WSWM_Sneeuwkettingen_1200X900

“Meteen na de Franse grens werd ik met mijn neus op de feiten gedrukt. Er stond een groot bord met lawinewaarschuwing, het sneeuwde heftig en het wegdek was wit. Eerder nog dan gedacht moest ik op zoek naar de meest geschikte plek om sneeuwkettingen om te doen”. Wintersportweerman of niet, je kunt maar beter voorbereid zijn om veilig en zonder glijpartijen aan te komen op je bestemming. Want zeker is: glijdend de berg af is leuker is op ski’s dan in je auto! Daarom hier een aantal handige weetjes met betrekking tot de sneeuwketting:

Een rond blauw bord

De kans is groot dat je sneeuwkettingen nodig hebt. Neem vooral het zekere voor het onzekere en gooi ze (bovenin!) je kofferbak. Rijd je dan langs het blauwe, ronde verkeersbord met de band en de ketting dan weet je dat het zover is. In de meeste wintersportlanden is het verplicht om passende sneeuwkettingen aan boord te hebben.

Het hoeft niet lang te duren

Een sneeuwketting kun je in 5 minuten om je band leggen. Mits je getraind bent en de weersomstandigheden meevallen. Om het jezelf gemakkelijk te maken kun je het beste voor vertrek oefenen, zodat je dit klusje op locatie binnen 10 minuten opknapt.

Voor het grijpen

Leg je sneeuwkettingen altijd binnen handbereik (dus niet onderin je kofferbak) en wacht niet tot het laatste moment. Het omleggen van je kettingen gaat namelijk niet gemakkelijk als de wielkast vol zit met een hoop aangekoekte sneeuwtroep.

Denk verder aan het meenemen van (dunne) handschoenen, om tijdens het omleggen gevoel in je vingers te houden. Zorg ook voor een zaklamp in je auto, anders wordt het ‘s nachts aanleggen van je kettingen een behoorlijke klus.

Is het zo ver?

Zoek dan een veilige plek op, maak je wielkast vrij en leg de ketting achter het wiel. Haal deze vervolgens omhoog, span de kettingen om je band en zet ze aan de bovenkant vast. Rijd daarna eerst een kleine afstand, voordat je verder reist, zodat je zeker weet dat ze goed zitten en je ze niet stuk rijdt of je velgen lelijk beschadigt. Houd je daarbij altijd aan de maximumsnelheid die geldt voor het rijden met je sneeuwkettingen. Je kunt deze informatie vinden in het boekje dat bij de kettingen wordt geleverd. Ook op internet kun je hier uiteraard tips en informatie over vinden.

Zonder vragen op pad

Met de bovenstaande tips en weetjes ben je op de hoogte van het reilen en zeilen van sneeuwkettingen. Natuurlijk zijn er nog meer tips om rekening mee te houden. Je vindt hier 10 tips die zijn gemaakt in samenwerking met Renault Kadjar en de Renault Captur. Heb je nog een vraag over de maat van je sneeuwkettingen en of je ze het beste om je voor- of achterbanden kunt leggen? Je (Renault) dealer kan je hier meer over vertellen!


6 reacties

Gesloten voor reacties.