Ontdek de prachtigste hutten tijdens de zomermaanden in het Montafon.

Montafon, een droom zowel in de zomer als winter.

zell am see - kaprun
Lees verder >

Voor een geweldige vakantie kom je ook in de zomermaanden naar Zell am See waar het een thuis voor iedereen is.

Obertauern
Lees verder >

Een vakantieparadijs voor jong en oud! En 100 kilometer aan wandelpaden!

Sneeuwrecord Newfoundland, frontpassage Alpen en leuke meteofiction

check ook eens

59 Reacties

 1. Tsfo schreef:

  Goeie morgen altijd leuk om te lezen elke dag even wintersportweerman. Komende vrijdag naar Avoriaz en hoop inderdaad dat die sneeuw komt einde van deze week. Er ligt daar wel voldoende, want Avoriaz ligt op 1800m, maar is altijd welkom verse sneeuw. Hopelijk blijft de sneeuw in de kaarten.

 2. Carl schreef:

  Einde van de maand ook naar Avoriaz. Zie meer en meer modellen richting een weersverslechtering einde maand. Goed voor de condities. En hopelijk nog een paar zonnige dagen er tussen en knallen maar.

  • Tsfo schreef:

   Gaan er al een aantal jaren heen en altijd met veel plezier. Top gebied / gastvrij en restaurants zijn ook goed. Mooie pistes en altijd wel genoeg sneeuw door de hoge ligging. Wat wij ook heerlijk is dat je de auto onder aan dorp parkeert en dat dorp auto vrij is en compleet sneeuw gebied. Je stapt naar buiten en kan meteen knallen/gas geven en ook door de straten weer terug kan skiën.
   Wat verse sneeuw maakt Avoriaz weer winter wonderland

 3. Mark (Breda) schreef:

  Er komt beweging in de kaarten. Hopelijk een paar dagen flinke sneeuw en kou in heel west/midden europa. De modellen geven nu vaker kansen.

  In ieder geval wat hellmannetjes en wat dagen met een sneeuwdek. Goed voor de sfeer, tegen het ongedierte en muggen en om de natuur te resetten.

 4. Koninks schreef:

  [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2020/01/1578825650.jpeg[/img]

 5. sneeuwfanaat(Ron) schreef:

  Gfs 6 is voor de Alpen gewoon weer veel van het zelfde,hoge druk weer op misschien een paar sneeuw momenten volgend weekend! Daarna gewoon weer Kaiserwetter.
  Voor de ll is deze run weer terug bij af,en geen mooie meteofictie!Helaas

  • Jorne schreef:

   De sneeuw van komend weekend staat er wel weer wat mooier op in deze gfs run
   [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2020/01/1578827686.png[/img]

  • Valentijn schreef:

   Heerlijk! Die eeuwige zon hier is verslavend. Zolang het dal hier nog wit is (ook als is het een dun laagje) en de pistes zo goed blijven als nu het geval is, heb ik geen sneeuw nodig. Scheelt weer sneeuwruimen. 😉

   P.s. een tijdelijke opfrisser komende weekend is natuurlijk óók leuk.

 6. Robin schreef:

  Zucht (van verlangen naar sneeuw en ijs) de winterkansen voor de LL laten helaas nog flink op zich wachten. En de modellen bieden dan af en toe wel wat leuke meteofictie, maar nu nog irl.
  Hadden we in onze achtertuin maar ‘zoveel’ sneeuw als in het filmpje op de camping in Brixen te zien was. Voor daar heel weinig, voor hier een heel pakket….

  • sneeuwfanaat(Ron) schreef:

   Klopt Robin,je hoopt net als ik op mooie winters in de ll maar als het dan helemaal niet wil lukken Word dat wel gewoon erg vervelend inmiddels,de trendjes die er waren zijn toch weer weg in de gfs6h.

   • Paul A Club 1989 schreef:

    Pluimen zijn idd niet best. Maar kan vanavond uiteraard weer anders zijn. Gezien de trend deze winter….ijdele hoop. Positief blijven!

