De diverse modellen geven de laatste dagen wel steeds een winterse  oplossing in het vooruitzicht, maar er zijn ook steeds detailverschillen. Wel mogen we ervan uitgaan, dat het gevoeglijk kouder gaat worden en dat de sneeuwkansen voor alle skigebieden behoorlijk zijn toegenomen. Dat houdt dus in, dat dit niet alleen voor de skigebieden in het gehele Alpengebied (ja, ja, inclusief een beetje aan de westzijde, maar meer aan de zuidzijde!) geldt, maar tevens voor de Pyreneeën, het Sauerland, Tsjechië en opnieuw Noorwegen.  We hebben een lange tijd niets verteld over een plaats als b.v. Livigno, dat er op bovenstaande foto nog zonnig bij ligt. Maar vanaf donderdag/vrijdag (10/11 jan), en meer nog het daaropvolgend weekend, krijgen zij ook weer te maken met een serieuze bak sneeuw. En dat mag ook wel na zo’n lange tijd bakken in de zon.


Als we weer even kort in de tijd kijken, dan zien we op bovenstaand kaartje dat het Salzburgerland (met plaatsen als Zell am See/Kaprun en Obertauern) en Stiermarken (met Die Tauplitz) nog t/m maandag (7 jan) in de huidige “Staulage” liggen met regen en sneeuw. De sneeuwgrens pendelt tussen 700 en 1100 meter. In het oosten van Tirol is de neerslagintensiteit een stuk minder en ligt de sneeuwgrens tussen 900 en 1400 meter. Dinsdag begint met flinke opklaringen, maar ’s middags en ’s avonds begint het vanuit het noorden opnieuw te regenen en te sneeuwen. Op woensdag (9 jan) moet het weer in het gehele Alpengebied behoorlijk zonnig zijn. Het ziet er nu echt naar uit, dat dit voorlopig het einde is van de veel te warme periode.


Op bovenstaand kaartje is mooi te zien dat de grote omslag zich begint te voltrekken op donderdag (10 jan) als zich tussen een hogedrukgebied (Schotland-Noorwegen) en een uitdiepende depressie (die van Zuid-Noorwegen naar de Randstaten verplaatst) koude lucht vanuit het noordoosten van Europa naar het zuidwesten begint te stromen. Tevens trekt dan een depressie via de Golf van Biskaje naar de Middellandse Zee.
Zie op onderstaand kaartje de situatie voor zondagmiddag (13 jan). In de LL krijgen we weer nachtvorst in de nacht van donderdag op vrijdag. En zoals het er nu uitziet kan zaterdag (12 jan) zelfs een ijsdag worden, behoudens de kuststrook.


Dat lagedrukgebied boven de Middellandse Zee gaat heerlijke gevolgen hebben voor m.n. de zuidzijde van het Alpenmassief. Tot wat een prettige toestand deze omstandigheid leidt, kunnen jullie zien op onderstaande kaart met de totale sneeuwaccumulatie tot zondagavond (13 jan).

Nog geen echte dumps zoals gisteren in Oostenrijk, maar toch mooie hoeveelheden na al die zonnige en warme weken. Zelf verwacht ik voor de Dolomieten meer sneeuw dan in bovenstaande kaart is aangegeven. “Südstau” met vochtige middellandse Zee lucht staat vaak garant voor veel meer neerslag dan nu wordt geprognotiseerd. Plaatsen als Val Gardena zullen deze sneeuwval met open armen verwelkomen. Nou, zijn dat geen mooie vooruitzichten om dit weekend mee af te sluiten?

Bizztravel Sneeuwhoogte App Uploads 2011
[fbphotos id=527013073999569]


Wijnand

Wijnand (64) vervangt Hajo al sinds 2011 als die eens te krap in tijd zit om een weerbericht te schrijven. Wijnand is voormalig meteoroloog van de Koninklijke Luchtmacht. Sinds maart 2012 met FLO (Functioneel Leeftijds-Ontslag). Gek op sneeuw en ijs. Fervent skiër, golfer en caravanner.

187 reacties

Gesloten voor reacties.