Vorige vrijdag plaatste ik een film over hoe de Col du Galibier momenteel met de grote middelen sneeuwvrij wordt gemaakt. Ook op andere Cols in buurt zijn ze met de grote schoonmaak bezig. Volgens de oorspronkelijke planning zou vandaag de Col de l’Iséran, die het skidorp Val d’Isère met de Mauriennevallei verbindt,  vandaag open moeten gaan. Maar dat is alvast even uitgesteld tot volgende week. Waarom het niet vlot, mag uit bovenstaande foto duidelijk zijn. Wat een muren van sneeuw zeg. Gemiddeld zo’n 7 tot 8 meter. Als kind droomde ik ervan dat er bij me thuis ooit eens zo veel sneeuw zou vallen dat ik via een netwerk van tunnels in de sneeuw naar school zou moeten gaan. Eerlijk gezegd wil ik dat nog steeds ooit eens meemaken. En velen hier op de site met mij denk ik.[dc_slider slider=”18038″ captions=”true”]Waar ze zo’n bak sneeuw momenteel goed kunnen gebruiken, is in de Amerikaanse staat Colorado. Al is dat een te cynische visie. Momenteel woeden daar net zoals vorig jaar grote bosbranden waarbij al zo’n 70km² bos in de as is gelegd. De balans oogt uiteraard weer niet fraai: 38 000 geëvacueerden, meer dan 300 vernielde huizen en 2 dodelijke slachtoffers.[dc_slider slider=”18045″ captions=”true”]Zo’n vaart als in de VS loopt het bij ons absoluut niet, al nemen de kansen toe dat de Lage Landen begin volgende week een likje krijgen van de Afrikaanse warmte waarover we hier al verschillende dagen berichtten. Vooral in het zuiden van Nederland en in België kunnen de temperaturen vanaf maandag fors beginnen stijgen tot boven de 25°C. Het noorden van Nederland blijft duidelijk achter en moet met een kleine 20°C tevreden zijn. Na dinsdag is het volgens de Europese weercomputer voorbij en komen we in de koele wisselvalligheid terecht. Want terwijl Meteoconsult gisteren nog berichtte over de straalstroom die stilaan meer naar het noorden trekt, waardoor wij aan de warme kant ervan terecht zouden komen, de laatste runs van ECMWF laten die straalstroom nog steeds sterk kronkelen, met de Lage Landen in een zuidelijke uitstulping vanaf medio volgende week.  

 

Het Amerikaanse GFS-model maakt er nog steeds een hete 4-daagse van, met volgende donderdag als orgelpunt. Temperaturen rond of boven de 30°C in de Lage Landen, gevolgd door een flinke bak regen. Welk weermodel gelijk krijgt, hangt af van hoe snel die koudebel boven Spanje naar het oosten gaat wegtrekken. Mijn gevoel zegt dat de Europeanen het nog maar eens gaan halen van de Amerikanen dit jaar. Al laat ik me graag verrassen. Zou ik mijn teenslippers al maar uit de kast gaan halen? Toch nog maar even afwachten.


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

86 reacties

Gesloten voor reacties.