zell am see kaprun
Lees verder >

Fiets hier langs de meest indrukwekkende wegen.

Ontdek de prachtigste hutten tijdens de zomermaanden in het Montafon.

De perfecte bestemming voor een leuke fietsvakantie in de zomer.

Montafon, een droom zowel in de zomer als winter.

Sneeuwrijke aanloop richting krokus en wat is de rol van de stratosfeer?

check ook eens

37 Reacties

 1. Marcel schreef:

  Smullen Frederic, ga zo door… 🙂

 2. Hochficht schreef:

  Thnx voor de update en de lichte hoop:)
  Wij gaan 14feb naar het meest noordelijke puntje waar je maar kan zitten geloof ik pfft.. Hochficht. De voorpret is inmiddels wel flink gekelderd 🙁 ik blijf hopen op een koufrontje eind volgende week!! (En sneeuw, maar kou alleen is ook al super!)

 3. Arjan ( ischgl ) schreef:

  @fredric , ik blijf het somber in zien voor de noordkant . De wind blijft de komende 10 dagen uit de zuid waaien . De sneeuw momenten zijn i.m.o. Ook geen opfrisser maar broodnodig om nog een beetje wintersport gevoel te hebben en uit te oefenen . De föhn heeft de afgelopen dagen en zal de komende dagen veel schade aan richten . Voor herstel hebben we echt een dikke dump nodig vanuit het noorden , blijft de vraag of die nog gaat komen voor de krokus .

  • Frederic schreef:

   Een echt klassieke Nordstau met de ene dump na de andere als gevolg van een oceaanblokkade zit er volgens mij niet meteen in @Arjan. Maar de zuid-föhncondities die dagenlang aan blijven houden gaan er echt wel uit hoor. De krokus is nog meer dan 10 dagen van ons verwijderd, dus ik zie het eigenlijk niet pessimistisch in. Vanavond meer in detail 😉

 4. snowqueen schreef:

  Leerzaam berichtje, bedankt!

 5. Stefan Kaptein schreef:

  Frederic, mooi verhaal, en misschien een kleine strohalm om aan vast te houden. Maar de wind zit al vanaf 5 december (die grote storm) al in de zuidhoek en de noord alpen hebben als enige van betekenis zijnde sneeuw sinds november de sneeuw van afgelopen week gehad. En dat was welgeteld ongeveer 40 a 50 cm die ondertussen door de continue gekmakende südföhn in de dalen alweer teniet is gedaan. Ik kan mij zo’n standvastig weerpatroon niet herinneren. Dat systemen zo lang vast op hun plek liggen dat we de sneeuw aan de noordkant alleen te danken hebben aan wat lekken van bewolking tussen de gebieden door naar de westkant van de alpen en dan iets doorgezwiept naar de noordkant, thats it. En dan wordt er geroepen dat het jaren andersom is geweest, maar die vlieger gaat niet helemaal op, nordföhn is lang niet zo desastreus als südföhn. Ook liggen de skigebieden in de zuid alpen over het algemeen hoger, wat natuurlijk niet wil zeggen dat ze ook echt wel slechte momenten hebben gehad de afgelopen jaren in de zuid alpen. Al met al zitten we alweer in februari en natuurlijk kunnen we in Nederland nog een speldenprik krijgen, maar ik denk dat we ons daar niet meer op hoeven te focussen. Het zou zelfs een stunt zijn zoals H@ns al aangaf dat we met 0 punten de winter in Nederland verlaten. Ik vind het wel interessant waardoor die systemen zo vast liggen de afgelopen maanden. Is het daadwerkelijk die verdomde straalstroom die ons de das heeft omgedaan inclusief de noord alpen? Het is erg jammer maar deze winter kunnen we betreft de noord alpen toch wel classificeren als uitermate slecht. Daarentegen komen ze in de zuidalpen om in de sneeuw en daar kun je letterlijk staande sneeuw eten. Het zal ze daar ondertussen wel de neus uitkomen al die sneeuw. Om jaloers op te zijn. En toch blijft het een prestatie dat de gebieden in de noord alpen het zo goed uithouden met dat beetje sneeuw, wat waarschijnlijk eigenlijk nagenoeg alleen nog maar bestaat uit kunstmatig gefabriceerde sneeuw, sneeuwkanonnen bedankt (hoe triest om dit te moeten zeggen :-()

 6. Daniel schreef:

  Mooi informatief interessant bericht. Thnx!!

