Trek er stijlvol op uit
Lees verder >

Ontdek de nieuwe Renault KADJAR

Val Gardena
Lees verder >

De mooiste zomervakantie beleef je hier!

Die tauplitz
Lees verder >

Bezoek Tauplitz eens in de zomer. Laat je verrassen door de prachtige natuur en ga voor een actieve vakantie!

obertauern
Lees verder >

De leukste familievakantie beleef je hier.

Sneeuwkansen voor alle skigebieden nemen verder toe

check ook eens

187 Reacties

 1. Sydney schreef:

  fijn wijnand dat je weer over een koudere periode kan schrijven en dat de te warme periode op de kaarten wegtrekt. Kan je ook aangeven wat de verwachtingen zijn van sneeuwhoeveelheden tot in het dal voor de noordalpen ? dank je

  • Wijnand schreef:

   Zoals het er nu naar uit ziet, gaat vanaf donderdag de sneeuw vallen tot in de laagste dalen. Hoeveelheden: een mooi beetje van donderdag op vrijdag, maar nog geen echte dump.

 2. Ab schreef:

  Nou de EC pluim van 00u wordt een stuk kouder dan die van gisteravond voor volgend weekend> En waarom zeg ik dat?? Omdat zojuist de EC ENS kaarten uitkwamen met de gemiddelde luchtdruk op 500hpa en tempr op 850hpa. En ik moet zeggen dat ECMWF model voor een groenland hoog gaat richting hal januari.

 3. bart schreef:

  wel super nieuws dit
  wordt er voor nederland ook nog wat sneeuw berekend zou mooi zijn als alles een beetje wit is

 4. Arjan schreef:

  Ik krijg gewoon een goed humeur van die berichten dat het kouder wordt in de LL maar zeker ook door de berichten van de sneeuwdump in Obertauern. Heerlijk die winter, laat maar komen! Eind februari naar Solden!

 5. erwin schreef:

  EC berekent zeker voor Zuid Oostelijk deel Nederland behoorlijk wat sneeuw vanaf volgend weekend… Zoals de berekeningen nu liggen kan maandag 14 janauri wel eens een zeer ernstige ochtendspits gaan krijgen in Zuidelijk deel van Nederland waar toch wel seriueze sneeuw kan gaan vallen in die ochtendspits…

  Ook voorspel ik nu dat bij de overgang van het zachte naar koude weer tegen komend weekend aan sneeuw in de LL zal gaan vallen!

 6. Ab schreef:

  Jahoor!! En idd een stuk kouder de EC 15daagse van 00u voor midden NL. Met nu al vanaf volgend weeken overdag rond het vriespunt en nacht lichte vorst gezien het ENS gem. Vervolgens 15/16/17jan ff wat minder koud om erna weer onder nul te duiken het ENS gem op 18/19 en 20jan. maar in vergelijking met gisteravond opnieuw een aardige toename van koude EC leden die voor winterweer kiezen voor midden NL. En de kans op sneeuw valt wel mee gezien de sneeuwpluim. Nou nog erin blijven en nog kouder worden en uitkomen graag 😉 ik duim hard voor me AB1 en niet te vergeten ER1. Want zowel ik als hij zeiden richting half januair de omslag naar kouder tot zelfs echte winterweer voor de LL. Hier de pluim http://www.weerwoord.be/uploads/10120136210.png

 7. erwin schreef:

  @ab, wat ik wel zeer opvallend vind is dat gfs 00 uur in tegenstelling tot de EC oper nauwelijkse sneeuw voor LL berekend komend weekend terwijl de gfs 18uur nog zeer sneeuwrijk was voor LL in het komende overgangsweekend… Op dit moment hecht ik meer waarde aan de EC hoofdrun… Niet omdat ik dit het leukse scenario vind maar dat op basis van mijn gevoel dit ook het meest waarschijnlijke scenario is.. Die sneeuwvlokken gaan komen vanaf volgend weekend, dat kan haast niet uitblijven.. Die gaan in de komende gfs hoofd runs naar mijn idee wel terugkomen

 8. Stefan B. schreef:

  En nou maar hopen dat deze situatie net zo hardnekkig wordt als de WC van de afgelopen weken. Dus niet alleen kouder maar ook lang koud. De sneeuw was ondanks de temperaturen in het Klein Walsertal rond de kerst nog steeds prima en aangezien we eind februari nog een weekje Balderschwang gaan doen is mooie kou met regelmatig een vers laagje natuurlijk het beste wat er kan gebeuren. Voorlopig zijn de berchten van Wijnand iig prima. Zullen we hem inruilen voor Hajo 😉 ? Keep doing the good work….. bedankt!

 9. michel schreef:

  Super nieuws is dit voor de mensen die de komende dagen richting hun wintersport bestemming gaan.

  Voor mij nog 62 dagen.

 10. Richard schreef:

  GFS 6 loopt binnen (tot 144 hr). Kou lijkt iets minder snel binnen te komen door een iets oostelijkere ligging van scandi hoog. Hierdoor iets meer neerslag (sneeuw ?) voor LL. Wel al ijsdag voor ZO Nederland.

 11. Richard schreef:

  Op 12-1 dan kans op meere sneeuw aan noordzijde alpen. Lekker als voorbode op short ski vanaf 16-1 in Westendorf. Het dal kan daar wel wat extra nieuw wit poeder gebruiken.

 12. sjoerd schreef:

  Bedankt Wijnand! en Ab voor de aanvullingen. Heerlijk om de dag zo te beginnen. Nu nog van alles wat meer… Wat kouder hier, wat meer sneeuw in de alpen… Dromen maar!

 13. bart schreef:

  erwin ik hoop dat je gelijk hebt
  laat er maar veel sneeuw vallen
  maarja is nog 1 week vooruit dus kan nog vanalles veranderen
  maarja de winter komt

 14. erwin schreef:

  in de gfs 06 uur geen sneeuw van betekenis in LL volgend weekend hoot

 15. Jelte schreef:

  Koment weekend weer op wintersport, vorig jaar op 15 dec toen ook bakken met sneeuw. Dus nu kijken wat het nu gaat brengen, vandaag uitzoeken waarheen 🙂

 16. erwin schreef:

  @ab, kaart van 18 janauri 06 uur gezien…. Polen , duitsland en Nederland, Belgie en ook voornamelijk Westelijk deel Oostenrijk onder invloed van sneeuwstoring…?

 17. erwin schreef:

  Samenvatting 06 uur: Vanaf volgende weekend koud voor enkele dagen, daarna iets minder koud om op het eind van de run weer veel kouder te worden door gunstigere positionering drukgebieden….

  Waar veel runs verzachting op het einde lieten zien, laat deze 06 run juiste verscherping van de vorst einde run zien voor LL….

  Ver weg maar hoopvol zou ik zeggen!

 18. erwin schreef:

  Einde run ook significante sneeuval voor LL maar dan zitten we wel bijna 2 weken vooruit te kijken

 19. Gerda schreef:

  @Niek,leuk en duidelijk stuk idd !

 20. jeroen schreef:

  Niet te veel sneeuw voor nl graag als de vorst verscherpt…..
  Wil ook graag buiten rijden 🙂

 21. Vincent schreef:

  @erwin, is deze beter of slechter t.o.v vorige run(s)?

 22. erwin schreef:

  @vincent, beter dan de gfs 00 uur!

 23. Leo schreef:

  Ik vind de gfs 06 hoofdrun super voor de LL; dit is verreweg de mooiste die we tot nu toe gezien hebben! Volgens deze run gaan we zaterdag 12/1 de winter in, met in eerste instantie lichte tot matige vorst. Donderdag 17/1 is eigenlijk de enige echte dooidag. Daarna verscherpt de vorst, met richting het eind lichte tot matige vorst overdag, en snachts matige tot strenge vorst. Dit willen we zien!

 24. Leo schreef:

  En een mooi ensemble hoor. Hoofdrun zit wel ver onderin, maar toch redelijk wat “ondersteuning”. Behalve op 17/1 -de dooidag- trouwens; dan juist ver bovenin het ensemble!

