Nee de sneeuw op de kaart hierboven blijft niet liggen. Voor zover fantasiesneeuw überhaupt al iets kan. We zitten weer eens diep in de meteofiction en laten alleen maar zien dat analyses zoals die van Leo gisteravond veel zin hebben. De fruittelers komen er op een gegeven moment ook al weer in en iedereen wil wel weten hoe we richting voorjaar bewegen. In de Alpen en in de Wintersport-Arena Sauerland gaan we nu naar een mooie winterse fase met juist thuis niets dan ellendig kwakkelweer. De eerste maartdagen misschien toch ook droge sneeuw die even blijft liggen. Maart wat berekent die ochtendrun van het Amerikaanse model nu ineens weer….
Zondag zes maart bijna +10ºC en diezelfde nacht nog dikke sneeuwval? Dat is bar!
Op 5 km hoogte zien we wat er in het model gebeurt. Met de nadruk op “in het model”. Als wetenschap en media ons nu al weer bijna 30 jaar trakteren op wat er “in de klimaatmodellen” gebeurt en dat nota bene presenteren alsof het ook maar iets met de werkelijkheid te maken zou hebben, mogen wij dan alsjeblieft soms onze vingers aflikken bij weerkaarten een dag of 14 vooruit die gewoon iets leuks laten zien. Het heeft ongeveer de waarde van een geslaagde cartoon. En die scheur je ook niet boos uit de krant. Nee daar geniet je van. Wat zien we? Op 5km hoogte keldert de temperatuur die nacht (in het model) van -25ºC naar -39ºC graden! De warme lucht aan de bodem weet dan niet hoe snel ze naar boven moet “vallen”. Het is alsof de bodem er onderuit wordt geslagen.
Ja de atmosfeer moet je eigenlijk als een wereld op zijn kop zien waarin “dingen”, luchtpakketjes omhoog vallen tenzij er een “plank” aan relatief warme lucht hangt waar dingen van onderen op neerkomen. En als die lucht van +9ºC met dit veel watderdamp omhoog valt, dan condenseert het water en ontstaan sneeuwkristallen. In de sterke opwaartse werveling klitten die aan elkaar totdat hele grote dikke sneeuwvlokken omlaag gaan vallen. En ze kunnen blijven vallen naar de bodem omdat daar het dauwpunt naar -2ºC is gekelderd. Hoe dat midden in de nacht kan begrijp ik niet want je verwacht 100% luchtvochtigheid en dus Td =T. Wie het weet mag het zeggen…
Die berekende sneeuwval zit dus midden in de warme uitbijter van de hoofdrun (zwarte lijn) aan het einde van de run. En daarmee praten we niet over een situatie als…
Maart 2005… ja dat waren nog eens tijden….
….daarvoor wil je wel Fries leren…. Leo merkte trouwens op dat we exact dertig jaar geleden de laatste dagen beleefden voor de Elfstedentocht van 26 februari 1986. De op een na laatste tocht. Gaan we dat de komende winters weer meemaken? Het KNMI is nog niet om. Maar de Russen wel en nu ook de Pakistaanse meteorologische dienst. Kijk maar…
Mijn boude voorspelling: de komende jaren gaan alle meteorologische diensten als dominostenen vallen. Maar ik laat iedereen in zijn waarde. Laat iedereen denken en geloven wat hij of zij wil. Time will tell. Als het anders komt dan ik nu denk, zal ik geen moeite hebben mijn ongelijk te erkennen. Als we elkaar maar een beetje lief blijven vinden. We zijn allemaal mensen in een vreemd universum op een vreemde planeet in opmerkelijke lichamen. Alledrie leren we heel langzaam stapje voor stapje een beetje begrijpen. 😉
11 reacties
Reacties zijn gesloten.