valcenis1510

Val Cenis in de Maurienne in Savoie Mont Blanc in de Franse bergen. Zo we beginnen met een lesje aardrijkskunde. Mooi wit nog hier maar het kwik loopt al op en buiten de gletsjers zal de sneeuw grotendeels weer verdwijnen.  grandmassif1510

In het Grand Massief (Samoëns) is de sneeuw al weg maar zeg nu zelf: is het niet een mooi plaatje? Kistje met kleurkrijtjes mee en kampeerkruk en tekenen maar! Of doe het nu vandaag op deze regenachtige dag thuis. Is vast heel therapeutisch!

asitz-2016_10-15-0840_hu

Dit is mijn juweeltje vanochtend. De Asitzbahn in Leogang. Windstil. Het kunstsneeuwmeertje (heerlijk voor ijsbad als het in de winter eens niet vriest) is spiegelglad.

regenkaart

Hierboven de weerkaart van vanochtend. Stuwing tegen de zuidkant. Aan de noordkant dus Föhn. De warmte zit vrij ver naar het westen…

twintig

Super interessant deze temperatuurverdeling. Een smalle strook aan de zuidkant is kouder. Daar zit de zwaardere kou opgesloten tegen het gebergte onder de zuidelijke stroming. Ik heb het sinds 10 oktober over de twintig graden die we zouden gaan halen zondag. Voor België staat ie er nu 24 uur van te voren mooi op.

sunnyvalley1510

Hierboven nog eens de actuele sneeuw in Italië boven 2200m.

losone1510

Dit is Losone op 240m aan de voet van de Alpen. Staulage (stuwingszone). Dit is meer voor aquarel toch?

koudebelletje

Hoe komt er nu woensdag alweer sneeuw met een lage sneeuwgrens? gewoon door een smalle koude slurf die vanaf vandaag van de zuidpunt van Groenland als de roltong van een kikker naar de Alpen schuift. Uiteindelijk blijft er woensdag een koudebelletje aan de noordkant liggen. Dan heb je bij harde wind een sneeuwgrens van 1300m. Nee geen dagje voor op de gletsjer. En maar een paar dagen voor de wereldbeker van Sölden.

zuidwarm

Gaan we weer een paar dagen verder zien we zoals ik gisteren als schreef weer een vette zuidelijke stroming met opnieuw de Lage Landen in de warmste hoek. Het hoog over Moskou houd Duitsland behoorlijk koud. Op de pluim zien we de warmte nog niet…

schermafdruk-2016-10-15-10-22-52

Dit is op basis van de avondrun van gisteren. Daar bleven ook de Lage Landen in de koude oostelijk sector. Kortom: we weten precies waar het synoptisch (helicopterview) heen gaat maar hebben geen idee hoe het lokaal gaat uitpakken. Zo werkt meteofiction. Het heeft wel zin. Je kunt er van alles uitlezen. Maar niet de details voor een dagplanning over twee weken! Wel alle scenario’s waar je als pessimist van kunt gruwen en als optimist van smult.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

8 reacties

Gesloten voor reacties.