 7. Joke,riederalp schreef:

  [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2020/01/1578838144.jpeg[/img]
  Niet normaal zo mooi!

 8. Remko schreef:

  Taal Vulkaan op Philippijnen staat op uitbarsten. Al veel as in de lucht.
  Bron, Jean Stassen die daar woont. Dank daarvoor.

 9. Martijn sonnenberg schreef:

  icon houdt voor komend weekend koers wat betreft de koude en sneeuwval voor de hele alpen noordkant met lage sneeuwgrens. Stefan moet nog maar een weekje blijven denk ik!

  • Jorne schreef:

   Gfs weer wat positiever over sneeuwval van de 18e maar op langere termijn weer meer west-oost patroon…

   GEM lijkt net als vanochtend wel weer op de goede weg door het EC te volgen maar deze is pas halverwege…

   Eindelijk weer wat spannibg op de kaarten 🙂

 10. Dennis schreef:

  Nou. Ik ben benieuwd wat het gaat worden komende week. Kan er geen touw aan vastknopen. Lees verschillende weersites. De een voorspelt kou. Sneeuw. Dan weer hoge druk. Niks/nada sneeuw. Modelen flippen op en neer. Nog paar dagen wachten denk voordat er duidelijkheid komt.

 11. sneeuwfanaat(Ron) schreef:

  Gfs12 oper is ja sorry mensen wederom gewoon belachelijk slecht voor de ll!!het zonale patroon blijft bijna continue gehandhaafd

  • Jorne schreef:

   Zelfs jouw positiviteit kan daar nu geen verschil in maken… misschien wat nachtvorsten door uitstraling maar meer dan dat wil het gfs niet doen…

   • sneeuwfanaat(Ron) schreef:

    Bizar he Jorne ,zo gaan we echt een (Winter) krijgen die totaal niets voorsteld!! Ik vind het wel echt extreem worden inmiddels,wat een slechte kaarten zeg……

 12. Dennis schreef:

  En voor de lage landen verwacht ik helemaal niets. Dan moet er echt wat gebeuren. Maar wat betekent dit voor de Alpen. Wanneer komt er sneeuw. Gaat de temp daar eindelijk eens naar normale waarden na nog een volle midweek veel te warm. Kan wel lekker wezen maar wintersport is voor mij koud en sneeuw. Winter laat maar zeggen. Sneeuw voor Nederland geloof ik voorlopig niet in..

 13. Jorne schreef:

  Ik denk te zien waar de crux zit, het lijkt te gaan om de onzekerheid van het lage druk gebied boven de Middellandse Zee. Zie hieronder de kaart van het gfs.
  [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2020/01/1578849641.png[/img]
  Kiest dat laag ervoor om aansluiting te krijgen met de oostelijke stroming en richting Turkije te trekken (gfs) dan is het vrij baan voor de hoge druk vanaf de Azoren om Europa te blijven voeden = geen winter en opnieuw zonaal patroon.

  Kiest het laag ervoor om richting de straat van Gibraltar te gaan dan kan het die aanvoer van hoge druk vanaf de Azoren verstoren en mogelijk blokkeren of pal richting het noorden sturen (ec + gem vanochtend) = kans op blokkades en winter

  Gem lijkt opnieuw op het goeie spoor maar is nog niet helemaal binnen, gfs op de antiwinter. Ec gaat ons vanavond weer nieuwe inzichten brengen?

  • Jorne schreef:

   Update

   GEM lijkt het goeie spoor door te zetten (zie depressie bij gibraltar) hoe loopt dit af! Ik ben nu uiteten dus maken jullie het af?
   [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2020/01/1578850129.png[/img]

   • Martijn sonnenberg schreef:

    Gem oplossing niet ideaal, want het hoog maakt geen goede verbinding met het groenland hoog. hierdoor weliswaar oceaanblokkade, maar oogt niet heel stabiel

    [IMG]http://images.meteociel.fr/im/7785/gem-0-234_kti3.png[/IMG]

    • Jorne schreef:

     Ben niet ontevreden met deze uitkomst hoor, dit is zeker een dump voor de noordkant met potentie voor de volgende glijbaan. Ben met je eens dat de blokkade waar ook ik op hoop niet zo sterk oogt

     • Martijn sonnenberg schreef:

      Vind hem zeker niet slech hoor @jorne, maar idealiter wil je de as noord-zuid hebben. Nu zal het snel instorten. Grote verschillen in komende week. Wat komt na het duimpje van komend weekend??