  • Arjan schreef:

   Die dooi dag is nog wel erg ver weg hoor. Niet teveel naar de details kijken op termijn heeft nog geen nut. Kijk naar de trend.

  • Afkoeling schreef:

   @Leo, valt wat mij betreft wel mee hoe ver hij onder in de ensemble zit.
   Dit is wel het geval bij aanvang van de vorst (eventueel periode), dan zit hij ver onderin.
   Maar een dag later zit hij al bijna op het gemiddelde.
   Als je dan ook nog bedenkt dat die paar warme lijntjes het gem. omhoog trekken, dan zit de hoofd-run niet ver onderin.
   Maar de tendens is: kou van betekenis, en daar snakken we met z’n alle hier naar 😀

 25. Arjan schreef:

  Inderdaad afkoeling 50 procent kans. Op dit moment dan. Komen we binnen de 5 dagen en zien we herhalingen dan groeit die percentage met de dag. Voor een update zie mijn visie op facebook https://www.facebook.com/pages/Het-weer/130001657058078

  • Afkoeling schreef:

   Leuke facebook pagina.
   Precies wat ik ervan denk bij je uitleg over kansen winterweer .

  • Leo schreef:

   Hee Arjan, wat grappig. Nooit bij stilgestaan dat jij dat was! Ik volg het al een tijdje, leuk en duidelijk altijd. Soms deel ik de update 🙂

  • Gerda schreef:

   Leuke pagina op FB @Arjan! Ik zal daar ,nu ik het weet, ook eens een kijkje nemen. Ik heb niet zo veel verstand van het weer zoals de anderen hier,maar heb er van jongsaf aan wel veel interesse voor . Je leert er van iedereen toch steeds wat bij 🙂

 26. Arjan schreef:

  @ Afkoeling. Bedankt. Probeer het simpel te brengen anders snapt niet iedereen het. Voor de rest is het hobby een grote hobby. Ben ook te vinden op het vwk. Al doende leert men.

 27. Afkoeling schreef:

  @Leo, jij komt op de schaats deze winter hoor, maak je daar maar geen zorgen om 😉

 28. Spyfromthesky schreef:

  Wat een mooi weer vandaag. Zomaar zonlicht. Wellicht droog het vanmiddag nog wat op zodat ik voorzichtig sinds maanden weer eens kan gaan skeeleren ipv de ijsbaan.

  De koude run, diepvries?, van 19.20,21 en 22 januari staan nog steeds op de kaarten of zijn weer terug. Het KNMI geeft nu plostseling 60-70% kans op kouder weer.

  De verre hoop, de vituele hoop, komt steeds dichterbij en wordt wellicht omgezet in tastbare kou. Dat zal wennen worden want met de temperaturen van de laatste weken, zijn we watjes geworden.

  Spyfromthesky

  • Kirsten_dl schreef:

   Diepvrieskou rond die periode (jan. 19/20/21/22) zou, ook al is dat momenteel nog koffiedik kijken, wel een heel leuk geschenk zijn voor mij persoonlijk. 😉
   En de vooruitzichten voor de Alpen zijn anders ook wel fraai en positief te noemen, gaat een scenario van aanvang 2012 zich herhalen?
   Toen zijn we begin februari wezen skiën en was er net die hele koude periode, het vroor (volgens de boordcomputer) bij aankomst omstreeks 08u00 in Tirol een vette -23°C !! 🙂
   Strakblauwe lucht maar die zon voelde je zelfs achter de voorruit van de wagen niet, zo koud voelde het toen aan. 😮
   De koude was zo intens dat wij de eerste twee dagen niet hebben geskied, de wind die er toen stond sneed gewoon dwars door alles heen.
   Maar goed, vanaf nu moet ik toch effe met mezelf in overleg gaan, zeker wat “mijn gevoel” betreft op het gebied van weersvoorspelling en waarnemingen.
   Ik ben best aardig teleurgesteld want een echte winter zat er volgens mijn gevoel niet meer aan te komen.
   En ook mijn ervaring expertise is danig in de war gestuurd en op de proef gesteld, ook daar zal ik eens flink over nadenken en
   hard aan werken om alles terug op de rails te krijgen. 🙂
   Ik ben i.i.g. zo blij als een klein kind met de vooruitzichten voor zowel de Alpen als de LL.
   Ik kijk al sinds oktober uit naar een periode met langdurige vorst en sneeuw dus mijn advies; laat maar komen die handel !!

 29. Spyfromthesky schreef:

  Ik las bij een bericht van gisteren dat een fiets op had gemerkt dat grote groepen ganzen hun trek hadden genomen.

  Nee, geen trek in eten, dat hebben ze uitgebreid kunnen doen, maar een trek, vluchtende voor de kou?!

  We hebben alleen nog maar runs nodi met ‘ijsbijters’!~

  Spyfromthesky

 30. Arjan 78 schreef:

  Oke, Arjan met zijn weerpagina op facebook is voortaan onder de naam Arjan 78. Nu is het niet verwarrend meer. @Afkoeling bedankt voor de tip

 31. Jarno schreef:

  @spy: dat is een knappe fiets dan 😉

 32. Daan schreef:

  Wauw wat een kaarten! Hopen dat het uit komt. Ook de laatste kaarten van de run (ver weg en onbetrouwbaar) zien er mooi uit met redelijk wat sneeuw. Echter is het natuurlijk beter dat er sneeuw valt voordat het ijs aangroeit… Op het eind van de run, als het lagedrukgebied zich helemaal langwerpig uitstrekt over de gehele Middellandse Zee, hebben we een perfecte oostelijke stroming voor transportkou. Ook met het sneeuwdek wat dan in een heel groot deel van europa ligt, zouden er weleens diepvriestemperaturen verwacht kunnen worden. Zoals ik zei erg ver weg en ontbetrouwbaar, maar laten we ervoor duimen!

  En laten we ook hopen dat deze koude setting net zo standvastig is als de WC van afgelopen december!

 33. hier een bericht uit oostenrijk dat ook de Oostenrijkse weerdeskundigen het verkeerd hadden ingeschat met de hoogte van de sneeuwval grens en dat er 90 liter per vierkante meter is gevallen in 20 uur. Dat is niet normaal. Moet je eens berekenen wat dit aan sneeuwhoogte had gegeven als het koud genoeg zou zijn geweest.

  http://www.tt.com/Nachrichten/5936450-2/wettersituation-entspannt-sich-nach-ungew%c3%b6hnlich-starken-regenf%c3%a4llen.csp

 34. Vincent schreef:

  12z gfs is prut?!!

 35. sneeuwfanaat schreef:

  @sydney
  obertauern heeft alleen maar sneeuw gehad !dus daar weten ze hoeveel sneeuw er gevallen is zeker 70cm!!!!
  Ik kom hier al 8 jaar en altijd ligt er een pak sneeuw in het dal je hoeft van te voren echt niet te wanhopen of er wel sneeuw ligt,want dat is een zekerheidje heel het seizoen:)
  Ben benieuwd naar de runs van vanavond voor de ll en de mooie berichten van ab en ronaldo
  eetze winterliefhebbers

  • Ronaldo schreef:

   @ Sneeuwfanaat: Obertaurn is idd geweldig. Zelf een paar keer geweest. 1/2 uurtje vanaf Ski Amadé, en je kan helemaal in het rond op 1 dag. Erg leuk.
   GFS 12u is een “vergeet het maar ” run. (voor LL winter) Veel onzekerheden, dus niet op letten.
   GFS 06u was krachtiger met een duidelijk scenario.
   Deze run is van alles een beetje niets 😉

  • sneeuwfanaat schreef:

   @ronaldo
   De apres ski is er ook super zeker in de 2 schirmbars aan de edelweiss piste en de edelweissalmhutte zelf<je ziet hier om 2200 uur nog zat mensen in skikleding feesten!!!superrr
   Verder vind ik de piste van de seekarspitzbahn met uitzicht op de dachstein echt geweldig.Kortom een geweldig en veelzijdig sneeuwrijk dorp.En jij ga zo door met je mooie berichten over de weermodellen,grote klasse

  • Ronaldo schreef:

   @ Sneeuwfanaat.
   Vorig jaar laatste week maart ben ik naar Zauchensee geweest. Heb daar ook enorme mooie pica’s van het Dachsteinmassief gemaakt, met de karakteriserende Bischofsmütze aan de linker flank. Was me niet bewust dat deze ook vanuit Obertauern te zien is. Wellicht doe ik in februari toch maar een dagje Obertauern 😉
   Paraplubar is mijn tijd voorbij. Met mn zoon van 11 zie ik mij niet tot laat in de avond kacheltje lam met een dikke snee in mn neus bij de apres ski hangen. Mijn volgorde is: biertje, saunaatje, badje, bikken en bedje. 😀
   Bedankt voor het compliment 🙂

 36. robertz schreef:

  de 12z gfs run ziet er inderdaad weer niet zo goed uit.