 7. Talitha schreef:

  ik duim vrolijk verder….. ben benieuwd naar het avondbericht! Deze was in ieder geval erg interessant… bedankt!

 8. Joost Amsterdam schreef:

  Twee dagen geleden had ik een vraag n.a.v. het weerbericht van Ronaldo. Ronaldo gaf toen aan dat vanwege de straalstroom die naar het zuid westen gaat het einde winter voor Europa zou betekenen. Die zin was mij opgevallen, mede doordat de straalstroom zo doorslaggevend is voor de winter. Zoals Frederic al aangeeft in zijn bericht blijkt dat de Frederic doctrine toch echt klopt. Ik maakte mij echt zorgen door de opmerking van Ronaldo. Ik had echt het idee gekregen dat er in februari nog weinig winterkansen voor Europa zijn. Dat is natuurlijk niet prettig voor al die krokusgangers waaronder ik.
  Als leek ben ik door het genuanceerde verhaal van Frederic weer wat wijzer geworden en ben ik echt blij om te lezen dat wij voor februari niet hoeven te wanhopen. Natuurlijk zit er voor de LL niet veel meer in het vat. Nou ja dan maar een keertje extra naar de kunstijsbaan en hopen dat het volgend jaar weer wat beter wordt.

 9. Dennis H. schreef:

  http://www.dolomitisuperski.com/it/arabba/comprensorio-sciistico/meteo-piste/webcams

  Dat is mooi, die kerel die zijn dak aan schoonscheppen is. Rechts op de voorgrond.

 10. wat een mooi bericht Frederic. In ieder geval met passie geschreven en een super uitleg hoe een en ander in mekaar zit. Meer uitleg van bepaalde begrippen en diepere uitleg van de weerkaarten altijd welkom.

 11. Peter schreef:

  Volgende week naar Montafon! Zeer benieuwd naar de condities daar. Iemand een update van GFS06?

 12. Makke schreef:

  Wanneer is het bij jullie in Nederland dan krokus ? Bij ons is dit pas de eerste week van maart (Belgie)

  • Peter schreef:

   @ Makke, in Nederland is het krokusvakantie verspreid in 2 weken. Het noorden van 15 Feb een week en het zuiden van 22 Feb een week, als ik het goed voor heb. (ben ook Belg ;-))

   • Peter schreef:

    Het is omgekeerd. Eerst Zuid en daarna Noord 😉

   • Diane schreef:

    Maar omdat carnaval nog later valt, gaat bijna heel zuidNl de 3e week pas…..en midden Nl de 1e week. Dus eigenlijk is het over 3 weken verdeeld

   • Gerard schreef:

    Makke,
    Daarnaast is er nog een 3e week, de carnavalsweek, die dit jaar 1e week van Maart ook is. In die week gaan scholen met name beneden de grote rivieren dicht zodat er carnaval gevierd kan worden…
    ……
    Frederic bedankt voor het uitleggen hoe het zit met de noordpool wervel erg verhelderend!

   • Daan873 schreef:

    @Peter, jij zit er ook een beetje naast. Jouw “zuid” is waarschijnlijk midden NL want het echte zuid NL (Branbant, Limburg ed) zitten met hun krokusvakantie gelijk met de Belgen in de eerste week van maart. De traditionele carnavalsweek zogezegd. In de meeste plaatsen is de officiele start van carnaval op zaterdag 1 maart of zondag 2 maart. Bij mij in Brabant zijn de basischolen die week dicht dus ook gesloten.

   • Daan873 schreef:

    Hmm, met meerdere tegelijk zitten reageren zie ik nu. Maakt mijn reactie wat overbodig. Excuus.

