102km/u is het hoogste wat ik heb gezien qua windstoot op de Zugspitze in de reeks webcamkiekjes. Hierboven zie je met 40km/u de sneeuw al horizontaal voorbij stuiven. Immens lawinegevaar gaat optreden. Door het windtransport van de sneeuw langs de kammen. Nog een hele poos. Het officiële weerstation van de Zugspitze bracht het op 91 km/u daar als maximale stoot. Kinderspel in vergelijking met Zwitserland ….

De Hoher Kasten is in het Appenzellerland aan het Rijndal. Daar moet de wind dus doorheen geknald zijn. Waar je pas echt de schrik van om het hart slaat is de gedeelde eerste plaats van Martigny in het Rhonedal op 460m hoogte. Heremetijd! 159km/u is ruim meerdan orkaankracht en dat is dus gewoon daar waar je van Montreux naar Verbier door het Rhonedal tuft. Ik zoek zo nog even naar berichten over eventuele schade.

Nog even uitgezoomd de Zugspitze. De andere camera’s zijn dicht gesneeuwd. Maar de sneeuwgrens is dus echt fors opgelopen vandaag overal. Makkelijk 5 graden plus op 1500m.Snel door met de analyse van ensemble en kaarten van de GFS06. Gisteren nog achter een betaalmuur. Vandaag even gratis tot ik een Petje af systeem heb ingericht.

Nou smullen dus weer en meteen een boude voorspelling: in de tweede helft van februari wordt het dik schaatsen in Holland. Laten we dat vasthouden. Hodl, zou ik bijna zeggen verwijzend naar de term die bitcoiners gebruiken voor het kopen en nooit meer verkopen van je coin. Was ooit een tikfout op een forum. Had “hold” moeten staan. Hodelen jullie in elk geval mee met de boude voorspelling?

Doneer

Persoonlijke informatie

Betalingsinformatie

Doneren mag hoeft nooit. Vandaag weer wat binnengekomen. Dan kan ik ook rechtvaardigen een uur of 4-6 per dag met de berichten bezig te zijn. Maar ik was al begonnen weer vol gas te geven nog voor ik er erg in had dat jullie allemaal zo gul waren. Het is gewoon weer die kriebel van de mooie winters die gaan komen nu de zon ff en pauze aan het nemen is.

Inloggen om te reageren, doe je via deze link. Reacties tijdelijk achter moderatie. Twee keer per dag worden de reacties live gezet.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

7 reacties

Hajo · 29 januari 2021 op 20:27

Ik heb werkelijk nul berichten over schade in Zwitserland kunnen vinden. Echt gek. Wel hoogwater in Duitsland etc.

Nou nog even mbt de avondruns…. die zijn even iets minder…. dus laten we het even los…. en kijken we morgenochtend weer. Fijne avond allemaal en sweet dreams daarna….

Carl · 29 januari 2021 op 20:55

België hoogwater op veel rivieren door het smeltwater.
Alarmpeil zal morgen op veel plaatsen worden bereikt. En er komt nog een bak aan voor het zuiden komend etmaal. Benieuwd naar de sneeuw morgen.

Hajo · 29 januari 2021 op 21:36

De nieuwe ensembles!

OK. Run Amerikaans model kan prullenbak in!! Belachelijke zachte uitbijter. Begin van de vorstperiode goed.

Europees model licht zorgelijk want beetje te veel koudkwakkelend. Model moet ff met iets beters komen morgenochtend! Komt goed…

Spyfromthesky · 29 januari 2021 op 22:57

Zo te zien aan zijn eigen reacties lijkt Hajo zijn boude voorspelling al meteen weg te gooien.
Ik zou al blij zijn, niet dat we er veel aan zullen hebben, dat we 3 dagen vorst krijgen en overdag natuurlijk temperaturen die nauwelijks boven nul komen.

En ja, je kunt niet een uiterste puntje Noordoost in Groningen als ze daar op een ondergelopen weiland even tot schaatsen voor een dag komen niet zien als een vervulling van een boude voorspelling. Overigen hoef je weinig te doen in menig weiland in Nederland om onder te laten lopen. De regenpoorten staan al weken weer op erg open.

En eigenlijk was het vandaag in het zuiden gewoon erg en erg zacht.

Spyfromthesky

Stefan Kaptein · 29 januari 2021 op 23:23

Hajo, ik las iets over het opvreten van je hoed. Ik wil je niet ongerust maken, maar begin maar vast met knagen zou ik zeggen. Iets met warme lijntjes die toch iedere keer de “winter” vreugde doen wegsmelten als sneeuw voor de zon. Ook dit seizoen zijn de dooie mussen nog volop in de aanbieding.

sneeuwfanaat(Ron) · 30 januari 2021 op 08:44

ja Hajo ik zou je ook maar voorbereiden op het eten van je goed,benieuwd hoe het zal smaken!Gaarne wel een filmpje erbij.
Ochtend runs wederom niet best en zo gaan we langzaam weer naar einde winter die er weer niet komt

Gesloten voor reacties.