Schermafdruk 2016-02-09 20.30.02

Kom er maar in links en rechts uit het land. Wie ziet er ook sneeuwvlokken? We hadden het vroeg op de radar dat het zou kunnen vanavond. En aan bovenstaand plaatje is te zien dat het ook is gekomen. Zie de foto van Patrick hieronder in de reacties. Hij schrijft: “Het heeft in Twente zeker een uur flink gesneeuwd, van die hele grote natte plakken sneeuw.” Wauw! Dan zat het Europese model er goed op zeg!

europeesmodelhoera

Echt een groot compliment voor het Europese model: als enige heeft het dagenlang aangegeven dat er sneeuw zou komen vanmiddag en vanavond. HIRLAM en GFS zijn er nauwelijks in meegegaan maar ons leek het scenario van het Europees model realistisch en dus meldden we het op 7 februari. En ook met de storm maandag waren we er vroeg bij trouwens. Wat ik een beetje gemnist heb is dat het vooral vandaag in de Alpen zou stormen… kijk eens naar Arosa vandaag….

Impressionen von heute 9.02.2016 im Skigebiet Arosa

Geplaatst door Marc Gisler op dinsdag 9 februari 2016

Wat is hier gebeurd? Duidelijk een resonantie op een eigenfrequentie van de gespannen kabel. Alleen je ziet enkele de ene kant van de lift zwieren. Is er eerst een eerste stoeltje afgevallen voor de resonantie pas goed op gang kwam?

stormalpen

Ik had het niet zien aankomen. Afgeleid door de storm in de Lage Landen waarschijnlijk, die natuurlijk extra belangrijk was in verband met de carnavalsoptochten. Fréderic focuste vanochtend ook meer op de Lage Landen. Dus is het echt een beetje een misser als we jullie niet gewaarschuwd hebben voor de storm in de skigebieden.

sneeuwoensdag

Intussen is de ergste wind voorbij. En is het gaan sneeuwen! Beginnend met een hoge sneeuwgrens maar dat zakt vannacht naar de laagste dalen…

Snow Val Thorens 9/02/2016On ne sait pas quel temps il fait chez vous, mais ici à Val Thorens il tombe des flocons gros comme des pattes de chat ! (y)⛄––We don’t know what’s the weather for you, but here in Val Thorens there are large snowflakes! (y) ⛄

Geplaatst door Val Thorens op dinsdag 9 februari 2016

Deze video uit Val Thorens was zowat het eerste beeld van de dump die de hele nacht en morgen langs de Alpen trekt. En ook uit Les Menuires werden dikke vlokken gemeld!

[SNOW]Ce soir la neige continue de tomber ! ;)Tonight the snow is falling! ;)http://lesmenuires.com/

Geplaatst door Les Menuires op dinsdag 9 februari 2016

Dat ziet er mooi uit! Hoeveel gaat er vallen vannacht?

watergaatvallen

Hier zie je het! Dit gaat er echt in de aanstaande 36 uur vallen. Een meter tegen de hoofdkam bij de Mont Blanc is mogelijk. Leuk om even in de details van de weerkaarten te kruipen!

sauerland0902

Even een teleurstellend ingekomen bericht: vanochtend sneeuwde het zo mooi in Sauerland! Vanavond zien we echter dit! Alles is weg geregend. Maar de sneeuw komt terug!

sneeuwafrika

De fase die het best illustreert in wat voor een vreemde weerfase we terecht zijn gekomen nu is de fase vanaf zondag als de arctische koudeuitbraak recht over Spanje naar Noord-Afrika steekt. Dat staat nu ook al run na run in de modellen. De afstand naar de Tunesische stranden is echt niet groot als straks het Rif-gebergte en de Midden-Atlas vanaf een paar honderd meter hoogte wit zijn. De Pyreneeën gaan in die fase meer dan een meter sneeuw afvangen. En in de Alpen en Zuid-Duitsland wintert het flink. Door de lage druk over Italië doet de zuidkant van de Alpen mooi mee. Details van dag tot dag zijn bijna niet te geven en daar ben ik vanavond zeker niet meer fris genoeg voor! Morgenochtend komt Leo met zijn spannende analyse!

Categorieën: Avondupdate

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

59 reacties

Gesloten voor reacties.