Hierboven Yoran in Obertauern die vanochtend schepte in 1 meter verse sneeuw. Dat was opgewaaid want er was “pas” 40cm gevallen. Dit bericht wordt een beetje een potpourri, maar wel leuk op de ongevallen na. Voor de sneeuw in Groningen hebben we dit aparte bericht. Hier surfen we nu naar de Alpen en Sauerland. Kom je mee? 

Finn live uit Obertauern
httpv://www.youtube.com/watch?v=dv2XlUOmWVM

Yo man! Morgen nog lekker knallen voor je weer in de auto stapt? En dan snel weer kiekjes uit de cockpit graag! 

En twee boeiende nieuwsitems uit de Wintersport-Arena Sauerland 
httpv://www.youtube.com/watch?v=aP54I0xXzTg

Interessant dat kunstsneeuwverhaal. En tuurlijk sta je op zo’n dag met een smile 15 minuten in de rij. Een kwartiertje. Wat is dat! In de jaren zeventig stond je drie kwartier in de rij bij een lullige sleeplift. Met dank aan Kirsten_dl die ons ook tipt dat er vandaag in de Ardennen geskied is.

Eric en Stefan in Brixen
httpv://youtu.be/qdY8I6n5EN0

Lekker filmpje weer! 😉 Eric rijdt vanavond weer naar huis. In de krokus is hij terug en zal ik hem uitrusten met materiaal zoals waar Finn in Obertauern mee rondloopt.

altersaentis2601av

We doen ff wat plaatjes voor we naar de weerkaarten kijken en dan naar twee ongevallen die iets vreemds gemeen hebben. Hierboven is de Säntis. Helemaal schoon geblazen. Terwijl het ook hier 30cm heeft gesneeuwd! 

axalp2601av

Bizarre plaat uit Zwitserland: de Axalp. Dat het beneden groen is komt ook omdat in Zwitserland en in de Franse Alpen vanmiddag heel duidelijk Föhn heeft gestaan. Het is tot op hoogtes boven 1000m gaan dooien.  

chapelle2601av

Dat zie je ook hier in La Chapelle d’Abondance in de Portes du Soleil. Als de bomen de sneeuw afwerpen dooit het.

dietauplitz2601av

Niks nada dooi in Die Tauplitz. In een later stadium richting volgend weekeinde kan in Oostenrijk wel even Föhn opspelen.

 fieberbrunn2601

Leuk die apps. Alles is nep hier behalve het huis en de sneeuw. En de temperatuur kan ook aardig kloppen. Leuk skigebied ook Fieberbrunn.

hinterglemm2601

Kouddd nu al in Hinterglemm en dus kanonnen aan.

mayrhofen2601av

Kijk het bewijs: zelfs Mayrhofen op 633m dik wit.

mega_menuires_clocher2601

In Les Menuires is het vanavond strak volgens plan begonnen te sneeuwen. De sneeuwgrens daalt nu tot morgenochtend naar 500m! Als hier morgen om 10 uur 20cm ligt heb ik mijn BV5. Komt goed. Ik denk nog wat meer namelijk.  

meribel2601av

Kijk maar hier op de cam van Méribel hoeveel er al gevallen was in dump nr1 afgelopen nacht. De dooi door Föhn is goed te zien hier.

schoenau_urnasch2601av

Deze uit Urnäsch in Zwitserland is bizar. Eerst denk je: een kuif van sneeuw… dan kijk je goed en zie je dat het een scherpe rand van een dunne altostratus wolkenbank moet zijn.

stgallenkirch2601av 

Monatfon yummie! 

zellamsee2601av 

Zell am See Kaprun yummie! 

zellamziller2601av

Ook in de Zillertal Arena heeft het heerlijk gesneeuwd. Zell am Ziller tot beneden op 545m dik wit.

ens2601_12

Luid protest tegen de nieuwe hoofdrun van het Amerikaanse model. Het ensemble is ook niet jofel voor de laaglandwinter, maar voor de Alpen en het Sauerland zeker goed te pruimen. Jammer dat er geen avontuurlijk elfstedenlijntje bij zit.

pluim2601_12

Het Europese weermodel is consequent winterser. Hier de pluim voor Midden-Nederland. Hier zie ik met een beetje fantasie nog mijn 3 februari tipping point. En hebben we nog een lijntje -14°C. Dat houdt allemaal geen gedegen analyse stand. Maar hopen mag altijd en elk graadje dat wqe eraf duimen komt ook ten goede aan Sauerland en de Alpen. 

donderdagijsdag 

De IJsdag voor De Bilt komende donderdag kan volgens beide modellen nog steeds lukken. Het is heel grappig om te zien hoe de kou die in Oost-Europa en Duitsland aardig blijft hangen gewoon even kantelt om ons land weer even winters te maken medio van de week. In de nieuwe berekening is wel de sneeuw er na een laatste buienfrontje morgenavond helemaal uit voor Noord-Nederland.

mzdepressie2601

Nog even belangrijk: voor de Alpen. We weten dat er donderdag Föhn opsteekt. Een normale redelijk koude Föhn die ook maar een paar dagen duurt. Wat is het grote verschil tussen de antiwinterse Amerikaanse hoofdrun en de volledig OK Europese hoofdrun? Het is de depressie boven Italië die je hierboven ziet. In mijn bericht Is het een Noord-Afrikaanse megadepressie die onze winter te hulp schiet? benoemde ik die depressie al. Vanavond kan ik dat verhaal omdopen naar: Is het een Noord-Afrikaanse megadepressie die de Alpenwinter te hulp schiet? Voor aanhoudende vorst in de Lage Landen is het in deze berekening het namelijk niet genoeg. Maar het brengt in de Alpen de wind nu mooi naar de oosthoek, breekt de Föhn af en drukt de vorstgrens terug ruim onder 1000m. En je ziet op de kaart: ook leuke sneeuw “om de oost”.

gallus

Nu dan de twee ongevallen. In Kleinwalsertal ging het woensdag mis voor een 35-jarige Nederlandse snowboarder. Hij joeg met hoge snelheid zijn snowboard over de rand van de piste om een stukje offpiste mee te pakken. Hij bleef net als Schumacher ergens achter hangen en klapte op zijn nek en hoofd. Hij moest gereanimeerd worden en werd met de Gallus 1 – dezelfde heli als Friso – naar het ziekenhuis van Kempten gevlogen. Het is niet bekend hoe het met de man is. En dan was er vandaag in het Pitztal een lawine die weer exact leek op die van Friso: twee personen – één wordt 300m meegesleurd en één skiet uit de lawine. Verschil: de meegesleurde skiër had wél een ABS Airbag die hem mogelijk hielp boven te blijven. Overeenkomst: de persoon die eruit skiede begon boven met zijn pieper te zoeken en zag pas later dat zijn maat 300m verderop uit de lawinekegel stak. Een belangrijk deel van de psychologische verklaring waarom Florian Moosbrugger niet zeer snel naar de plek skiede waar Friso zat: je wilt gewoon niet geloven dat je maat zo ver is meegesleurd en je gaat dus boven zoeken in de hoop dat het allemaal wel meevalt. 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

14 reacties

Gesloten voor reacties.