uur nu vanavond naar 12 kuub per uur kunnen schakelen. Van de warme taartpunt links gaan de Alpen al sowieso niets merken. Die ritssluiting gaat sowieso helemaal dicht nog voor het front de Noordzee oversteekt. De meeste neerslag zit net als dit weekeinde trouwens niet op het front maar in de stuwing in de 48 uur erna. Dat kan alleen in de bergen. Zo gaat dat ook straks: het front arriveert al in de nacht op dinsdag. De sneeuw houdt aan tot vrijdagochtend.

amerikagolf

Donderdag terwijl het in de Alpen weer flink sneeuwt hebben we dan op de oceaan weer zo’n linke taartpunt liggen. Die is eerst als warme lucht langs de Amerikaanse oostkust geblazen. Let echter meer op de enorme waaier van kou die van Canada over de oceaan komt stromen (die daar bijna 2 graden kouder is dan in de afgelopen winters). De isobaren liggen dicht bij elkaar. Dat wil zeggen: die kou heeft haast!

maandagusa

Hier zie je precies die bubbel kou maandag nog over de Midwest liggen. Even een paar ijsdagen daar maar dan is de warmte al terug.

breekt-af

Kijk maar! En die kou die katapulteert werkelijk de Atlantische oceaan over waarbij je naar die koude bron in Canada kijkt zoals we eigenlijk alleen gewend zijn naar Siberië en Rusland te kijken. Kan Canada (in een El Ninjo jaar) echt op die manier kou onze kant op zwiepen?

europa-dat-moment

In dit geval gaat zeker gelden dat de meeste sneeuw niet op het front zit maar in de polaire stroming erachter. Het ziet ernaar uit dat de Alpen op zaterdag toch nog heel even met een wat hogere sneeuwgrens te maken krijgen. Misschien heel even wat lichte regen tot 2000m dus. Maar het mag geen naam hebben.

straalstroom2111

Alsof het een patroon aan het worden is duikt dan de straalstroom onder de Alpen door. Als dat patroon tot kerst aanhoudt zijn de Alpen echt bedolven.

polarlowtje

Het blijft ook maar door sneeuwen in de avondrun van het Amerikaanse model. Mede aangejaagd door een zuidkantdepressie die dan zou moeten zijn ontstaan. Dat is best een logische verwachting. Kijk ook even naar het polarlowtje dat Nederland opzoekt. Een ministormpje met kans op sneeuw aan oost- en noordzijde. In de weersoep daarna blijft de kou lekker hangen en sneeuwt het gewoon een hele week door tot we aankomen bij…

cliffhangerGFS12-2111

… de cliffhnager van het Amerikaanse model. Diep in de meteofiction wordt alles weer gladgestreken en komen we al in een weerbeeld met transportkoude. Om even een bruggetje te slaan naar hoe medio december weer anders zou kunnen gaan worden dan de huidige fase. Lijkt me leuk om vast te houden.

cliffEC2111

Het Europese model is het met mijn hele verhaal eens tot en met de derde dump volgende week zondag aan toe en hakt de Alpen dan in twee: westen zacht en hoge sneeuwgrens, oosten koud en lage sneeuwgrens. Intussen – je kent dat wel van die patronen en zo – zie ik het zo dat Canada ook dan net dat extra zetje kan geven waardoor ook de Franse Alpen mooi koud blijven. Dus duim maar mee. Tegen die tijd ligt er sowieso overal al een meter dus dan kan het wat lijden…

PS Mis mijn Robocop sneeuwschuiver verhaal niet van vandaag!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

8 reacties

Gesloten voor reacties.