laclusaz2502

La Clusaz

In La Clusaz en de hele Savoie Mont Blanc heeft het vandaag prachtig gesneeuwd. Morgen schijnt de zon weer. Dat wordt volop genieten in La Clusaz maar ook bijvoorbeeld in de Portes du Soleil waar het geleidelijk aan meer en meer is gaan sneeuwen vandaag tot in de dorpen Morzine, Les Gets en Châtel.

valthorens2502

Val Thorens

Vandaag dus even geen zonnetje in de Savoie Mont Blanc, wat de twee noordelijke departementen Savoie en Haute-Savoie omvat. In Val Thorens mooie sneeuw en dus ook in Méribel en Les Menuires in de Trois Vallées. Aan sneeuw is sowieso geen gebrek momenteel in de Franse bergen. Dus zijn we allemaal blij als morgen de zon weer schijnt. Als in het weekeinde de zuidkant van de Alpen en later de oostelijke Alpen in dikke neerslag komen – regen en sneeuw – blijven de Franse Alpen nog aardig zonnig.

lanorma2502

La Norma

De Maurienne-vallei met onder meer de skigebieden La Norma, Val Cenis en Valloire is altijd de weerscheiding als de noordelijke en zuidelijk Franse Alpen eens heel verschillend weer hebben. Hierboven zie je het vandaag flink sneeuwen in La Norma.

vars2502

Vars

Springen we naar de zuidelijke Franse Alpen zie je een heerlijke dag in Vars. Hier heeft het wat minder gesneeuwd tot dusver dan in de noordelijke Franse Alpen, maar er ligt ruim genoeg!

isola2502

Isola 2000

Dat zie je ook in Isola 2000, behorend bij de Stations du Mercantour, op een steenworp van de Middellandse Zee. En daar komt het weer de komende dagen vandaan!

vandaag

Weersituatie vandaag

De uitgangssituatie vandaag is er een met sneeuw vanuit het noorden. Ook in de Pyreneeën zoals je ziet.

peyragudes2502

Peyragudes

Ook hier in Peyragudes in de Franse Pyreneeën groeit het sneeuwdek verder aan om nog vele weken van perfecte pistes te kunnen genieten.

zaterdagavond

Heftige depressie

De reisdag van en naar de Franse Alpen wordt heel goed zaterdag. Dat komt omdat het weer niet aan de Nederlandse kant zit. Bij ons is het gewoon droog, koud en zonnig. Er gaat een enorme portie kou richting Marokko en vanaf zaterdag gaat die hele luchtmassa tegen de richting van de klok draaien. Dat levert in alle berggebieden in de aanvoerrichting erg veel sneeuw op. Op dat moment zijn het vooral de zuidelijke Franse Alpen en de Pyreneeën waar het raak is. De noordelijke Franse Alpen – lees Savoie Mont Blanc – kunnen juist vrij aardig weer hebben. Daar komt pas dinsdagavond weer nieuwe sneeuw uit het noordwesten binnen.

pyreneen2502

Berekening Pyreneeën

Voor de Pyreneeën is gemakkelijk te volgen hoe we verder gaan. Een beetje sneeuw nu. Zaterdag en zondag veel sneeuw eerst boven 1200m later al boven 800m. Met de maandwisseling koud en droog en dan weer meer bewolking en misschien rond 7 maart weer veel sneeuw.

zuidelijkfra2502

Berekening voor de zuidelijke Franse Alpen

Hier juist vandaag aardig zonnig. Zaterdag tot en met maandag veel sneeuw boven 1300m. Dan tijdelijk wat zachter en ook vanaf 7 maart misschien meer sneeuw.

alpen2502

Berekening voor de noordelijke Franse Alpen

In de noordelijke Franse Alpen eindigt de sneeuwval vandaag. Zondag en maandag is het bewolkt en sneeuwt het licht tot in de lagere dalen (sneeuwgrens naar 500m). Vanaf 2 maart bijna dagelijks meer sneeuw met een wisselende sneeuwgrens. De meeste Franse skigebieden liggen op een hoogte dat je met deze berekening medio maart een halve tot een hele meter aan sneeuwhoogte gewonnen hebt, zonder soms ook de regen waar andere skilanden wel wat last van krijgen. Dat betekent dat we over de krokus al kunnen uitzien naar heerlijk voorjaarsskiën de hele maanden maart en april.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

28 reacties

Gesloten voor reacties.