Vanmiddag. Areit. Zell am See. De sneeuwgrens stijgt. Regen bereikt het bergstation waar ik net twee dagen in droge sneeuw heb geskied. Beneden wordt het dal groen. En zeer zompig. Even een sfeerbeeld van deze gekke fase in de skigebieden. Nu snel op naar mooi, nee schitterend weer!

Boven 1500m heeft het dik gedumpt. Zoals op deze foto van de Rudolfshütte in de Hohe Tauern. Sneeuw met storm en dus overal ook verblazen. Je ziet het op de foto. Extra hoog lawinegevaar als de sneeuw met zulke wind valt. Op dit moment ook nog geen grote lawine-ongelukken. Vrees dat die wel komen met het mooie weer dat nu op stapel staat.

Kijk naar deze kaart van de relatieve sneeuwbedekking ten opzichte van gemiddeld voor de tijd van het jaar in Zwitserland. Aan de Oostenrijkse kant kun je die 170% doortrekken naar hier en daar zeker wel 200%. Aan de Franse kant zitten we tamelijk normaal vanaf een hoogte van zeg 1600m.

Kijk hier even in het blog van mijn bedrijf vip-paragliding.com naar de mooie serie dagen die nu gaat komen. Wel nog flink zacht. Zie hierboven voor 1100m hier in de buurt van Zell am See Kaprun. Na de kerst gaat het langzaam maar gestaag afkoelen. Eigenlijk zouden de Alpen vanaf nieuwjaarsdag weer goed terug in de winter moeten zijn.

In Nederland idem ook een geleidelijke afkoeling. Met helemaal aan het einde weer eens een fantasierijk Petertje. Een lijntje gaat voor schaatsen. Ook hier vanaf nieuwjaar weer terug bij het gemiddelde januariklimaat. Sneeuwkansjes alom. Met name voor een nu al dagenlang geplaagde plek als Winterberg is dit smullen natuurlijk. Neerslag houdt ook aan in het noorden terwijl de Alpen nu in de zon schuiven.

Een foto van mijn telefoon kijkend richting Oberpinzgau eind van de middag. Het leed is geleden!

Afsluitend nog een stemmig plaatje van de Rudolfshütte (2300m) vanavond. O ja het heeft een klein beetje gewaaid hier de afgelopen 24 uur…

Ongelofelijk!! En niet eens Föhn. Strak uit het westen. Nu ja aan de kust in Hamburg bijvoorbeeld is stormvloed geweest en er zijn ook legio overstromingen overal. Was ff een rondje extreem weer. Nu ff fraai

Categorieën: Europa

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.