 37. tom schreef:

  da is wel raar maar niet teveel aan hechten zeker

 38. Vincent schreef:

  Is iedereen zich doodgeschrokken ofzo?(; rustig hier.. Wat professionele analyse zou fijn zijn(:

 39. Richard schreef:

  Laten we de 18 gfs maar even terzijde leggen. Geniet van de vorige drie runs en gun Hajo, Ab en de andere specialisten ook eens enkele uurtjes vrij. De komende runs zullen ons wel weer positief (qua winterweer) stemmen.

 40. Spyfromthesky schreef:

  Jarno, ja ja, dat was die fietser van gisteren die 60 km had wezen fietsen. Hij zag vele ganzen de vleugels nemen.

  Ja, de laatste GFS run is even prut, maar nu denk ik wel dat dit goed zal komen. Als grote groepen volgens lijken te vertrekken, dan mogen we aannemen dat er wat in de lucht zit.

  Ik heb vanmiddag toch nog even een uur geskeelerd op toch nog wat vochtig asfalt. Ging op zich wel lekker. Alleen erg warm, maar goed.

  Gewoon heen en weer skeeleren op mooi asfalt van een paar honderd meter lang. Dan hoor je mensen zeggen, je gaat wel hard op die dingen. Ja, met windje mee. En ik reed voorzichtig omdat ik ze nog steeds niet goed heb ingereden en het asfalt nog vochtig was.

  Vraagje over de schaatsers onder ons. Op de ijsbaan is de techniek van mijn linkervoet beter dan mijn rechter voet.

  Met skeeleren is het andersom!!?? Wie ken dit verschijnsel?

  Spyfromthesky

 41. sneeuwfanaat schreef:

  dit is weer de zogenaamde ronaldo gfs run een niet zo n beste idd .Hopen op ecmwf straks
  En ab we smachten naar jouw commentaar op deze run!!!!!

 42. Gerard schreef:

  Beste Spyfromthesky,
  Met schaatsen ga met links pootje over hangend de bocht in.
  Je moet voordat je gaat beginnen met schaatsen eens de andere kant pootje over gaan oefenen. oftewel de dronkemans slag.
  Je zal zien dat rechts veel beter gaat worden.Helemaal zal je het waarschijnlijk niet goed krijgen.Heb ik ook last van.
  Met salamon schaatsen heb ik totaal geen last van. Die zitten steviger om de voet.
  Succes!

 43. Afkoeling schreef:

  GFS 12:00 uur was ik al bang voor, dat die in een van de komende runs zou komen.
  Zie je altijd als het er eenmaal om gaat spannen.
  Nu moet ECMWF niet ook met net zo’n scenario komen, anders kan het wel weer eens een winterprikje worden.
  Maar het is wel spannend 😉

 44. Gerard schreef:

  Ab is volgens mij helemaal van slag.
  Hij ziet zijn AB 1 in gevaar komen.
  Morgen weer een dag!

 45. Pjotr schreef:

  @afkoeling, is het ensemble dan ook minder goed geworden? Zo niet, dan is er toch niets aan de hand? Bovendien lees ik hier van @leo dat de vorige run de gfs oper grotendeels helemaal onderin zat.

  • Afkoeling schreef:

   Dat was de ensemble van ECMWF waar hij het over had dacht ik.
   De nieuwe GFS ensemble is niet beter geworden in ieder geval.
   Hij laat de kou later binnen komen, en van uitstel komt……….
   Maar 1 run (ensemble) zegt natuurlijk helemaal niks.
   De kou is echter ook nog lang geen feit!!!!!!!!!!!!!!
   Hou het nog steeds op 50%
   Maar als ECMWF wegvalt (of vertraagd), wordt dit wat mij betreft een stuk minder.

  • Leo schreef:

   Nee, dat was idd mijn interpretatie van de gfs 06. Hoewel ik daar bij zei dat er wel enige leden meegingen, de zgn. ondersteuning. Maar inmiddels achterhaald, de gfs 12h is idd vrij hopeloos.
   Verder eens met Afkoeling: dit zat er aan te komen, er waren doorlopend steeds ook behoorlijk wat warme leden in de ensembles zichtbaar. Wel vrij slecht nieuws omdat het a. de 12h is (meer rekenkracht) en b. dichterbij komt; dan wordt het uiteraard kritischer. Maar de kansen kunnen zo weer keren..

 46. Ab schreef:

  He jongens doe eens ff normaal en ga niet achter om me rug lullen over mij he. ik heb ook andere dingen te doen dan alleen maar kaarten lezen. Jij vooral @Gerard, ga niet zo domme opmerkingen maken he. Deze site is voor iedereen om kaarten te bespreken niet alleen voor mij. En dit bedoelde ik dus 2 dagen geleden dat als ik er niet ben er weer lekker geluld wordt over mij. Ik moest andere dingen doen vandaag dus helaas pindakaas 🙁 Nu maar weer normaal over hert weer praten en niet over forumleden die ff niet reageren.

 47. Ronaldo schreef:

  @ All.
  Daarnet was er een enorm leuke reportage op Studio sport over Marcel Hirscher. Ook zn Nederlandse moeder en zijn goed nederlands sprekende (Oostenrijkse) vader kwamen aan het woord.
  Vanavond of morgen dus ff naar uitzending gemist !!! 🙂
  En hij heeft vandaag Zagreb gewonnen. 😉

 48. Ab schreef:

  Bij de nieuwste EC 12u zakt het hoog iets te znel naar het zuiden toe vanaf volgend weekend. Wel dan nog steeds een winter invalletje voor de LL in de nacht van 11 op 12jan. Met dan overdag rond of iets boven nul en nacht meest lichte vorst. Wordt vervolg…..

  • Ab schreef:

   Het vervolg is slecht voor de LL omdat EC 12u het hoog tot een bartlet hoog laat positioneren tussen GB en Fra in. Met dan een NW wind en zachter. Ec 12u lijkt het bij een tijdelijke prikke te houden tussen 12 en 14jan. Kijken wat de EC pluim van plan is

 49. erwin schreef:

  Ab, zo is het…. Volledig mee eens.

  Er zijn meerdere dingen op de wereld dan de weerkaarten….
  Het zijn vaak dezelfde die op dit forum met input komen en de rest wacht maar af en “consumeert” maar. Op zich niets mis mee maar en iets pro-actiever instelling van veel forumleden zou welkom zijn ipv lullen over iemand die niet snel genoeg een reactie plaatst hier.

  • Sjaco schreef:

   Het valt mij op dat als de kaarten er opeens anders voor staan dat de zogenaamde weermannen, met Input (zie ook wel dat het hogedruk op een andere plek gesitueerd wordt) een soort chagrijnig worden. Iedere dag wordt er wel gekat op deze site, thuis niks te zeggen????