   • Peter schreef:

    @ Daan873, ik ben een Belg dus had het nog wel redelijk goed bij het rechte eind 😉

  • jeroen schreef:

   Zuid NL ook….ivm Carnaval

 13. Peet schreef:

  Bedankt voor je heldere uitleg Frederic! Dat verklaart een hoop. Ik begrijp nu waarom er hoogst waarschijnlijk geen hogedruk boven Groenland tot ontwikkeling zal komen. De kaarten waren/zijn met de huidige QBO fase voor deze winter tot op zekere hoogte al geschud (op een paar winterse intermezzo’s na). Leuk dat je hier als geïnteresseerde ‘leek’ je vragen kan stellen en hier vervolgens uitgebreid op ingegaan wordt. Super ga zo door! 😉

 14. Joost Amsterdam schreef:

  Zover ik weet heeft Zuid Nederland eerst krokusvakantie en het noorden in de week erna.

 15. Viking schreef:

  Ik vond vroeger die video van Kate Bush (Cloudbusting) altijd zo intrigerend… Zouden de Russen iets soortgelijks maar dan op grotere schaal uithalen zodat wij er in West-Europa de gevolgen van ondervinden qua stromingspatroon ?? Natuurlijk een geintje maar moest er toch aan denken.. Hopelijk zetten ze ‘m (!) uit als de Olympische Spelen voorbij zijn… hebben we toch nog even winter !

 16. Paul A Club 1989 schreef:

  @ Frederic, Hajo mag trots op je zijn vanuit zijn terugreis (toch?).
  Interessant en voor 95% van de bezoekers een erg leerzaam verhaal. We zien uit naar je avondbericht!

 17. Simone schreef:

  Bedankt voor je leerzame verhaal Frederic!
  Pffttt het begint nu wel echt spannend te worden… het is in elk geval wel een HORROR winter geworden, net name voor ons noordgangers. Nog 2,5 week. Ik ben langzaam de hoop aan het opgeven. Toch hoop ik op een verrassing en kijk dan ook uit naar het avondbericht.

 18. Eric schreef:

  Frederic, ik hoop echt dat je gelijk krijgt..zeker met dat sneeuwrijke aanloop richting krokus…..ik hoop het maar ben redelijk sceptisch………maar het zal best allemaal goed komen…..

  Ben zeker benieuwd hoe de kaarten er vanavond voor staan.

 19. Pascal (Harelbeke) schreef:

  Het weer deze winter kenmerkt zich als een broodje met schuifkaas( voor de Nederlanders hier) of volgens het sprookje van diene ezel met de wortel( voor de Belgen onder ons) 🙂

 20. Evelyne schreef:

  Broodje schuifkaas? Weet niet welke hoek van NL dat is, maar ik ken het niet, haha

 21. Dennis schreef:

  Weet niet of er nog kansen zijn voor de eerste week krokus( 15 feb) voor de sauerlandgangers. Ben ik wel benieuwd naar. Al is het nog een eind weg.

 22. Skiwi schreef:

  Vandaag een schitterende ski dag in Seefeld! Gisteren en vannacht voordurend miezersneeuw, waardoor er vanmorgen een dun laagje van 2-3 cm en op de berg een goeie 5-tal cm lag, nauwelijks het vermelden waard….
  Maar o wat een heerlijk zonnetje en perfecte temperaturen: niet te koud, niet te warm, waardoor de meeste pistes er super bijlagen! 😀 De pistes die de hele dag in de volle zon hebben gelegen zijn ondertussen, zelfs op 1800m hoogte, al terug behoorlijk bruin aan het worden.
  Ach, vandaag nemen ze ons al niet meer af en met wat geluk zien nog wat meer zon de rest van de week…de mindere pistes nemen we er dan graag bij!

 23. Arjan Ehlert schreef:
  Niet alleen in de Zuid-Alpen was het raak afgelopen week maar ook in delen van de Balkan. Dit is in het noorden van Servie Het leger moest eraan te pas komen om mensen (circa 1000) te evacueren.
  Bronnen: onweeronline en
  http://www.boston.com/news/weather/2014/02/01/serbia-evacuated-from-snow-bound-cars-buses/IqTc6VxYlMlQpm9JC0GErN/story.html

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.