Op zoek naar actuele beelden van de sneeuwstormen in Amerika begint de dag niet mooi als je leest van een grote door sneeuw veroorzaakte tragedie in Pakistan. We praten over Murree dicht tegen de Himalaya op 2291m hoogte waar een soort Hollands klimaat heerst. Dit bericht bevat schokkende beelden en ik zal uitleggen waarom ik ze toch deel.

Eerst even: waar ligt Murree?

En hier dus het klimaat van die plek. Even afgezien van de enorme regen in juli en augustus een bijna identiek klimaat met Nederland. Sneeuw is dus zeker niet de norm daar. En als het dan een keer sneeuwt schijnen Pakistani in de auto te stappen om het te gaan zien.

Al op 4 januari plaatste iemand deze oproep op Twitter om niet meer naar Murree te komen. Hotels vol.

Mensen bleven komen. En namen in hun auto’s niets mee om zich tegen kou te kunnen beschermen. En hadden ook geen ervaring met kou want als je de achterbank plat zou gooien, iedereen zijn jas uit doet, je met het hele gezin tegen elkaar kruipt en je de jassen als deken gebruikt, lijkt het me niet dat je dood vriest. De redenen dat ik niet huiver om onderstaande beelden te delen zijn:

 • niemand in Nederland of Vlaanderen kent deze mensen
 • een gewaarschuwd mens telt voor twee
 • van kou sterven is zowat de meest vreedzame dood
 • dood is iets moois en ik geloof in reïncarnatie in enige vorm
 • eigenlijk mis ik met 2 jaar pandemie beelden van IC, van intubatie en van overlijden
 • memento mori

De meeste van onderstaande video’s kun je gewoon bekijken. Twee zijn schokkend en dus met een vermelding.

https://twitter.com/HummaSaif/status/1479706685849624576
https://twitter.com/GuardianX_/status/1479716461983813632

Onderstaande video is schokkend.

https://twitter.com/Mujeebtalks/status/1479720555347693568

Onderstaande video is schokkend.

Onderstaande foto’s wil je wel zien.

R.I.P.

Mmmm… of deze kritiek terecht is weet ik niet. In Amerika waar mensen dagenlang vastzaten in hun auto’s hoorde je ook kritiek. Gelukkig waren daar veel truckers met een warme cabine en noodvoorraden. Eigenlijk is het niet eens zo’n gek idee om van goede skiërs burgerpatrouilles te maken in dit soort gebieden. Zelfs in Nederland zou je dat preventief kunnen organiseren… dat iedere Nederlander met een set toerski’s en vellen op zolder, zich kan aanmelden om in geval van “1979 all over again” te komen assisteren.

Goed … toch nog maar een paar beelden uit de VS waar ik dit bericht eerst over had willen maken…

Er is gewoon maar een juiste respons op dit soort emergencies…. neem het ergste wat in de laatste 100 jaar is gebeurd en bereken scenario’s dat het nog 10% extremer gaat worden…. en maak daar noodplannen voor. Dus 1979 plus 10%, Valkenburg plus 10%, bosbranden op de Veluwe plus 10%. Vergeet klimaat. Klimaat is iets voor de kleinkinderen. Elke generatie zijn eigen uitdagingen. Mens is een General Problem Solver. Mens heeft problemen nodig. Dus los je eigen problemen op en niet die van je kleinkinderen. Gun iedereen zijn probleem. Wat was de mooiste meest voorspoedige makkelijke tijd voor enige generatie? Juist: de wederopbouw. En ook de economie van Fukushima bloeide op na de tsunami.

PS Als klap op de vuurpijl de #thundersnow in Nova Scotia. Over onze synoptische situatie eigenlijk geen noemenswaardig nieuws. Dank voor het laatste donatiegolfje. Gaat zeker helpen met onze 19 januari case.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

7 reacties

Carl · 8 januari 2022 op 11:16

Amai verschrikkelijke beelden, zeker die video waar je het hele gezin ziet dat doodgevroren is. Met die massa sneeuw op de wagen denk ik ook snel dat er co2 ontwikkeld in de wagen en dat ze niet van onderkoeling maar gestikt zijn.
Bij mij ligt er altijd materiaal en kleren,eten water in de wagen. Al is het om 1-2dagen te overleven.

Carl · 8 januari 2022 op 11:18

Trouwens mooi bericht Hajo, al die meldingen. Trouwens in de Ardennen een massa sneeuw en de eerste skipistes zouden open zijn.
Een goede site wie naar de Ardennen wil >
https://www.weerstationmaasmechelen.be/sneeuw/

  Hajo · 8 januari 2022 op 11:56

  Je bedoelt koolmonoxide neem ik aan… lijkt me niet hoor…. want zelfs als ze hun motor laten draaien komt er nooit genoeg gas terug in de auto…. ik denk dat ze heel naïef zijn gaan slapen…. en dan slaap je bij -10 heel vredig in….

   Carl · 8 januari 2022 op 21:32

   Ok, dank voor de verduidelijking. Stille dood, maar toch…

Joalie · 8 januari 2022 op 12:49

Vreselijke beelden idd, een les om nooit te licht over de natuur te denken. Goed opinie stukje in De Telegraaf van gisteren:
Kleine IJstijd
Ja, de aarde warmt op sinds de Kleine IJstijd (sinds 1750), maar harde klimaatfeiten tonen aan dat er géén klimaatcrisis is en dat de angstscenario’s er helemaal naast zitten. CO2 is geen vervuiler, integendeel, CO2 is essentieel voor al het leven op aarde. Meer CO2 zorgt er ook voor dat de landbouw meer produceert. Waarom horen we daar niets over?

“De opwarming sinds 1750 blijkt zeer voordelig te zijn geweest voor mens en natuur”
Maar ik heb nog een positieve boodschap. De opwarming sinds 1750 blijkt zeer voordelig te zijn geweest voor mens en natuur. Geniet dus van het gunstige klimaat van vandaag! Ooit in de toekomst zullen we weer naar een koude periode gaan. Laten we ons dáárop gaan voorbereiden!
Bron https://www.telegraaf.nl/c/1788645283/

Hajo · 8 januari 2022 op 12:56

Leuk dat je het deelt…. maar de Kleine IJstijd duurde van 1350 tot 1850. Daarna begon de opwarming pas. Na 1750 had je nog het Dalton Minimum 1790-1830. Staat het echt zo in de Telegraaf? Ach maar 100 jaar mis.

Gesloten voor reacties.