 50. Sidney schreef:

  @Ab, doe eens gezellig man. Ik lees graag je berichten maar het lijkt soms of je het met tegenzin doet. Reageer dan niet!
  Kijk lekker naar je kaarten en geniet er zelf van!
  Mvg

 51. sneeuwfanaat schreef:

  slecht nieuws dus deze avond voor de winterliefhebber hier ,beide runs zijn niet zo zeker van de winter!Balen zeg 🙁

 52. Gast die hier alles leest schreef:

  Jee ab kun je ook nog normaal reageren? Tenenkrommend hoe jij af en toe bot kunt reageren op positieve reacties over jou. Achter jouw rug om? Hoezo, het staat hier toch gewoon. Man jouw weersinzichten worden graag gelezen en dus als die van nu even duurt dan hoopt men gewoon graag op jouw inzicht…..
  Jij kunt van een mug een olifant maken, relax man.

 53. erwin schreef:

  DeEC heeft in 12uur ook een flinke (negatieve) ommezwaai gemaakt voor de winterliefhebbers, positief is natuurlijk dat die over 12 uur ook weer winters kan zijn…

 54. Sjaco schreef:

  Nieuw bericht op Weerwoord.be De kans dat komende week ab nog een aantal keer gepiqueerd is opgelopen naar 80%

 55. Pjotr schreef:

  De nog grotere hamvraag is of er wel voeding is voor een wat langere vorstperiode in de LL. Oftewel, is er sprake van een WA en ligt dat wel gunstig? Is er eens Scandinavisch hoog aan het vormen, wil de beer een uitstapje maken en/of hoe zit het met de gevolgen van de Poolwervel deling en de SSW wat vandaag een feit is? Tja, ik heb hier wel wat geleerd deze dagen, maar kan het antwoord helaas zelf nog niet interpreteren…..:-)

 56. Jarno schreef:

  Mijn boude voorspelling is heel veel dode mussen..

 57. Ab schreef:

  Voor wie hem nog wil zien de GFS pluim van 12u voor ZO NL. Hier kijk maar zelf http://www.weerwoord.be/uploads/20120136229.jpg

 58. Leo schreef:

  Jemig Ab zeg.. nou begin je gewoon weer opnieuw?!! Ik lees werkelijk geen verkeerd woord hoor! Alleen maar leuke berichtjes. Maar op werkelijk ieder humoristisch, relativerend, of complimenteus bedoeld bericht waar jouw naam in voorkomt reageer je zeer gefrustreerd en ronduit beledigend, soms zelfs alsof je God zelf bent. En totaal zonder enige vorm van respect voor je “domme” medemens.
  Probeer eens wat positiever in het leven te staan 🙂 (en rekening te houden met al die anderen) Ik zal een voorzetje geven. Het zou -bijvoorbeeld en bij wijze van spreken- ook zo kunnen: “hallo lieve vriendjes en vriendinnetjes van het forum. Daar ben ik weer 🙂 Vandaag was het erg mooi weer, ik ben dus lekker naar buiten geweest. Strandwandeling gemaakt, mooie foto’s geschoten 🙂 Kennelijk hebben jullie me gemist en zijn jullie daarnaast misschien wat zenuwachtig over het al dan niet naderende winterweer. Mijn interpretatie daarvan is..” enz..
  Dat zou het wel zo gezellig houden..

  • Afkoeling schreef:

   Ik heb niet eens zin meer om op hem (Ab) te reageren.
   Maar bij deze, je slaat de spijker op z’n kop!!!!!!!!!!!!!!!!

  • erwin schreef:

   @leo, doe alsjeblieft niet zo belerend naar @ab toe.. Het is geen klein kind waar je het tegen hebt!

   @ab ergert zich blijkbaar aan het feit dat het forum teveel op hem leunt en ik kan me daar wel in vinden. Alleen drukt hij zich misschien wat ongelukkig.

   Laten we het idd leuk houden met zijn allen !

  • Leo schreef:

   Ja sorry Erwin, je hebt helemaal gelijk, Ab gedraagt zich inderdaad altijd zeer volwassen. Ik heb alleen een hekel aan schelden en mensen dom noemen, dus dat schoot even verkeerd. Nogmaals mijn excuses. Ik zal het niet meer doen:-)

 59. jeroen schreef:

  Mooi gesproken….allemaal ter zake nu weer op ieders manier qua interpretatie.
  Laten we het vooral gezellig houden, het jaar is pas net begonnen, ook qua weer.
  Volgens mij zijn hier een stel vaste “weer analysers” die steeds op hun manier ons proberen te informeren, doe er allemaal gewoon je voordeel mee. Kritisch zijn is prima, maar wel op de nette professionele manier dan.
  Vergeet alles hier en we focussen ons gewoon weeer op de runs van vanavond….en morgenvroeg.

 60. Wessel schreef:

  Jemig man, jammer dat we elkaar allemaal zo af lopen te zeiken. Misschien omdat ik jonger ben(15) dat ik het verkeerd zie maar zo worden de reacties en uiteindelijk de site er echt niet beter om. Laten we het leuk houden. Als Ab er niet is zijn er genoeg andere die een update kunnen doen en als dat niet het gevak is. Kijk boven in de wintersportweerkamer. Als je goed kijkt kom je al een heel eind. Kom op houd! Het gezellig,

 61. Leo schreef:

  Oh ja, @Sjaco. Het valt allemaal wel erg mee volgens mij. Over het algemeen gaat het zeer respectvol. Soms met pittige discussies, maar dat mag toch wel? En ok, we (ik althans wel) worden idd chagrijnig van slechte runs. Jij niet dan? Kunst is dan wel om ook dan professioneel en vrolijk te blijven. Verder geldt daarbij idd wel een beetje: geen nieuws is slecht nieuws 🙂

  • Sjaco schreef:

   Je hebt gelijk leo,blijft een leuke site, maar af en toe een beetje voeren mag toch ook wel? Durf het haast niet te zeggen, maar er was gisteren iemand hier op de site die het over de gespleten poolwervel had, en dat hij drie weken geleden al voorspelde dat de kou in aantocht was, ben benieuwd wat deze persoon, zal geen namen noemen, nu zegt?

  • Leo schreef:

   uh, hoezo? Right on spot volgens mij, de verwachting komt volgens mij redelijk uit. Of alles uiteindelijk goed valt (zoals in dat verhaal vaak aangegeven) is nog even afwachten, maar de vele koude runs en ensembles die we voorbij zien komen zijn het bewijs op zich! Grote complimenten derhalve over de verdieping, verwachting, en uitleg, @ Ab en @ Frederic !!!

 62. Vincent schreef:

  Benieuwd naar de pluim over 10 min. Zou die veel warmer zijn geworden?

 63. jarno schreef:

  Hier was het helaas niet zonnig 🙁

 64. Leo schreef:

  Ik was vandaag overigens heerlijk aan het hardlopen. 21 km, begin van de marathonvoorbereiding, en conditie natuurlijk op peil houden voor de mogelijke schaatstochten. Wat een heerlijke omstandigheden 🙂 Maar lopen door de sneeuw en de striemende oostenwind vind ik ook fijn, kom maar op hoor 🙂 En vanmiddag nog even in de tuin gezeten @ schoonouders 🙂

 65. Vincent schreef:

  De puim is vooral op het eind warmer geworden! Maar er gaan nog altijd veel lijntjes voor winterweer! Morgen kan het weer anders zijn..

 66. Hajo schreef:

  @Wessel: Leo heeft wel een punt. Ab kan echt wel wat minder gevoelig reageren. Iedereen weet dat hij dit voor zijn lol doet dus hoeft hij dat niet elke keer te benoemen. En je kunt ook vriendelijk reageren als iemand een bepaalde suggestie doet.

  @Ab: iedereen is zo happy hier met je…. en ik zie dat je je best doet altijd positief te blijven. Ik vind dat je nooit echt uit de bocht vliegt, maar Leo heeft gelijk dat het best nog wat minder prikkelbaar kan. En je kunt idd altijd alles omdraaien naar het positieve: ipv “er wordt over me geluld” kun je ook zeggen “goh ze missen me blijkbaar”. En echt het is geen fraaie eigenschap als mensen geen geintje over je kunnen maken…. als iemand schrijft “Ab is helemaal van slag” dan is dat toch gewoon OK? Ik bedoel over mij mogen ze wel ergere dingen schrijven hoor… live and let live… Verder ga zo door…. het seizoen is nog lang 😉

 67. Leo schreef:

  Grappig om te zien dat de ec 12h de kou wel gewoon al zaterdag laat binnen vallen, en het grootste gedeelte van het ensemble de kou ook laat aanhouden. Voor maandag en dinsdag (14 en 15/1) is de pluim zelfsduidelijk beter geworden. Daarna is nog even afwachten.