  • Martijn sonnenberg schreef:

   EC laat het hoog mislukken door een klein laagje net uit de kust van canada blijft spannend

 14. Ab schreef:

  Zie UKMO 12z run @Jorne 😉 Zier er stuk beter uit met de oceaan ruggetje dat zich wil uitbreiden naar het noorden toe en een zakkende laag naar de Alpen toe op 144u vooruit. Dat zie je bij GFS amper terug met daar tijdelijk een euro hoog met stralingsvorst. Genoeg onzekerheid op de middellange termijn

  • Kristof schreef:

   Wat een spanning wat een winter elke dag op het puntje van me stoel bij het lezen van de berichten hierzo.

  • Jorne schreef:

   Ab je haalt me werkelijk de woorden uit mn mond, sterker nog, ik had de ukmo 144h zelfs al gedownload!
   Een opvallende depressie zit daar op de kroon van die hoge druk die inderdaad al eerder een blokkade zou kunnen veroorzaken. Jammer dat de kaarten niet verder gaan 😉 het bewijst in ieder geval dat het allemaal nog bijzonder onzeker is.
   [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2020/01/1578857570.png[/img]
   Ik ben trouwens ook eens wat dieper in de mjo theorieën gedoken, superinteressant! De link is wel bewezen met de verschillende fases en de europese weerpatronen, vooral het onderzoek van Cassou klonk goed. Echter hindert mij de mate waarin die link ook echt tot uiting komt om er echt waarde aan te hechten qua winterweer. Een fase 6 van de mjo zou bijvoorbeeld de 2 weken daarna de kans op een blokkade of Scandihoog vergroten met 10%. Dit overtuigt mij helaas nog niet voor de LL vanwege de antiwinter waar we in zitten. Misschien heb jij nog andere onderzoeken of stukken die mogelijk interessant zijn voor me om te lezen?

   Want buiten dat blijf ik het scherp volgen en hou ik de periode na +- 18 januari voor 2 weken goed in de gaten ivm de eventuele gevolgen van fase 6/7. Ik heb namelijk ook eens terug gekeken naar andere jaren en daar bleek de relatie soms aardig te kloppen. We gaan het zien, bedankt voor het attenderen sowieso!

   Ps. Als mensen meer over dit soort materie willen lezen, laat even weten in de reacties dan kan ik er mogelijk nog wat meer tijd in steken

   • Mark (Breda) schreef:

    Bedoel je niet de periode na 18 januari Jorne?

   • sneeuwfanaat(Ron) schreef:

    Mooie materie Jorne,gaat mijn pet helaas te boven:)Ook ec 12 is gewoon wederom totaal niet goed het zonale grotendeels westelijke patroon blijft behouden in europa

    • Martijn sonnenberg schreef:

     Schrijf hem nog niet af Ron… hier was een detail wat roet in de blokkade gooit. Maar details op die termijn zijn niet relevant

     • sneeuwfanaat(Ron) schreef:

      We zijn al zo vaak teleurgesteld door de modellen dat ik het ff niet geloof meer allemaal!Maar dank voor jouw visie Martijn

    • Kristof schreef:

     Zolang de koude van de vs op de oceaan stroomt is er geen kans op enig winterweer .Iedere rug die getracht zich op te werpen valt om waardoor het azorenhoog op dezelfde plaats valt me de welkbekende zw walm

    • Jorne schreef:

