Deze voormiddag viel me vooral de windrichtingpluim van EC00 op. Gisteren zat die voor 21/22 november nog veel strakker in de oosthoek voor de Lage Landen. Vandaag is die meer springerig voor die data. Waaraan ligt het?
Het heeft alles te maken met de koudebel op grote hoogte die vanuit het oosten naar ons toe komt. Wat wordt de exacte ligging en waar komt die tot stilstand? Gaat dat boven of zuidelijk van de Lage Landen gebeuren, dan blijft de wind oostelijk. Schiet die daarentegen de oceaan op, dan draait de wind naar het zuiden. Een belangrijke vraag …
… want: komt die koudebel pal boven de Lage Landen te liggen, dan komt het wellicht tot droge sneeuw, en dat al van bij het begin van de derde novemberdecade.
Komt die koudebel überhaupt wel of in welke mate? Ook daar weten we het antwoord nog niet op. Wat we wel weten is dat die koudebel binnen 2 dagen al ontstaat. En niet boven Siberië of zo, wel op de Noordelijke Atlantische Oceaan. Overmorgenvroeg schiet die zuidelijk van IJsland richting de Noordkaap, naar het oosten getrokken door de opstomende hogedruk.
En het is in feite heel grappig te volgen hoe die bel dan uiteindelijk, bijna een volle week verder, tot bij ons komt. Je ziet het duidelijk als je de uitgezoomde Europese kaarten bekijkt: helemaal via Moermansk en de Witte Zee tolt het ding met de wijzers van de klok mee om het nog te vormen Scandihoog. Terug zuidwaarts en uiteindelijk weer naar het westen. Richting ons dus. Spannend allemaal! Ergens ben ik wel positief in de verwachting dat die Laaglandsneeuw er effectief komt. Ik durf de kans op 20% te zetten (80% dus dat het niets wordt). Wat jij? Zo dadelijk komen de avondruns van de modellen weer binnen. Praat met ons mee in het weercafé!
72 reacties
Reacties zijn gesloten.