  • Ronaldo schreef:

   Yeahhh…leuk Eric.
   Ik had ook al gereageerd vanavond. Uitzending gemist is zo 2012.
   Top dat je de link gepost hebt 🙂

  • michel schreef:

   Leuk en interessant filmpje, kijk dan met andere ogen naar hem.

  • Eric schreef:

   Ronaldo..nog even over de afgelopen dagen..het was inderdaad zwaar…vul maar in maar……..heb nog genoeg skidagen staan en ben voorlopig nog niet uit de alpen te slaan alhoewel ik nu wel in nl ben..is kijken over 2 of 3 weken……komt nog wel goed in de alpen met de sneeuw en dan vooral oostenrijk…tirol

 68. erwin schreef:

  @hajo, wijze woorden! Kom op mannen, we streven allemaal hetzelfde doel na en dat is winterweer in LL en Alpen…Respect staat voorop maar begrijp ook dat de cracks van dit forum zoals @ab ook andere bezigheden en werkzaamheden hebben….

  Laten we weer over de inhoud praten. Genoeg hierover toch?

 69. Wessel schreef:

  @Hajo ja ik snap Leo ook en ben het met hem eens, maargoed. laten we er vooral samen een topsite van maken! Maar ik moet wel zeggen dat we niet afhankelijk moeten zijn van de experts toch? Maar laten we het vooral gezellig hiuden en hopen op dat lekkere winterweer!

 70. Vincent schreef:

  Ik hoop dat als ik morgen wakker wordt dat alle modellen dan weer op en top winters zijn! Ik geloof erin!

 71. Leo schreef:

  Leuke discussie over de schaatstechniek trouwens. Ik heb volgens mij ook een afwijking (misschien wel meer, maar ik heb het dus over de techniek :-), maar weet even niet aan welke kant. Mijn techniek is overigens zo-wie-zo bagger. Pootje over lukt eigenlijk niet eens goed 🙂 Moet het hebben van mijn lage gewicht (zeker een groot voordeel als er sneeuw op het ijs ligt) en mijn redelijke goede uithoudingsvermogen. Al jaren van er iets aan te gaan doen cursusje @ De uithof, maar het ontbreekt me aan tijd, en motivatie; ik zou dan een gedeelte van de hardlooptrainingen moeten schrappen; not..

 72. erwin schreef:

  Vanavond was ik echt verbaasd dat het ECMWG, een model met zo’n hoge resolutie, binnen 12 uur zo’n ommezwaai kon maken…
  Gelukkig blijkt idd uit ensemble dat zo’n radicale ommezwaai van de OPER ongeloofwardig was.. Het ensemble is vrij goed zoals vriend@leo al suggereerde en het Groenland Hoog is nog steeds goed verwerkt in het ensemble… No worry about one bad run!

 73. snowman schreef:

  Zucht. Nog even en mensen posten hier nooit meer wat. Heel jammer en onnodig. Positivisme goes a long way! gun elkaar vooral alles totdat echt is gebleken dat diegene het niet verdiend. En dit bedoel ik heel algemeen.

  • Leo schreef:

   Is anders weer aardig druk vandaag, hoewel de helft van mij is inmiddels 🙁 (beetje te veel naar mijn zin, maar even nodig vond ik) Maar je hebt gelijk natuurlijk, het moet een keer klaar zijn. Als Hajo wat roept helpt het meestal wel, dus wie weet.

 74. michel schreef:

  @Ab, met alle respect maar laat je niet zo op de kast jagen wees blij dat ze je naam noemen, jouw bijdrages samen met o.a. Afkoeling (en meer) heb ik hier veel geleerd wat betreft het lezen van de kaarten. Dit aangevoerd door de aanstekende berichten van Hajo en nu ook Wijnand, heren dank hiervoor.

  Ik kan begrijpen dat je enige druk voelt, maar denk niet dat men het zo bedoelde. Ik wens jouw en de rest hier een fijne avond en wacht met smart af wat er morgen gaat komen, moet nog 2 maand (62 dagen) voordat ik naar Saalbach vertrek.

 75. Roy schreef:

  Bij deze @Ab wil ik je ook graag vragen om te proberen in te zien dat mensen het ontzettend knap vinden dat jij de kaarten zo wijselijk kunt verklaren. Het is echt complimenteus bedoeld!! Ook ik las het als een grapje van Gerard met als achterliggende gedachte dat jij het gewoon zo goed kan!! Ik stond gewoon versteld van je reactie. Ik vind jouw uitleg ook fantastisch en lees ze met veel aandacht en respect!! Voel je gewaardeerd Ab want dat is wat er hier gebeurd.. 😉

 76. Leo schreef:

  Overigens en back on topic: mijn grote complimenten voor de ssw theorie @ Ab en @ Frederic. Hoewel we nog even moeten afwachten of de “puzzelstukjes goed in elkaar passen” (zoals daar al vaak bij gezegd) zijn de vele koude runs en ensembles die we de laatste tijd ineens voorbij zien komen op zich al het bewijs naar mijn idee!

 77. erwin schreef:

  @leo, ben ik niet met je eens want causaal verband is echt niet te bewijzen omdat het nu wat kouder wordt… Dat bewijs waar je op doelt is er gewoon niet. Zonder SSW had het ook koud kunnen zijn… Ik snap dat je @ab nu probeert te pleasen maar wat je nu suggereert is niet bewijsbaar.

  • Leo schreef:

   Weet ik eigenlijk niet, heb me nooit zo verdiept in de materie. Op zich kan ik me voorstellen dat je gelijk hebt. Ik weet eigenlijk niet eens of die ssw er nu is, maar volgens mij wel toch? En is het niet zo dat voor de kou een ssw nodig was / is? Verder heeft het niets met het voorgaande te maken, waarvoor zou ik dat doen? Ik heb gezegd wat ik er van vond en sta daar achter. Maar dat is weer klaar nu, en dan probeer ik (terwijl jij dus door blijft gaan, maar dat terzijde) weer gewoon verder te gaan over het weer.

  • Ronaldo schreef:

   Dit is de huidige SSW situatie van de NH (northern hemisphere)
   De directe gevolgen zijn daarvan niet gelijk merkbaar.
   http://i48.tinypic.com/35n2cuv_th.png
   Wel kan je hier uit opmaken dat de atmosfeer boven midden/west Siberie extreem stabiel is.
   Als de warmte aan de wandel gaat, dan wordt de kou en de warmte verder verdeeld. Er kan een verschuiving van zowel naar west als naar oost plaatsvinden. Dat is de verschuiving van de wervel. Ook kan de warme luct de koude lucht splitsen. Dan is er dus een splitsing van de poolwervel. Als de diverse luchtsoorten gemixt zijn, dan is de stratosfeer gekalmeerd en kan de opwarming opnieuw optreden.

  • Ronaldo schreef:

   Hopelijk is deze duidelijker.
   Het heet tenslotte niet voor niets Tinypic 🙂
   http://plaatjesdump.nl/upload/9f2ef1691d553dacec65eba10f9c5ee0.png

 78. Leo schreef:

  15 daagse ec pluim is nauwelijks anders, behalve dat hij op het eind misschien NOG iets kouder is geworden. Tijdelijke verzachting rond 16/1 staat er nog steeds op.

 79. erwin schreef:

  @leo, hopen dat gfs 18uur vanavond dit enigszins grimmige forum vanavond weer een verdere postieve boost kan geven 🙂

 80. erwin schreef:

  @leo, ik geef zoals altijd mijn objectieve mening en zeg dus in dit geval dat het nu kouder worden niet veroorzaakt hoeft te worden door SSW. Niet meer en niet minder… Wat je hierboven weer tussen haakjes zet is weer kenmerkend voor Leo en distantieer ik me dus ook weer van..

