Mensen, wat een mooie foto’s hebben we al ontvangen. Dank voor het insturen. Voor vandaag heb ik er een uitgezocht van kamperende wintersporters. Het is nog een vrij grote groep die er ’s winters op uittrekt met de caravan. Bovenstaande foto heeft Sjoerd uit Winterswijk gisteren ingezonden vanuit het Oostenrijkse Bad Mitterndorf nabij Die Tauplitz en wat de sneeuwsituatie betreft zal het model staan voor vele plaatsen in de Alpen. Op de weerkaarten zien we aanhoudende hogedruk boven de Atlantische Oceaan met een rug tot voorbij IJsland. Hierdoor hebben we boven Europa een overwegend noordelijke stroming met meest vochtige lucht. Naast voorbijtrekkende fronten houdt de noordzijde van de Alpen hier ook “Stau” aan over, waardoor het buiten de fronten ook veelal sneeuwt. Vandaag (3 feb) sneeuwt het t.g.v. die Stau nog steeds aan de N-zijde van de Alpenhoofdkam met het zwaartepunt in Oostenrijk tussen de Arlberg en Die Tauplitz.
In Frankrijk en Zwitserland wordt het in de loop van de dag tijdelijk droog en klaart het op. Mooi te zien op bovenstaande webcamopname van hedenochtend van de opklaringen bij La Masse nabij Les Menuires. Tijdelijk, want vanuit het noordwesten nadert in de nacht op maandag (4 feb) al weer een volgend frontensysteem. Bij de Alpen aangekomen is het een occlusiefront, waarbij de sneeuwgrens vanuit de laagste dalen iets gaat stijgen, naar zo’n 800 à 1.000 meter. In de loop van dinsdag (5 feb) nadert er vanuit het noordwesten een actief koufront, waarbij de sneeuwgrens weer gaat dalen tot op het laagste niveau. Tevens neemt de intensiteit weer behoorlijk toe en dit alles helaas voorbehouden voor wederom alleen de noordzijde van de Alpen. Er valt daar dus opnieuw een behoorlijke bak sneeuw. Alleen de Dolomieten krijgen er op woensdag (6 feb) een vers laagje bij. Tot groot genoegen mag ik aannemen van de vakantiegangers in het Val Gardena.
 Op bovenstaande kaartje de situatie op zaterdag (9 feb) met verplaatsing van het hogedrukgebied vanaf de Oceaan naar Schotland en Scandinavië. Deze situatie is reeds in gang gezet op donderdag (7 feb) en vrijdag (8 feb), waardoor de stroming boven Europa naar het noordoosten gaat ruimen.  Ook neemt de luchtdrukgradiënt af, wat resulteert in beduidend minder wind. De neerslag intensiteit neemt ook af tot af en toe een sneeuwbui(-tje) en opklaringen krijgen de overhand. Wel is het daarbij zeer koud. Op 1.500 meter ligt de temperatuur dan rond -10 gr.C. en op 3.000 meter dan rond de -18 gr.C.

Sluiten we af met bovenstaande kaart met de berekende hoeveelheid vers gevallen sneeuw vanaf nu t/m zaterdag (9 feb) en dan zien we dat ALLE skigebieden de nodige sneeuw zullen ontvangen de komende periode. Kijk op het kaartje en zoek uw favoriete regio en u kunt dan niet anders dan zeer tevreden zijn. 

Vanaf morgen op deze plek wederom Hajo, die vanaf nu het stokje weer voor een tijdje zal overnemen.

 


Wijnand

Wijnand (64) vervangt Hajo al sinds 2011 als die eens te krap in tijd zit om een weerbericht te schrijven. Wijnand is voormalig meteoroloog van de Koninklijke Luchtmacht. Sinds maart 2012 met FLO (Functioneel Leeftijds-Ontslag). Gek op sneeuw en ijs. Fervent skiër, golfer en caravanner.

30 reacties

Gesloten voor reacties.