livigno

Hier in Rauris nog niks nada. Moet ik nu gaan schelden? Nee hoor. Mijn hart lacht denkend aan alle mensen in Livigno en ook in de Franse Alpen en Zwitserland waar het al helemaal goed is. Ik voel die vreugde van duizenden mensen ook een beetje door mijn aderen vloeien. Hierboven Livogno. Steeds weer Livigno. Het heeft even geduurd maar dit skigebied dat nooit sneeuwgebrek heeft, is weer terug bij de beelden van vorig jaar.

lesmenuires2

Maar het is geen zuidkantdump. Het is een sneeuwdandwich die in de Franse Alpen ook al goed op gang is gekomen. Nog geen meter poeder of zo die gemakkelijk kan vallen in de Franse Alpen behalve dit seizoen. Maar wel een briljante overgang naar gewoon een superwinters plaatje.

lesmenuires

Nog eentje.

rocherdenaye

Een punt boven Montreux in West-Zwitserland.

plainmorte

Plaine Morte in Crans Montana.

wengen

Wengen maakt zich op voor de Lauberhorn.

halsiberg

Schneeloch Meiringen-Hasliberg

valmuestair

Val Müstair in Graubünden

maloja

Maloja in het Oberengadin

malghera

Malghera

passofoscagno

Passo Foscagno

En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Waar zit de sneeuw al tot laag in Oostenrijk?

kleinwalsertal

In elk geval in Kleinwalsertal. In Zell am See Kaprun nog niks. En ook in Noord-Tirol moet het eigenlijk nog beginnen. Eerlijk gezegd verwacht ik daar geen echte dump meer. Eerder een centimeter of 10-20. En ook bij Auke zal Oostenrijk niet aan het langste einde trekken. Die komt op 20 en 22 januari aan zet met sneeuw vanuit de Franse Alpen uitwaaierend. Met meer sneeuw aan de zuidkant dan aan de noordkant.

winter

Wat mij betreft krijgt Nederland toch een mooi wintertje deze week. Er zijn tussen nu en begin februari 3 sneeuwmomenten op de kaarten. Ook zondag en maandag al. Vervolgens denk ik dat er zeker al een eerste wedstrijdje op natuurijs zal komen. Wordt daar al over geschreven? Vanmiddag nog een update met meer details!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

204 reacties

Gesloten voor reacties.