  • Leo schreef:

   Ok, de haakjes zal ik voortaan weglaten 🙂 Nee ook dat is humoristisch bedoeld, ik zal het maar terugnemen dan. Maar nogmaals: het moet toch klaar zijn nu vind ik, dus ga ik over tot de inhoud. Hoe dan ook, hoewel je er niet echt diep op ingaat (ik heb er te weinig kennis voor) denk ik zo bezien dat je gelijk hebt, geen bewijs. Nou wel jammer, al die stukjes voor niets gelezen 🙂

 81. erwin schreef:

  @Leo, ook ik heb de wijsheid niet in pacht. De SSW zou theoretisch inderdaad voor kouder weer kunnen zorgen waar @ab al tijden over schrijft… Echter ook zonder SSW zou het kouder kunnen worden. Enige wat ik zeg is dus om een koudere pluim nu toe te schrijven aan SSW (casusaal verband) niet bewijsbaar is.
  Misschien dat Hajo hier nog iets over wil zeggen..

  Vanaf 00 uur een nieuwe week met nieuwe kansen en laten we afspreken dat we weer vol respect over de inhoud gaan praten want daar is dit forum sterk in gebleken en ook de reden dat cracks als @Ab, Ronaldo, @ afkoeling, @Frederic hier hun visie delen.

 82. michel schreef:

  Hoop dat dit een fout is, anders weer lekker warm rond 14/1 in NO LL

  http://www.plaatjesdump.nl/upload/6f61ef036b97c5d076b4a20816a7fc33.png

 83. Keida schreef:

  @allen.
  Zonder teveel in herhaling te vallen, en ook weer de hele discussie los te maken wil ik toch een kleine bijdrage leveren aan het discussiëren over het weer op de site.
  .
  Ten eerste wil ik aangeven dat ik met ongelooflijk veel plezier en interesse de dagelijkse commentaren lees van Hajo en alle reageerders, niemand uitgezonderd. Dat er enkelen tuim bovenuit steken is duidelijk, en dat is prima zo. Zelf reageer ik beperkt, maar ik ben meer een lurker dan een poster.
  .
  Over het algemeen is het denk ik voor iedereen belangrijk om je een aantal belangrijke dingen te realiseren bij het posten op een forum, en het reageren op elkaar. Dit is eerder ook al aan bod geweest, maar wellicht handig om dit nog eens te herhalen.
  .
  Omdat het internet nou eenmaal onpersoonlijk is, komen emoties en nuances in reacties niet over. Of in ieder geval is een misvatting zo geboren. Ik zou daarom iedereen willen vragen om, voordat hij op de knop drukt, nog even zijn verhaal na te lezen, en bij zichzelf te denken: “Hoe kan dit (op zijn allerslechtst) worden uitgelegd en wat zou de reactie van iemand anders kunnen zijn”. Soms is het dan verstandig om dingen anders te formuleren, en soms is het zelfs verstandig om gewoon even he_le_maal niets te sturen. Even afkoelen, tel tot tien. Hoe vaak ik wel niet een hele reactie heb geypt maar toch maar ervoor gekozen heb om niet te reageren. Dat komt vaak genoeg voor…
  .
  Ten tweede over het reageren / de tekst op zich. Nu richt ik mij toch even tot Ab persoonlijk: Juist vanwege het afwezig zijn van emoties is het ongelooflijk belangrijk om duidelijk, zonder spelfouten en graag mét leestekens te reageren. Hoofdlettergebruik, spatiegebruik en af en toe eens een enter om de alinea’s aan te geven maakt het lezen van reacties prettiger, en soms komt dat ook de nuancering ten goede. Gewoon een advies, uiteraard niets persoonlijk. Uiteraard geld dit voor iedereen. Als laatste wil ik een persoonlijk statement maken om iedereen er op te wijzen dat het op het internet gebruikelijk is om HOOFDletters (of alles in hoofdletters beter gezegd) als schreeuwen te zien. Zeker voor mensen die al langer mee gaan is het uitvoerig gebruik van hoofdletters daarom soms best vervelend. Iets om aan te denken. @Afkoeling, dat geldt eigenlijk ook voor het overdadig gebruik van uitroeptekens, één is wel genoeg meestal.
  .
  Ten derde wil ik me graag richten tot de mensen die het nodig vinden om te reageren om een vervelende reactie van iemand die het toch nodig vindt om ‘te happen’. Denk ook zelf na voordat je weer reageert. Probeer het niet verder te laten escaleren. Weer even persoonlijk @Sjaco: dat heeft wat mij betreft uitlokking wat je nu een aantal keer bij Ab doet, en dat is eigenlijk net zo erg als het zelf doen.
  .
  Als vierde @iedereen: Een site die over winter, wintersport en de LL winter gaat, daarvan mag je verwachten dat we allemaal willen dat de winter gaat komen. Dat maakt meteen dat als er een mogelijkheid is tot winterweer we allemaal erg blij en nerveus worden. Dat leidt zeker bij sommige enthousiasten onder ons tot tunnelvisie. Mensen die iets beter kunnen relativeren moeten zich dit kunnen realiseren. Het klopt inderdaad dat we dus af en toe té enthousiast zijn over mogelijke mogelijkheden op mogelijke kansen etc. Het blijft weervoorspellingen, geen absolute waarheid. Aan de andere kant is het ook zo dat als de winter er dus even niet in zit, we allemaal teleurgesteld zijn, en wellicht daardoor wat eerder op onze tenen getrapt zijn. In principe wat mij betreft ook niet direct een probleem, maar maak daar dan ook niet gelijk een probleem van. Dat benoemen is naar mijn mening dan ook geen meerwaarde.
  .
  Als laatste @iedereen: Af en toe gewoon achterover leunen, nog eens goed naar de kaarten kijken, je eigen mening geven, en je realiseren dat het weer zo weer kan veranderen is vaak het beste wat we kunnen doen!
  .
  @Hajo: Met betrekking tot Enters tussen de alinea’s: Dit lukt mij ook niet? Wellicht goed om dit nog even in de instellingen te bekijken. Ook ik wil een overzichtelijk verhaal typen, maar dat lukt zo niet….

 84. Arjan 78 schreef:

  Voor de kansen op winterweer in de LL wil ik als tip geven om even tot dinsdag te wachten. Pas dan komen we binnen de termijn van 5 dagen. De weerkaarten zijn nog niet consistent. Kans op echt winterweer en dan bedoel ik niet meer als ongeveer plus 2 graden overdag en minimaal lichte vorst in de nacht ligt op dit moment wat mij betreft nog steeds op 50 procent.

  Ben heel voorzichtig heb al veel geleerd. Denk aan de voorspelling met kerst toen de mogelijk aankomende vorstinval ook mislukte. Dus wat mij betreft dinsdagavond is het eikpunt.

 85. Arjan 78 schreef:

  ijkpunt sorry spelfoutje

 86. erwin schreef:

  @Mannen, ik heb alle reacties nog eens rustig nagelezen en enige wat nu ik mijn hoofd zit is : “”ik dacht dat vrouwen (erg waren” :-)…. (sorry Gerda)
  Laten we maar weer mannelijk opstellen, rationeel en over de inhoud hebben dus,,,

  • Gerda schreef:

   Nou @Erwin, je excuus is aanvaard, maar jullie zien wel aan de reacties dat de vrouwen onder ons,die zeker mee zitten te lezen,niet eens reageren op wat hier vanavond weer gezegd is 😉
   zijn vrouwen misschien toch verstandiger?? Ja he ,ik weet het wel zeker 🙂 En @Leo,wat zijn nou echte mannen?:):) Vermakelijk is het zeker! Nu weer terug naar de 18 uur run.Verder een rustige nacht gewenst jongens.

  • Leo schreef:

   Dank je wel Gerda, ook weer verhelderend. En ja, weet ik ook niet eigenlijk. Weer net verkeerd neergezet dus. Had dat “echte” misschien beter weggelaten.

