En we hebben beet! Het sneeuwt in Val Gardena. We hebben live video! Dat betekent dat het langs de hele zuidkant sneeuwt. Met Föhnstorm aan de noordkant!

Hier een kiekje van de sneeuw en nu over naar de live video…

Dat ziet er lekker uit!

En op de Patscherkofel bij Innsbruck heb je dan het heftigste Föhnsignaal! Vanochtend al een windpiek van 124km/u.

Gisteravond en vannacht waren er al pieken tot bijna 150km/u. Ongekend. Hier in de Kitzbüheler Alpen is er nog weinig van te merken.

Een stukje richting Wenen des te meer! Hier Föhndoorbraak met harde zuidwestenwind en meteen ’s ochtends al 16,8ºC op de teller.

Als het zaterdagmiddag helemaal voorbij is zien we deze neerslaghoeveelheden. De noordkant dus amper wat. Geen hinder voor de reis naar de Alpen. Maar dat gaat nogal veranderen!

Zondagmiddag ligt er dan een streepje neerslag tegen de noordkant met sneeuwgrens dalend van 1800 naar misschien 1000m.

Dan kiept de stroming verder naar noordwest en zijn er zelfs kansen op sneeuw in de Lage Landen. Maandag is een hele slechte reisdag over de Duitse snelweg. Daar komt nog een Renault Kadjar Wintersportweer reisalert van.

En dan wordt het pas echt bar. Meters sneeuw staan op het programma voor het vervolg. De details zijn nog meteofiction. Er kan storm optreden in de Lage Landen. Allerlei variaties op de noordwestelijke stroming komen in de verschillende modelruns voor. Maar als de voortekenen niet bedriegen krijgt de Alpen richting overvolgend weekeinde te maken met een of meer “snowmageddon” momenten. Vanavond bekijken we het in de avondruns met live analyse op Facebook om 21u. Tot dan!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

19 reacties

Gesloten voor reacties.