     Zo slecht vind ik m niet hoor, eerst het front wat west oost beweegt van de 17e tot en met de 20e (zie laatste restjes dan nog in oosten Oostenrijk) met daarna gelijk het volgende front met dito lage sneeuwgrens. Uiteindelijk goed voor ruim een halve meter sneeuw bij een lage sneeuwgrens en potentie voor meer glijbaandepressies
     [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2020/01/1578860505.png[/img]

 15. Koninks schreef:

  [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2020/01/1578863015.jpeg[/img]

 16. Aart schreef:

  [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2020/01/1578866627.jpeg[/img]

  Maandagavond en dinsdagmiddag en -avond stormachtig langs de kust. Krijgt onze ‘Schepper’ dan gelijk met zijn stelling 365 dagen herfst in LL? Of zorgt dit voor schoon schip en toch nog een laaglandwintertje?

 17. Jorne schreef:

  Ec en GEM lijken er ook de brui aan te geven…

  Om moedeloos van te worden

  • joke,riederalp schreef:

   Hier in Riederalp voorspellen ze nog wel wat sneeuw a.s.weekend……

  • Martijn sonnenberg schreef:

   lijkt erop inderdaad. Hoewel de oplossingen op +240 totaal niet op elkaar lijken zijn de mooie kaarten vanochtend weg. Geef dan als wintersportliefhebber de voorkeur aan GEM (regelmatig dumpen) of evt EC (als dat hoog nou boven NL blijft liggen…)

  • Skiwi schreef:

   Om nog maar eens in herhaling te vallen: “Winter” 2006-2007 Reloaded 🙁

   Dat wordt de ijzers van de skilatten wat scherper laten slijpen voor die keiharde/ijzige pistes…

   Enige pluspunt is dat het na het komende weekend hier in de LL eindelijk wat droger zou moeten worden, die regen ben ik echt kostbeu

   • yellow snow schreef:

    Loop toch niet zo te klagen man. Je hebt er alleen jezelf mee.

   • nils schreef:

    Er zijn nog veel meer winters zo verlopen… Toch zijn er ook genoeg winters geweest waarin het zo verliep en in februari alsnog een koudegolf (je) kwam.
    Maar zoals Stefan altijd zegt 365 dagen herfst. De beste omschrijving van ons gematigde zeeklimaat.

 18. Remko schreef:

  In 1947 op 16 januari werd in Maastricht een temperatuur gemeten van 17 graden. Ook toen sprak men al over opwarming. Gewoon een feitje.

 19. Martijn sonnenberg schreef:

  zoek de verschillen tussen GEM, ICON, GFS en EC op + 168 (de ‘verste mogelijkheid voor een vergelijking met 4 op meteociel):
  [IMG]http://images.meteociel.fr/im/879/gem-0-168_nap0.png[/IMG]

  [IMG]http://images.meteociel.fr/im/360/gfs-0-168_gdg2.png[/IMG]

  [IMG]http://images.meteociel.fr/im/8668/ECM1-168_qgz7.GIF[/IMG]

  [IMG]http://images.meteociel.fr/im/7884/icon-0-168_poa4.png[/IMG]

  Veel variatie al, wat verderop in de runs gextrapoleerd word. Nog niets beslist! (maar ik vraag Stefan zijn schep vast om een kerkhofje dode mussen aan te leggen)

  • Martijn sonnenberg schreef:

   Vervolg hangt mijns inziens vooral af waar dat Laag, wat alle modellen berekenen rond de Azoren precies terecht komt. Komt er nog een noordelijker gelegen hoge druk uitloper (GEM, Icon), dan zal het systeem min of meer stationair gaan liggen en blijft er mogelijkheid tot noordwest of noord-zuid glijbanen. Blijft de kern van het laag noordelijker dan de hoge druk (EC, GFS), dan zal het vervolg meer van hetzelfde worden met hoge druk over centraal europa. EC heeft dan nog de optie van doorgroei naar een scandihoog,wat in de huidige run niet goed lukt.
   ‘De grote 2’ schatten het dus somber in 🙁

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.