  • Kirsten_dl schreef:

   hehe… zo gaat ie wel weer, toch?! ik denk dat ik uit namens mezelf en die van Gerda (excuus voor diegene ik vergeet vermelden) wel mag stellen dat dames t.o.v. mannen nou nét iets diplomatischer en rustiger te werk gaan bij hevige discussies.
   En om die “Girl Power” toestanden kunnen jullie mannen echt niet omheen hoor. 🙂

 87. Arjan 78 schreef:

  Pubrun GFS 18 utc begint beter als de vorige run. Kou (vorst) komt in het weekend binnen. Dit willen we dinsdagavond ook zien en dan ben ik om. Dat noem ik consistentie. Die hebben we nodig als we het echt zeker willen weten 😉

 88. Arjan 78 schreef:

  Klapperende weerkaarten?? Dat is logisch er wordt immers een berekening gemaakt met correcties. Niet van schrikken hoort bij het proces en daarom kom ik ook weer met betrouwbaarheid is er pas binnen de termijn van 5 dagen. Hierin worden de kaarten nauwkeurig en zuiver. Buiten die 5 dagen kun je alleen naar de trend kijken.

 89. erwin schreef:

  GFS laat het komend weekend op zondag in Oost en Noord Oost NL sneeuwen (max 2-3 cm). De rest van NL minder. Neerslaggebied krult als het ware om NL heen dus kan nog anders uitpakken in volgende runs…

 90. Arjan 78 schreef:

  Weltrusten en morgen weer een nieuwe dag met nieuwe kansen.
  Het ziet er nog steeds hoopvol uit.

 91. Leo schreef:

  Krijg ontzettend veel zin om voor de humor de caps lock aan te zetten, maar -even nagedacht- toch maar niet. Thx Keida, duidelijk, goed, en herkenbaar verhaal. Veel wist ik daarvan eigenlijk ook wel, maar het probleem is toch vaak een beetje het je gelijk willen halen en ook het “moeten” reageren op in mijn ogen “foute (of ongewenste) reacties”. En jezelf dan vervolgens een beetje verliezen. Erwin heeft in deze ook helemaal gelijk. Normaal gesproken kunnen de echte mannen dingen weer snel vergeten en vergeven, maar dat lijkt hier soms heel anders. Al met al, ter lering en vermaak ?!

 92. erwin schreef:

  Voor de sneeuwliefhebber in Belgie. In deze hoofdrun komt Belgie in de nacht van 13 op 14 januari aan de beurt met 2-4 cm sneeuw voor met name het zuidelijk deel.

 93. erwin schreef:

  @leo, in de gfs 18 uur zijn woensdag 16 tm vrijdag 18 januri lichte dooidagen, klein plusje aan dee oost kant, flinke plus (4 graden) in westen en dan BAMMMMM.

  klil eens op 336 vooruit en dan 348 uur vooruit…. ongelooflijk wat een kou komt erin…. Ver weg nog maar toch…

  Dus toch consistentie in de runs, vanaf het weekend kouder met wat lichte sneeuw, dan een paar dagen met verzachting vanaf woensdag de 16e en dan vanaf het weekend daarop verscherping van de kou… Maar dan zijn we al weer 2 weken verder…

  • michel schreef:

   Dat is natuurlijk nog koffiedik kijken, maar de vooruitzichten zijn leuk.

  • Leo schreef:

   Weer enorm veel sneeuw volgens de Meteociel kaartjes van 14 t/m 20/1. Maar die zijn vaak te optimistisch daar in heb ik het idee; ook bij +4 (gisteren +6) ook sneeuw. Verder wel weer een compleet andere drukverdeling dan in de 12h, maar idd vergelijkbaar m et die van daarvoor. Wel iets minder koud al met al. Behalve op het eind natuurlijk, dat er heel mooi uit.

 94. Gerda schreef:

  Ja en dan begint mijn GE1 😉 ,eens kijken wat daar van terecht gaat komen..
  Ik heb nog geantwoord op @Erwin 23.15 uur en ook daarin op @ Leo 😉

 95. Frederic schreef:

  Hallo iedereen. Ben net terug van lang weekendje weg met vrouw en kids. Eerst alle reacties van de laatste 3 dagen gelezen. Pfieuw, daar was ik zo’n anderhalf uur zoet mee.
  Sinds ik vrijdagochtend de laatste keer naar de weerkaarten heb gekeken, is er eigenlijk niet zo veel veranderd. Nog steeds laten alle modellen ongeveer hetzelfde zien voor dezelfde periode (weekend van 12 jan). Alleen zullen detailverschillen in drukverdeling een wereld van verschil maken. Zoals @Arjan78 net zei, zullen we nog wel een aantal dagen moeten afwachten hoe het gaat uitpakken, als die winterprik er uberhaubt zelfs komt.
  Het neerslaggebied dat @Erwin ziet op de laatste GFS18-run vind ik wel iets interessants. Het wordt veroorzaakt door een koude luchtbel op grote hoogte die met een oostelijke luchtstroming ten zuiden van een (relatief zwak) Scandinaviëhoog naar de LL wordt gevoerd. En net doordat het over ‘slechts’ een bel koude lucht gaat i.p.v. een echte uitbraak van koude lucht, is het Scandinaviëhoog geen lang leven gegund. Het hoog zakt achter die koudebel snel weg naar ZO-Europa.
  Het vervolg van deze GFS-run is dan ook vrij waardeloos, want wanneer zo’n koude bel boven de relatief warme oceaan komt, zijn allerlei scenario’s mogelijk, met de meeste kans op de vorming van een stevige Atlantische depressie. Gelukkig wordt die koude luchtbel volgens GFS18 net op tijd gestopt door een langgerekt hogedrukgebied op de oceaan.

 96. erwin schreef:

  Conclusie, winterse setting blijft er gewoon in ondanks dat de gfs 12 uur minder was en de EC oper ook…. GFS 18uur ziet er echt niet onaardig uit!

  Gaat goedkomen!! IK sluit nu af en hoop over een uurtje of zes @Ab weer met zijn analyse aan te treffen!

 97. Leo schreef:

  Bedenk me nog iets: ik probeer mijn reacties altijd zo kort als mogelijk te houden, het moet leesbaar blijven en niet overheersend worden is daarbij het idee. Maar dat kan misverstanden ook weer in de hand werken. Hoe ervaren anderen dat?

 98. Afkoeling schreef:

  Ik denk dat Hajo zelf al aardig duidelijk was!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!@Keida, ik heb mijn opvoeding al een aantal jaartjes geleden gehad.
  Ik denk dat Hajo zelf al aardig duidelijk was!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Heb er dus ook geen zin in, om met een vingertje op bepaalde dingen gewezen te worden.
  Ook al heb je in sommige dingen gelijk.
  Maar ja, wie ben jij.
  Ik weet niet wat je beroepskeuze is (of misschien nog moet maken).
  Maar misschien is het leger iets voor je, en anders kan je altijd nog leraar worden.
  Niks mis mee, die moeten er zeker ook zijn, maar ik heb er niks mee.
  Ik heb tot 20 geteld maar ik ga hem toch plaatsen.
  @ALLEN, PRETTIGE NACHT NOG!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Roy schreef:

   Je doet je naam niet echt eer aan Afkoeling! ..Volgende keer misschien tot 30 tellen als 20 te weinig is? 😉 ..niet verkeerd opvatten hè? 😀

 99. erwin schreef:

  @leo, gewoon zo doorgaan! Alleen af en toe tot 10 tellen (doe ik het tot elf 🙂

 100. erwin schreef:

  @afkoeling, je weet dat ik je inhoudelijk waardeer maar vind deze reactie wel jammer zeker omdat Keide het oprecht goed bedoelt… Sleep well!

 101. Gerda schreef:

  Snif… @Afkoeling, ik zit in het onderwijs …. 😉 je blijft lachen hier

 102. Afkoeling schreef:

  O ja, sorry.
  Ik bedoel het ook goed, was mijn smiley vergeten.
  Nou, hier dan 😉 🙂 😀
  Ook ik waardeer Keida zijn bijdrages normaal gesproken natuurlijk!
  Maar die laatste?
  Nee, die niet.

