Ik begin dit weerbericht met een ensemblegrafiek die laat zien dat we de LL-winter nog niet hoeven op te geven. Hierboven de spectaculaire controlerun van de GFS00u. Zie ook hierrr wat dat op 2m hoogte betekent voor de schaatskansen. Welnu het is maar een controlerun gesteund door een paar lijntjes, maar hier kun je echt voor duimen. Het kan zo maar gebeuren. Het gaat om een echt Siberisch kurkdroog scenario waarbij een enorme koudebel boven noordelijk Oost-Europa heel Europa verovert. In de groene hoofdrun mislukt dat vanaf 11 januari en drukt de aanhoudende WC de kou terug naar het oosten. De Russen gaan sowieso opnieuw de vrieskist in. Wij ook?

Snel terug naar het hier en nu vanuit mijn schrijfstek in de Zillertal Arena. Hier gaan we zo met alle gasten van het Edelweisshaus een slalom skiën. Het klaarde gisteren na de lichte sneeuwval geleidelijk op zodat gisteravond Jupiter en 3 manen en de Orion nevel in de lokale sterrenwacht prachtig te bewonderen waren. Nu donderdagochtend hebben we ook nog mooi weer. Geleidelijk echter gaat het waaien uit het noordwesten en ontstaat de “oostelijke nordstau” waarover we hier nu al een paar dagen berichten.[dc_slider slider=”8807″ captions=true]Hierboven zie je hoe Oostenrijk twee dagen in de neerslag komt terwijl de Franse Alpen en ook Zwitserland en de zuidkant mooi zonnig blijven. Met name tussen vrijdagavond en zaterdagochtend praten we over intense neerslag waaruit wel eens een halve meter poeder kan neerdalen. Dan moet je wel hoog genoeg zitten. Morgen ligt de sneeuwgrens tussen 1000 en 1400m. Zaterdag tussen 700 en 1200m. Zondag sneeuwt het nog licht en wisselend boven 600 tot 1000m en maandag boven rond 800m.

Vervolgens rukt de zachte lucht toch op naar het oosten. Dit proces wordt ron 10 januari gestuit als de steeds weerstand biedende kou in het oosten weer terrein gaat winnen. Hoe snel en hoe hevig dat zal zijn hebben we bovenaan dit bericht al aangestipt. Erg leuk om te noemen is dat in de huidige berekeningen het oprukken van de kou samengaat met een soort glijbaanstroming vanaf de Noordzee en dat er rond de Alpen en ook in Tsjechië en Slowakije en misschien ook weer in de Wintersport-Arena Sauerland veel sneeuw zou kunnen vallen. Zeer spannend dus.

Afsluitend nog een paar leuke zaken: 

Impressie Zillertal Arena 
[fbphotos id=525481600819383] 

Bizztravel Sneeuwhoogte App Uploads
[fbphotos id=525470567487153]

Hajo in de Zillertal Arena BMW X-Drive Cup 

Ook meedoen? Zie hierrr.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

81 reacties

Gesloten voor reacties.