Ik begin dit weerbericht met een ensemblegrafiek die laat zien dat we de LL-winter nog niet hoeven op te geven. Hierboven de spectaculaire controlerun van de GFS00u. Zie ook hierrr wat dat op 2m hoogte betekent voor de schaatskansen. Welnu het is maar een controlerun gesteund door een paar lijntjes, maar hier kun je echt voor duimen. Het kan zo maar gebeuren. Het gaat om een echt Siberisch kurkdroog scenario waarbij een enorme koudebel boven noordelijk Oost-Europa heel Europa verovert. In de groene hoofdrun mislukt dat vanaf 11 januari en drukt de aanhoudende WC de kou terug naar het oosten. De Russen gaan sowieso opnieuw de vrieskist in. Wij ook?

Snel terug naar het hier en nu vanuit mijn schrijfstek in de Zillertal Arena. Hier gaan we zo met alle gasten van het Edelweisshaus een slalom skiën. Het klaarde gisteren na de lichte sneeuwval geleidelijk op zodat gisteravond Jupiter en 3 manen en de Orion nevel in de lokale sterrenwacht prachtig te bewonderen waren. Nu donderdagochtend hebben we ook nog mooi weer. Geleidelijk echter gaat het waaien uit het noordwesten en ontstaat de “oostelijke nordstau” waarover we hier nu al een paar dagen berichten.[dc_slider slider=”8807″ captions=true]Hierboven zie je hoe Oostenrijk twee dagen in de neerslag komt terwijl de Franse Alpen en ook Zwitserland en de zuidkant mooi zonnig blijven. Met name tussen vrijdagavond en zaterdagochtend praten we over intense neerslag waaruit wel eens een halve meter poeder kan neerdalen. Dan moet je wel hoog genoeg zitten. Morgen ligt de sneeuwgrens tussen 1000 en 1400m. Zaterdag tussen 700 en 1200m. Zondag sneeuwt het nog licht en wisselend boven 600 tot 1000m en maandag boven rond 800m.

Vervolgens rukt de zachte lucht toch op naar het oosten. Dit proces wordt ron 10 januari gestuit als de steeds weerstand biedende kou in het oosten weer terrein gaat winnen. Hoe snel en hoe hevig dat zal zijn hebben we bovenaan dit bericht al aangestipt. Erg leuk om te noemen is dat in de huidige berekeningen het oprukken van de kou samengaat met een soort glijbaanstroming vanaf de Noordzee en dat er rond de Alpen en ook in Tsjechië en Slowakije en misschien ook weer in de Wintersport-Arena Sauerland veel sneeuw zou kunnen vallen. Zeer spannend dus.

Afsluitend nog een paar leuke zaken: 

Impressie Zillertal Arena 
[fbphotos id=525481600819383] 

Bizztravel Sneeuwhoogte App Uploads
[fbphotos id=525470567487153]

Hajo in de Zillertal Arena BMW X-Drive Cup 

Ook meedoen? Zie hierrr.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

81 reacties

Gesloten voor reacties.