 103. Leo schreef:

  Gaap. Nou ja, eerste deel ensemble gfs18 is binnen. Op 14/1 zit de hoofdrun helemaal bovenin, rest ziet er zeer veelbelovend uit!

 104. Pjotr schreef:

  Ha..ha, ach zo’n avondje hoort er ook bij. Alle goede adviezen nemen we mee. Mijn tip is om elkaar in het algemeen te adviseren en niet op naam. Enne laat alle enigszins emotioneel doortastende persoonlijkheden begrip hebben voor diegenen die dat wat lastig vinden. Zeker diegenen die dit forum kleur brengen en nooit te beroerd zijn om uitleg te geven verdienen wel wat credits. Toch?

  Leuk iig de kaarten, want dat brengt ons hier altijd weer een hoop gezelligheid en gezonde sneeuw- en ijsverwachting.

 105. Leo schreef:

  Wat alleen nog ontbreekt zijn de klachten van de Alpen liefhebbers dat het weer een LL forum is – ze zouden gelijk hebben. Daar morgen maar weer wat meer aandacht voor?
  Ik wacht nog even op het LL-ensemble .

 106. Pjotr schreef:

  Moet nu echt mijn mandje in, maar vertrouw op een gunstig gfs 18 ensemble @leo. Ik reken op je! -:)

 107. Leo schreef:

  Hoofdrun gfs18 zit van 13/1 t/m 19/1 erg ver bovenin het ensemble. Ca. 80% gaat in die periode voor aanhoudende vorst, meest licht overdag en matig snachts. Opmerkelijk hoge sneeuwkansen in diezelfde periode; doorlopend tussen de 30 en 75%! Dit voor oost-NL

 108. Ab schreef:

  GFS hoofdrun van 00u laat ook de hogerdruk opbouw boven scandinavie staan op de kaarten eind deze week. Met wel wat laagjes die vanuit het westen net ten zuiden van NL langstrekken. maar ook tegelijkertijd een kou front dat overtrekt in de nacht van 11 op 12jan vanuit het NO. met dan aanvoer van koude lucht en het binnendringen van de vorst in Groningen en daarbij kans op sneeuw. Vervolgens pakt het weekend koud uit met meest rond het vriespunt overdag +1 a -1gr en in de nachten 0 tot -4gr. Op 13jan ook kans op sneeuw voor Belgie en zuid NL door die wegtrekkkende laagjes ten zuiden van de LL. De wind is dan zwak uit de oosthoek en voert nog steeds koude lucht aan. Vanaf 14jan overdag meest rond nul en nacht lichte vorst. Langs de kuststreken kans op sneeuwbuien. Uiteindelijk vanaf 15jan een scandi hoog dat op het meer naar Groenland trekt maar nog steeds een uitloper van hoog produceert tot over scandinavie. Met dan aanvoer van zeer koude lucht. Overdag lichte tot matige vorst en nacht meest matige vorst vanaf 19jan op de GFS kaarten van 00u. Voorlopig is dat nog ver weg en onbetrouwbaar en beschouw ik het als virtueel genot. Maar t.o.z van gisteravond de 12u run is de GFS hoofdrun van 00u weer kouder vanaf a.s weekend. Dat is het belangrijkste momenteel die omslagpunt naar eventueel winterweer of niet voor de LL. Idd zoals @arjan78 al zei gewoon ff een paar daagjes geduld dan zal er meer duidelijkheid zijn. Jullie kunnen het weer overnemen. Ik ben pas weer na 18u actief. Tot laterrr

 109. Roy schreef:

  Precies Leo teveel over de LL terwijl de bijtjes al zowat zoemen en de vogeltjes fluiten hoor ik maar bar weinig over komende weersomslag in de Alpen 😉 Gaat dat gepaard met sneeuw en hoeveel gaat er vallen. Maar dan vooral ook waar. Over 5 dagen ga ik naar Portes du Soleil dus natuurlijk nu even geen schaatsen aan me hoofd. Wat wordt het weer onderweg voor de duizenden Nederlanders die komende zaterdag met de auto richting de Alpen gaan precies op de dag dat de winter daar weer toeslaat..

 110. Geert schreef:

  Typisch afkoeling. Altijd op de teentjes getrapt, ook als iemand het echt goed bedoelt. Triest.

 111. sneeuwfanaat schreef:

  Goedemorgen allen
  De kaarten hadden gisteren net als een aantal forumleden een slechte avond;) Vanmorgen zitten we weer op een meer winterse setting,duimen met zijn allen zou ik zeggen

 112. jan schreef:

  @ ab. Ab ik lees met heel veel plezier en interresse altijd je verslagen. Duidelijker kan het niet.
  Gr jan

 113. Gerard schreef:

  @iedereen
  Wat een grapje richting Ab al niet teweeg kan brengen.
  Ik zie in reacties van gisteren ook vragen over schaatstechnieken staan. Ik weet niet of ik hier reclame nog maken, maar onderstaand een handige site om de techniek te verbeteren.
  http://www.duosport.nl/methodiek-2/beginners/

 114. Klaas schreef:

  @Hajo: is het niet mogelijk twee aparte reageer-forums te maken, een voor de Echte Wintersport Liefhebbers en een afvalbak voor die LL winter adepten..? Dan hoef ik, en waarschijnlijk veel EWL met mij, niet meer door al die onzin verhalen van mannetjes met heeele lange tenen en andere ongemakken te scrollen naar eventuele zinvolle bijdragen.

  Ik vind je voorspellingen, video’s en hoopvolle verwachtingen nog steeds leuk en nuttig maar die LL onzin gaat me steeds meer tegenstaan. Ik kom hier, en eerder bij je voorganger, al heel lang omdat er zinnig en uiteraard hoopvol over Wintersport en Winterweer gepraat werd. Helaas zijn er nog maar weinig mensen die op jouw berichten reageren maar het alleen maar over die LL winter en over elkaars reacties hebben. Leuk voor de statistieken, en daarmee wat reclame inkomsten, maar inhoudelijk gaat het wat mij betreft helemaal nergens over. Erg jammer voor de site vind ik. Vroeger heb ik weleens gereageerd en kreeg dan, hoe vermakelijk, de hele goegemeente over me heen, ene Ab altijd voorop. Hilarisch om te zien dat hij het nu weer eens nodig vind om lekker uit zijn dak te gaan na een paar onbenullige opmerkingen “achter zijn rug om”. Je geeft hem en een aantal van zijn vaste begeleiders een veel te groot podium hier. Zoals gezegd, geef ze een eigen reageer potje zodat ze daar ongezien hun LL plasjes kunnen doen.

  Overigens met de Kerst een week lang heerlijk in Tignes geskied, geen last van regen of wat dan ook. Machtig prachtig poeder!

  • Klaas schreef:

   Misschien een doorlopend LL-forum, duidelijk gescheiden van jouw berichten en de reacties daarop. Ik heb niet de indruk dat er ook maar iemand van die adepten is die jouw berichten leest namelijk. Ze gaan bij een nieuw bericht gewoon door met hun verhalen bij het vorige bericht. Een nieuw draadje heet het dan, zonder ook maar een enkele reactie op jouw (nieuwe) bijdrage.

  • bas schreef:

   Je hoeft hier niet te komen, veel mensen vinden het LL weer namelijk geen onzin en komen hier met veel plezier dagelijks terug.
   Je reactie getuigt van veel respect voor je mede mens (NOT) laat een ieder in zijn waarde en lees dan alleen wat je wilt lezen.

 115. HansvK schreef:

  Ben benieuwd wat de komende week in de Dolomieten (Alta Badia) gaat gebeuren. Mooie laag sneeuw erbij voor onze vakantie is altijd welkom.

 116. bas schreef:

  Mijn reactie was bedoeld voor Klaas.

  • Klaas schreef:

   Dank voor je reactie Bas en dat die voor mij was leek me wel duidelijk. Het is alleen in 180 reacties lastig zoeken naar iets zinnigs. Vandaar mijn oproep voor een apart bakje, lijkt me niks mee en iedereen blij en tevree!

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.